Aktivni odmor

Ruralni biser istočne Hrvatske – otkrijte ga kroz sva godišnja doba

Jedna od najljepših ruralnih destinacija dočekat će vas na istoku Hrvatske

Malena sela okružena naoko beskrajnim zlatnim i zelenim poljima, guste stoljetne šume koje skrivaju stare dvorce i ljetnikovce, šarmantna etno sela i seoska domaćinstva koja mirišu na tradiciju i domaća jela s neizostavnim sastojkom – paprikom… Sve je to Bilje, mala općina velikog srca na krajnjem istoku Hrvatske, prožeta autentičnim baranjskim duhom koji već desetljećima čuva svoju nenametljivu privlačnost.

Ta poznata gastronomska i rekreativna meka tiho miruje između rijeka Dunava i Drave, u čijem je sutoku prirodni močvarni rezervat i jedno od najočuvanijih poplavnih područja u Europi – Park prirode Kopački rit.


Već po dolasku nemoguće je ne primijetiti velik trud kojeg lokalno stanovništvo neumorno ulaže u očuvanje tradicije; toliko cijene dobru papriku da su joj posvetili i cijelu manifestaciju – “Festival paprike u Lugu”. Osim po prepoznatljivoj gastronomiji, Bilje se ističe i po bogatoj kulturnoj baštini.

Tradicija i običaji zaboravljenih vremena njeguju se u romantičnom dvorcu princa Eugena Savojskog, kao i u slikovitim etno selima, kroz manifestaciju „Dvorišta“. “Etno susreti u Bilju” koji okupljaju kulturno umjetnička društva iz cijele regije, “Dan dvorca Eugena Savojskog” koji slavi srednjovjekovnu kulturu, te “Ribarski dani u Kopačevu” samo su djelić raznolike kulturne ponude Bilja.

Mnoge ljubitelje aktivnog odmora susrest ćete na biljskim biciklističkim stazama. Vijugave ceste koje ispresijecaju pašnjake i guste šume svjedoče o pažnji koju stanovništvo posvećuje aktivnom životu. Biciklizam i jahanje, vožnja fijakerom, šetnje po šetnici Bijelog lopoča, kao i ribolov, kanuing i vožnja čamcima po Biljskom jezeru među najdražim su aktivnostima posjetitelja tog kraja.

Neposredna blizina jednog od najljepših hrvatskih parkova prirode natjerat će vas da istražite njegove ljepote. Među zelenilom Kopačkog rita doživite rijetku i netaknutu floru i faunu, očuvanu od nametljivog tempa današnjice.


Pri izletu u našu destinaciju, kada god da došli kada se sljedećeg jutra probudite, uz cvrkut ptica u našem ladanjskom ozračju i slegnete dojmove od proteklog dana, bit će vam jasno zašto je Bilje jedna od najposjećenijih općina u regiji i sve prepoznatljivi turistički biser.
POPIS MANIFESTACIJA U OPĆINI BILJE DO KRAJA 2017. GOD.

17.lipnja 2017. Dvorišta, Lug
– Ljetna pozornica, radionice za djecu, predstava, gastro ponuda
Organizator: Privilegium d.o.o.

17. srpnja 2017. – DAN OPĆINE BILJE, BILJE
Proslava dana općine Bilje, prikazivanje djelatnosti brojnih udruga sa područja općine, bogati zabavni program i gastro ponuda područja općine Bilje, sajam rukotvorina i domaćih proizvoda hrane i pića.
Organizator: Općina Bilje

25. kolovoza 2017. – MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA, VARDARAC


Tradicionalna manifestacija u kojoj se, uz bogati kulturno zabavni program promovira kultura pijenja aperitiva- domaće rakije, koja je česti proizvod iz domaće radinosti na našem području. Degustacije i prodaja, te promocija ovog pića privukli su do sada veliki broj domaćih i stranih gostiju, koji su uživali i u brojnim drugim gastro delicijama sa područja općine Bilje.
Organizator: MKUD Vardarac

19. kolovoz 2017.- SATARAŠ FEST, Kopačevo
Gastronomska priredba u organizaciji lokalnih udruga. Kako je selo Kopačevo poznato po velikom broju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave proizvodnjom povrća, gastro brand mjesta je ljetno jelo od povrća – sataraš. Kuhanje na otvorenom, u centru mjesta, degustacija i zabavni program.
9. – 10. rujna 2017. – MEĐUNARODNI ETNO SUSRETI, BILJE


Nastupi brojnih KUD-ova iz zemlje i inozemstva, prikaz starih običaja i zanata, sajam domaćih proizvoda hrane i pića, te bogati zabavni program. U okviru etno susreta naglaska je i na gastro i eno ponudi baranjskih specijaliteta od ribe, te domaćeg vina i rakije, brojna su sportska natjecanja te kulturno turistička ponuda obilaska i posjeta dvorca Eugena Savojskog.
Organizator: Općina Bilje i TZO Bilje

23. – 24. rujna 2015. – RIBARSKI DANI, KOPAČEVO


Sajam domaćih proizvoda, kolača, crvene mljevene paprike, meda, vina, rukotvorina te centralni događaj nastup brojnih kulturno umjetničkih društava koji nastupaju u centru sela, za vrijeme kojeg se služe specijaliteti od ribe. Budući je selo Kopačevo nastalo na tradiciji ribarenja, ovo je manifestacija koja održava tradiciju življenja uz rijeku Dunav i način života, s naglaskom na služenju ribe kao osnovne namirnice, od kojih je živjelo tadašnje stanovništvo sela. Uz manifestaciju, postavljena je izložba starih ribarskih alata i etno soba.
Organizator: Općina Bilje i TZO Bilje
07. listopada 2017. – FESTIVAL PAPRIKE ,LUG
Slavljenje tradicije proizvodnje sitne mljevene paprike, koja je karakteristična za ovaj kraj. Zbog većinske poljprivredne proizvodnje povrća, sitna mljevena paprika ima posebno mjesto u životu Lužana, tako da je ovo manifestacija u kojoj se proizvođači okupljaju i nude svoj proizvod uz zabavni program i gastro specijalitet- kuhanje fiš paprikaša.
Organizator: Općina Bilje i TZO Bilje

14. 10.2017. Dvorišta, Vardarac
– Jesen u Baranji, radionice za djecu, predstava, gastro ponuda
Organizator: Privilegium d.o.o.

21.10.2017. Dvorišta, Kopačevo
– Jesen u Baranji, radionice za djecu, predstava, gastro ponuda
Organizator: Privilegium d.o.o.

02.12.2017. Božićno selo, Bilje
– adventski program, kićenje bora

Sve informacije dodatno pronađite na slijedećim adresama:
Turistička zajednica Općine Bilje
Tel: +385 31 751480
info@tzo-bilje.hr
www.tzo-bilje.hr

Autori fotografija: pavo Nikolić, Szita Tomaš
Izvor fotografija: Web zajednica općine Bilje, TZ općine Bilje, Privilegium d.o.o., arhiv uredništva Croatia Hotspots