Aktualno

Gurmani, trk u Zagorje – stiže nam deveta štruklijada!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ljubitelji tradicijskih slastica i zagorskih brega, ne propustite datum 06.svibnja 2017.godine, kada će se u Zlataru održati deveta po redu Štruklijada, jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra. Manifestacija će biti održana na Trgu slobode, s početkom u 15,00 sati.

Tko sve sudjeluje?

Ove će godine na manifestaciji sudjelovati 20 predstavnika zagorskih restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Stručna komisija je u sastavu:predsjednik ovogodišnje komisije, Ivica Štruml, direktor tvrtke Štruml d.o.o., za savjetovanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, Slavko Večerić, etablirani zagorski kuhar, počasni član Hrvatske kulinarske akademije i  Božica Brkan, glavna urednica portala Oblizeki.

Organizatori Štruklijade 2017. su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, pokrovitelj promocije je Hrvatska turistička zajednica a manifestaciju  još podupiru grad Zlatar,  Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije. Posebnu potporu Štruklijadi pruža i Udruga Tradicija Zagorja, koja radi na zaštiti zagorskih štrukli ali i drugih zagorskih proizvoda.

Ne propustite promo akciju – 50% popusta na zagorske štrukle u Bajci na dlanu

NAPOMENA: u razdoblju od 28. travnja do 14. svibnja 2017. godine  u 14 ugostiteljskih objekata traje promotivna akcija s popustom od 50% na zagorske štrukle.  Spisak restorana   nalazi se  na web stranici www.struklijada.com.hr a mi vas pozivamo da uz uživanje u štruklima po sniženoj cijeni, obiđete i Hrvatsko zagorje i njegove brojne znamenitosti.

Medijski pokrovitelji Štruklijade su: Radio Kaj, Zagorski list, kao i gastro  portali: Gastro hr. Oblizeki, Naturala i Idem van.

CILJ MANIFESTACIJE – PROMOCIJA ZAGORSKE GASTRONOMIJE

Štruklijada je županijska manifestacija čiji je osnovni cilj promocija te zaštita zagorskih štrukli, ovog tradicionalnog zagorskog jela i prepoznatljivog brenda Zagorja. Na manifestaciji sudjeluju brojni ugostitelji koji žele prezentirati svoje umijeće spravljanja zagorskih štrukli te se izboriti za titulu prvih štrukla Zagorja.

Jeste znali da je Krapinsko – zagorska županija 2011. godine zaštitila naziv ove hvalevrijedne manifestacije  verbalnim žigom čime se dodatno osnažila vrijednost ove unikatne zagorske gastronomske baštine, koja nije više samo je prepoznatljiva osim u Hrvatskoj,već i u svijetu.

Štrukli – ukusno jelo za brojne namjene
Zagorski kraj prava je riznica neobičnih poslastica koju su silom prilika i siromaštva domišljate Zagorke pripremale svojim mnogobrojnim obiteljima. Štrukli se mogu pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peći, a sukladno prilikama mogu  se poslužiti kao predjelo, desert, glavno jelo i samostalno malo jelo.

 

Tradicionalni domaći štrukli – nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske

Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već devetu godinu zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.

Sa željom zaštite zagorskih štrukli i njihovoj pripremi prema tradicionalnoj recepturi i načinu pripremanja, Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija d.o.o. 2009. godine pokrenule su manifestaciju Štruklijada, manifestaciju kojoj je glavni cilj promocija te zaštita zagorskih štrukli.
Daljnja nastojanja da se zaštite, ne samo zagorski štrukli, već i ostali zagorski tradicionalni proizvodi kao što su primjerice zagorski mlinci, dovela su i do osnivanja udruge Tradicija Zagorja koja prema važećim zakonima i pravilnicima vezanim uz zaštitu prehrambenih proizvoda posebnim oznakama kvalitete hrane (odnosno oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla te oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta) može odnosno mora biti podnositelj zahtjeva za registraciju oznake. Trenutno se nalazimo u fazi pronalaženja najboljeg rješenja za zaštitu štrukli kako se ne bi ograničilo proizvođače štrukli i ugostitelje te ograničila sama proizvodnja štrukli.

 

Posjetite Štruklijadu i dobro nam došli!

Sve informacije pronađite na:

www.visitzagorje.hr

www.kzz.hr

facebook.bajka.na.dlanu