Aktualno

Ave Cezare, Split ti kliče! Svakog dana, točno u podne na Peristilu, car Dioklecijan pozdravlja svoju svitu!

Spektakl u Splitu!

HVALE VRIJEDAN PROJEKT TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA SPLITA i HNK SPLIT

Vrijeme održavanja: 15. svibnja – 27. rujna 2016. 

U organizaciji Turističke zajednice grada Splita i Hrvatskog Narodnog Kazališta u Splitu, 15. svibnja, točno u podne na Peristilu, održava se prva ovogodišnja, svečana “Smjena Dioklecijanove straže”.  Uz rimske vojnike koji će na Peristilu tijekom dana čuvati carske odaje, prisutne će svakog dana pozdravljati car Dioklecijan i njegova žena Priska.

Ova tradicionalna ceremonija svake godine privlači sve veći broj posjetitelja, traje sve do 27. rujna,  kada se obilježava Svjetski dan turizma.

dioklecijanova straža_10

10 godina održavanja projekta “Smjene straže”

Početak održavanja “Smjene Dioklecijanove straže” ujedno je i svečano obilježavanje jubilarnog desetog izdanja.  Dioklecijanova straža postala je prepoznatljiv turistički proizvod, a fotografija s rimskim vojnicima nezaobilazan je suvenir svakog turista koji posjeti Split.

Turistička zajednica grada Splita ponosno ističe ovaj projekt koji se iz godine u godinu scenografski i koreografski nadopunjuje. Na prvoj smjeni straže biti će predstavljen novi program kojim će Priska i Dioklecijan svakodnevno zabavljati „rimski puk“.

dioklecijanova straža_7

 

dioklecijanova straža_12

Atraktivan program oduševljava turiste!

Svakog dana od sredine svibnja do kraja rujna, točno u podne,  car Dioklecijan sa svojom vojskom pozdravlja građane i turiste povikom: Ave Cezare, održi prigodni govor i pozove turiste da posjete njegov dom – Dioklecijanovu palaču. Ovaj glazbeno – scenski spektakl,  jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Dalmaciji, u čijim prizorima svakodnevno uživaju brojni turisti iz cijelog svijeta.

dioklecijanova straža_5

Turisti iz cijelog svijeta vrlo rado se fotografiraju sa kostimiranom vojskom.

dioklecijanova straža_4

Dioklecijanova straža nalazi se na ulazu u Dioklecijanove podrume ili pokraj katedrale sv. Duje, svakog dana u vremenu od 8:00 do 20:00 sati.

dioklecijanova straža_1

HOTSPOTS PREPORUKA

Ponesite sa sobom pravu uspomenu na godišnji odmor u Splitu i Hrvatskoj!

dioklecijanova straža_9

Iskoristite barem jedan dan prilikom ljetovanja u Splitu i točno u podne pogledajte smjenu Dioklecijanove straže na Peristilu.

 

Tko zna, možda se stignete upoznati i sa samim Dioklecijanom!

visitsplit.com

Facebook stranica

Foto: Hot Spots, Goran Dedić