Aktualno

Međunarodna smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ u Velikoj – posjetite ovo blago slavonske tradicije

Kad i gdje?

Ova bogata manifestacija Požeško – slavonske županije koja uspješno već godinama promiče i prezentira bogatu škrinju etnoloških i gastronomskim običaja kraja, održava se posljednjeg vikenda mjeseca svibnja i traje tri dana te okupi oko petnaest tisuća posjetitelja.

Volite li najrazličitije hrvatske specijalitete u rasponu  od kulena, kobasica, slanine, čvaraka, pršuta, kotlovine, pa do dalmatinskih jela, ribe na gradele, lignji, raznih pita i pituljica pa do fiš paprikaša, šarana na ražnju, jela iz Istre spravljenih sa tartufima…put pod noge i dođite u Veliku!

Program za sve generacije uz obilje pjesme, plesa i zabave
Tog petka, subote i nedjelje u Velikoj je sve u znaku ove etno-gastro manifestacije koja svojim
sadržajima omogućuje zanimljiv program za sve generacije. Petkom se održavaju koncerti eminentnih
domaćih izvođača potpomognuti domaćim tamburaškim snagama, prvi gosti već pristižu te uživaju
zajedno sa posjetiteljima iz cijele okolice.

Najduži stol u hrvata – originalni brand Velike
Gastronomski spektakl zanimljiva imena – NAJDUŽI STOL U HRVATA održava se u subotnje predvečerje te je postao originalni brend Velike.


Na kilometarskom stolu izlagači iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja predstavljaju autentičnu hranu svoga kraja. Tako se na Najdužem stolu mogu naći specijaliteti iz Dalmacije, Istre, Kvarnera,Zagorja, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Rumunjske i naravno pregršt slavonskih specijaliteta.

500 izlagača u Velikoj nahrani preko 5000 posjetitelja
Preko 500 izlagača nudi jela koja kuša u pravilu uvijek preko 5000 ljudi, koje oduševi gostoprimstvo i bogata ponuda najvećeg stola.

Naravno, tu su i mnogi popratni sadržaji za posjetitelje, a sve se završava koncertom tamburaša i velikom zabavom do zore.

Ljubitelji folklora uživajte u raskošnoj smotri
Nedjelja je rezervirana za smotru folklora te ljubitelji tradicijske etno baštine mogu uživati u popratnom programu i sadržajima ove, već glasovite manifestacije koja na jednom mjestu okuplja i izlagače domaćih delicija kao  i  poznata folklorna društva.


Organizator je KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike, a smotra ima već 27 godina iza sebe i međunarodnog je karaktera. Osim domaćih društava, kao i društava iz cijele Lijepe naše, redovno na smotri folklora nastupaju i društva iz Srbije, BiH, Mađarske, Rumunjske.
Događanja na dan smotre folklora počinju svečanom svetom misom u crkvi sv. Augustina u Velikoj gdje članovi društva u nošnji prinose darove na oltar, u popodnevnim satima počinje povorka te program na centralnoj pozornici koji se završava zajedničkom večerom svih sudionika.

Posjetite Veliku gdje će vas ugostiti ljubazni domaćini, okusite Hrvatsku kroz brojne delikatese tradicijske gastronomije. U Velikoj se svake godine  kuha sa punim srcem i dušom, stoga ni ne čudi da se za ovaj tip ukusne manifestacije redovno traži stolac više!

Sve informacije potražite na TZO Velika  te na TZ Požeško slavonske županije.
Posjetite i našu Facebook stranicu i budite u toku sa svim novostima ovog kraja!

 

shares