Aktualno

30.Lovrakovi dani kulture u Centru Mato Lovrak – vratite se u dane bezbrižnog djetinjstva

Davne 1931.g. ispričana je uzbudljiva priča o vlaku u snijegu koja još uvijek budi maštu svakome tko je pročita. No ponekad se priče pretvore u stvarnost pa svi odjednom postanemo dio nje. Tako i Vi možete postati dijelom neponovljive avanture u Centru “Mato Lovrak, te ostvariti svoje snove.

U Centru se nalazi parna lokomotiva s vagonima koju su otkopavala djeca u romanu “Vlak u snijegu”, identičan mlin koji je obnavljala družba Pere Kvržice, bunar u kojem se onesvijestio Medo, tradicionalna Mlinareva kuća, nadstrešnica s ljetnom učionicom, dječje igralište, te šetnica uz vodotok s klupama.

U neposrednoj blizini, kroz šumu koja s jedne strane okružuje Centar, nalazi se Staza prijatelja prirode koja sadrži nekoliko postaja na kojima se možete upoznati s florom i faunom velikogrđevačkog kraja, te vidjeti vidru i koloniju dabrova koji obitavaju nedaleko od mlina Družbe Pere Kvržice.

Svake godine u Centru se održavaju Lovrakovi dani kulture s ciljem što boljeg predstavljanja i upoznavanja Lovrakovog lika i njegovih djela. U sklopu svojih školskih ekskurzija, Lovrakov centar, te interpretacijsku sobu Mate Lovraka koja se nalazi u Osnovnoj školi “Mato Lovrak” tijekom cijele godine obiđe na tisuće učenika, a isto tako i ostalih posjetitelja, ne samo iz Hrvatske, već i iz svih krajeva Europe.

30.LOVRAKOVI DANI KULTURE – program događanja od 30.svibnja do 03.lipnja 2017.

Lovrakovi dani kulture su najveća tradicionalna manifestacija, koja se održava u čast književniku Mati Lovraku u njegovom rodnu mjestu Velikom Grđevcu, a posvećena je uglavnom djeci, pa tako Veliki Grđevac na nekoliko dana postaje mjestom okupljanja djece ali i odraslih koji vrijeme provode u Lovrakovom centru, koncipiranom prema  piščevim djelima ”Vlak u snijegu” i ”Družba Pere Kvržice”, interpretacijskoj sobi napravljenoj u spomen Mati Lovraku, poučnoj Stazi prijatelja prirode. Manifestacija je bogata brojnim događanjima od dječjih natjecanja u igrama Družbe Pere Kvržice, kazališnim predstavama, stručnim skupovima, sajmom kreativnosti te zabavnim i sportskim sadržajima.

Što vidjeti, istražiti i aktivno se odmoriti?

Turističku ponudu upotpunjuje obližnji ŠRC “Kukavica”, smješten u srcu šume koji pruža odmor u prirodi i odmak od svakodnevnog ubrzanog načina života.

Okružen je biciklističkim i konjičkim stazama, koje se protežu duž šume, blagih brežuljaka, plodnih oranica, livada, potoka i ribnjaka, koje svojom biološkom raznolikošću svjedoče o očuvanosti prirode Bilogorskog kraja.

U sklopu Centra, tijekom cijele godine, organiziraju se različite manifestacije (Olimpijada dječjih vrtića), razni seminari i edukacije, team building, škole u prirodi, logorovanja i različite druge aktivnosti.

Bjelovarsko – bilogorska županija – carstvo ruralne ljepote i brojnih sadržaja

Zeleni predjeli Bilogore Papuka i Moslavačke gore obrubili su Bjelovarsko-bilogorsku županiju u romantičnom skladu pitome zelene arkadije. Ovu mirnu i skladnu županiju na nešto više od sata vožnje od Zagreba, odlikuje velika etnička raznolikost, što u većoj mjeri doprinosi njezinu kulturnom identitetu i bogatstvu baštine koji je jedinstven u ovom dijelu Hrvatske.


Prošećemo li Bjelovarom i Daruvarom, gradovima u kojima se skladno isprepliće prošlost i sadašnjost, otkrit ćete koloplet brojnih zanimljivosti koje zajedno s raskoši prirode, s pravom ocrtavaju ovu županiju kao  županiju prikrivenih draži. Dobro nam došli!

Sve info pronađite na:

Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije
Posjetite i našu Facebook stranicu
Kulturni centar Mato Lovrak

Fotografije: Štefan Brajković, Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije, Na malenom brijegu, naslovna fotografija: Štefan Brajković

shares