Aktualno

Sisak – odlična izlet ideja za svako godišnje doba

Ponovno smo posjetili Sisak. Grad o kojem smo već dosta izvještavali, ne prestaje iznenađivati svojim pozitivnim kontrastom. Malen grad, na čijem obodu smireno počiva gusta smaragdna šuma a u centru istog teče rijeka Kupa. Šuma i rijeka s Starim gradom tvore neobičnu kompoziciju tišine ali i neodoljivog pulsa prirode.

Biciklističke staze na svakom koraku i mnoštvo drvoreda kao i uređenih parkova u Sisku, dočekat će vas atmosferom prisnog poznanstva. Jer u Sisku je sve tako poznato i prisno, blizu i pregledno, da jednostavno imate dojam kao da ga nekako odprije znate.


Rijeka Kupa je ultimativni simbol grada Siska i popirište brojnih manifestacija tokom godine, rijeka koja teče zajedno s ljudima i postala je temeljno tkivo grada, njegova žila kucavica i nezaobilazno mjesto brojnih namjena – odmora, relaksacije, ispovjesti, sporta, ronjenja, manifestacija. Zapisi drevnih vremena čekaju vas na svakom uglu grada, neometano teku nimalo se zabrinjavajući oko protoka ljudskog vremena te ako ste dovoljno senzibilni, možete osjetiti njihov šapat.

Gradski muzej Sisak
Prva postaja na jednodnevnom izletu je bio posjet Gradskom muzeju Sisak. Posjetili smo otvorenu izložbu Sisački mamut, autora Maria Carića.

Mogli smo tako vidjeti sedamnaest osteoloških primjeraka ostataka vunastog mamuta pronađenih na području grada Siska. Naglasak izložbe je zabavno-edukativnog karaktera uz pristupačnost i prezentabilnost, zbog interesa i zanimanja najmlađih koji na ovaj način mogu svašta naučiti.


Razgledali smo i bogatu ponudu nakita u souvenir shopu a sviđa li vam se išta od bogate ponude, možete slobodno naručiti i preko njihovog webshopa.


Da, dragi čitatelji, ovo nije bilo kakav muzej već i tehnološki napredan hram kulture, imate i webshop i odličnu ponudu zanimljivih artefakata putem weba.

Antička Siscia
Arheološka zbirka antike brojčano je najveća zbirka Gradskog muzeja Sisak sa nekoliko desetaka tisuća predmeta koji potječu uglavnom sa područja grada Siska, a obuhvaćaju različita područja života rimske Siscije. Najveći dio predmeta potječe sa arheoloških istraživanja, zaštitnih i sustavnih, a dio je pribavljen otkupom i darovanjem. U tom slučaju radi se uglavnom o slučajnim nalazima iz rijeke Kupe.


Najveći dio predmeta obuhvaćaju keramičke posude i ulomci tih posuda. U manjem broju nalaze se i staklene i metalne posude, a također je dosta velik broj keramičkim svjetiljaka.


Predivna skulptura koja prikazuje antičku božicu pobjede, izloženu u Gradskom muzeju Sisak.

 

Čigoč, selo roda – o rodama i ljudima

Ovaj biser hrvatske baštine smješten je na desnoj obali rijeke Save, uz riječni rukavac Tišina. Zbog velikog broja gnijezda na krovovima drvenih posavskih kuća, selo Čigoč je 1994. godine proglašeno Prvim Europskim selom roda.

Rode su živopisne baš kao i ljudi. Jednako se vole ili ne vole, a ženske rode su izuzetno snalažljive i okretne, čak i u ljutim nevoljama.

Priča o snalažljivoj rodi iz Čigoča 
Doznali smo ultra zanimljivu priču o jednoj rodi koja je kao samohrana mama podigla gnijezdo  na rasvjetnom stupu. Kako je silom prilika ostala bez stalnog partnera koji se odlučio za novu i mlađu rodu (a koja ju je usput i ozlijedila žestoko se boreći se za svog mužjaka u želji da eliminira konkurenticu), tako je sirota roda bila primorana postati samohrana. Na njenu sreću, drugi rodan iz susjednog gnijezda koji je pozorno motrio susjednu ljubavnu dramu (također zauzet), odlučio je ispraviti nepravdu i dati rodi potporu, te svaki put kad bi njegova partnerica odletjela iz gnijezda, poduzetno bi uskočio u gnijezdo ostavljene rode, sve dok se njegova supruga ne bi vratila.
Priča ipak lijepo završava. Roda se iduće godine sretno vratila u Čigoč s novim dečkom, mlađim mužjakom.
Mi se nadamo da je zaboravila stresnu godinu, te u povoljnijim uvjetima podigla novi pomladak.

MUŽILOVČICA – Lonjsko polje

Ovaj predio inače se naziva selom lastavica, nalazi se u srcu Parka prirode Lonjsko polje. No nas nisu dočekale lastavice, već simpatična obitelj crnih svinja. Zaključili smo kako ove svinje žive u odličnom ambijentu i hrane se jako zdravo.

Dopustili su nam da ih poslikamo nesmetano, no nakon nekog vremena totalnog ignoriranja ljudske vrste s fotoaparatima, mama prasica nas je roktanjem upozorila da joj je dosta turističke prekomjerne pažnje – jednostavno je krenula prema nama.

Ozbiljno smo shvatili upozorenje i vratili se na sigurno u automobil te natrag u Sisak. Mislite li da se tamo nema što obići, grdno se varate. Cijeli dan bi mogli provesti samo obilazeći sisačke znamenitosti, pa vam donosimo presjek onoga što smo stigli vidjeti malo vremena koje je bilo na raspolaganju.
Sisački murali


Grad Sisak se također priključio sve popularnijem svjetskom pokretu street arta te je tako lani organiziran bio prvi sisački festival ulične umjetnosti: ReThinkSisak.

Tako je i Sisak našao svoje mjesto na mapi sve poželjnijih street art svjetskih gradova. Njegova prva godina okupila je tako neka od najvećih imena ulične umjetnosti iz Hrvatske i bliže regije, kao što su Jana Danilović, Tifani Rubi, Lonac, Lunar, Ninja Tiger, Auks, Azram, Ljubomir Todorović, Mane Mei i Robin Abramović, te sisački grafiter Neman.

Bistro Klet
Umorni od razgleda, došli smo u Bistro Klet. Obilne porcije, izvorna domaća hrana, domaći ambijent i ugodna usluga – odlično mjesto želite li doživjeti tradicijski Sisak. Porcije su ogromne, uza svu golemu glad koja nas je ulovila kroz obilazak grada i okolice, nismo mogli pojesti sve. Evo porcija predjela:

(Slobodno ga usporedite s predjelom u nekim drugim restoranima).

Čajdžinica Džennet


Nedaleko (niti dvije minute od centra Siska), otvorena je prva čajdžinica u Sisku, gdje osim bogate ponude čajeva, možete dobiti pravu pravcatu tursku kavu s rahatlokumom, na koju smo prigodno svratili iza ručka. Radi se o prvoj čajdžinici u Hrvatskoj uređenoj u orijentalnom stilu, sa ponudom od 37 neobičnih i aromatičnih čajeva, popraćene ponudom orijentalnih kolača. No nisu čajevi jedina ponuda, tu možete degustirati i ostale tople napitke ili svježe sokove, a jedini u HR nude i topli orijentalni turski napitak Salep. Turska kava je baš ono što ime obećava – prava, jaka izvorna turska kava. Svakako posjetiti.

I za kraj malo ljepote spektakularne sisačke vegetacije. Ljubitelji svih nijansi zelenog, doći će na svoje u Sisku.


A mi ćemo doći opet u Sisak. Izlet u Sisak je u svakom slučaju, i u svakom periodu godine, odlična ideja!

Zahvaljujemo domaćinima Turističkoj zajednici grada Siska na gostoprimstvu. Zanima li vas više detalja o ovom neobično lijepom gradiću, posjetite Turističku zajednicu grada Siska, gdje će vas opskrbiti s svim informacijama, materijalima i odličnim tematskim razgledima.  Obišli smo brojne gradove i naučili da svaki grad koji u sretnoj simbiozi nudi spoj bremenite povijesti i optimizma budućnosti, neizostavno nosi epitet grada s dušom.
A gradovi s dušom imaju veliki turistički potencijal. Istražite ga i dobro došli u Sisak!

Fotografije i tekst: Anita Žuvela Hitrec

Fotografija nakita preuzeta s stranice Gradski muzej Sisak

Turistička zajednica grada Siska

Gradski muzej Sisak

Lonjsko polje

Bistro Klet