Aktualno

U Splitu najveći sajam ekoloških proizvoda u Hrvatskoj!

Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA SD, u suradnji s Udrugom ekoloških proizvođača Dalmacije – Dalmacija EKO, u svibnju 2017. godine organizira dva paralelna događanja kojima je cilj potaknuti razvoj održive poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačkog sektora u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prvi od događanja je najveći sajam ekoloških proizvoda u Republici Hrvatskoj – EkoFjera 2017.

Sajam se održava 19. i 20. svibnja 2017. na prostoru Prokurativa u Splitu te u Dioklecijanovoj palači gdje će ugostitelji (Gastro Get i Ceh obrtnika i ugostitelja Grada Splita) organizirati niz aktivnosti kako bi se povezali s ekološkim proizvođačima koji će izlagati na EkoFjeri.

Na prošlogodišnjoj EkoFjeri sudjelovalo je više od 50 certificiranih ekoloških proizvođača iz svih dijelova Republike Hrvatske. Održane su i radionice za 500-tinjak djece iz osnovnih škola i vrtića Splitsko-dalmatinske županije.

Sajmu su prisustvovali i strani i lokalni distributeri ekoloških proizvoda. Napravljen je i detaljan katalog EkoFjere sa popisom svih izlagača.

 

 

 

Drugo atraktivno događanje je međunarodna konferencija „Inovativnih sustava proizvodnje i opskrbe hranom“, koju RERA organizira u suradnji sa Svjetskom organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO), Svjetskom bankom (World Bank Group), Međunarodnom federacijom udruženja u ekološkoj poljoprivredi (IFOAM Organics International) te Institutom Ecologica.

Konferencija će se održati u prostorima HGK – Županijske komore Split, 19. svibnja 2017. godine s početkom u 09:00 sati.

Ideja konferencije je prenijeti dobre prakse pametne organizacije proizvodnje i distribucije hrane iz različitih dijelova svijeta te ih kroz radionicu s lokalnim dionicima pretvoriti u koncept koji bi poboljšao regionalni sustav proizvodnje i opskrbe hranom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kako se sustav opskrbe hranom odnosi na veliki broj dionika, od kućanstava, preko javnog sustava (vrtića, škola, fakulteta, bolnica) do ugostiteljskih objekata, pozivaju se svi zainteresirani da se priključe. Prijava se vrši na linku

Program konferencije:

9:00 – 9:30 Službeno otvaranje
9:30 – 10:00 Stvarni troškovi hrane – zbog čega je održiva proizvodnja hrane toliko bitna? – Sonja Karoglan Todorović, Ecologica

10:00 – 10:30 Inovativna tržišta za održive/ekološke poljoprivredne proizvode – koje su tržišne prilike za hranu proizvedenu na održiv način? Primjeri dobre prakse na globalnoj razini – Allison Loconto, Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO)

10:30 – 11:00 Pauza za kavu 11:00 – 11:30 Globalni pregled inovativnih sustava opskrbe hranom – Konrad Hauptfleisch, Međunarodna federacija udruženja u ekološkoj poljoprivredi (IFOAM Organics International)

11:30 – 12:00 Alternativni modeli financiranja održive poljoprivredne proizvodnje – izvori i modeli financiranja projekata drugačiji od uobičajenih EU, nacionalnih, regionalnih i lokalnih modela – Tea Maria Franich, Svjetska banka

12:00 -13:30 Panel rasprava uz uvodni dio o projektima Splitsko-dalmatinske županije koji su vezani za održivu proizvodnju hrane (sudionici: Sonja Karoglan Todorović, Allison Loconto, Tea Maria Franich, Jelena Petrov. Moderator: Konrad Hauptfleisch)

14:30 – 16:00 Moderirana World café radionica „Kako unaprijediti sustav proizvodnje i opskrbe hranom u Splitsko-dalmatinskoj županiji“ Moderatori: Konrad Hauptfleisch, Jelena Petrov

Više informacija potražite ovdje!