Aktualno

VINODAR – najzabavniji festival vina kontinentalne Hrvatske

Vinoljupci i gastro putnici, pripremite se na jedinstveno eno gastro iskustvo ovog lipnja – dođite u Daruvar na otvorenje Vinodara 2017!

Daruvarski kraj – vinarski raj stoljetne tradicije

600342_380516972005972_1074937573_n
Dobri poznavatelji vina znaju da je daruvarski kraj od davnina poznat po vrsnim sortama vinove loze i dobrim vinima. Uzgoj vinove loze na ovim područjima ima stoljetnu tradiciju, jer pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvjete za uzgoj. ​


foto: Predrag Uskoković

Tradicija Vinodara od 1999. godine

Vinodar je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada i njegovih vinara i vinogradara, koja se permanentno odvija od 1999. godine, koja ukupno traje tjedan dana.
Prvi dio tjedna se sastoji od raznovrsnih stručnih predavanja, terenskih radionica, stručnog ocjenjivanja vina, okruglih stolova koji su posvećeni uzgoju vinove loze, proizvodnji i očuvanju vina, a bogatstvo ponude vina, sajam tradicionalnih proizvoda, stručna predavanja i mnogo drugih zabavnih događaja garancija su dolaska velikog broja ljudi iz cijele regije.

Moje vino je najbolje – atraktivna kušaonica domaćih uzoraka vina

U sklopu eno-gastro sadržaja već tradicionalno svake godine se održava Kušaonica “Moje vino je najbolje” na koju domaći proizvođači vina nose svoje uzorke, a priznati enolozi ocjenjuju njihovo vino. Također u sklopu Vinodara se održava i Večer vinara gdje se vinari sa Daruvarske vinske ceste predstavljaju novinarima, predstavnicima turističkih agencija, lokalnim turističkim djelatnicima kako bi se upoznali s njihovom bogatom ponudom i proizvodima.


Sajam tradicijskih proizvoda – degustirajte šarana na rašljama, slavonski pršut, kulen, domaći sir i medne prerađevine


U posljednja 3 dana manifestacije (09., 10. i 11. lipnja 2017.) gradski trg se pretvara u središte događanja koje posjetiteljima nudi u sklopu Sajma tradicionalnih proizvoda bogatu gastronomsku ponudu, domaći sir, med, medne prerađevine, slavonski pršut, kulen kao i bogatu ponudu vina domaćih vinara, rakija i raznih likera.
Također se posjetiteljima na jednom mjestu prikazuju tradicionalni obrti, suveniri i rukotvorine te se tako isti mogu upoznati s tradicijskim blagom cijele županije.


Uz brojne domaće i gostujuće izlagače na trgu, doživljaj upotpunjuje i cjelodnevna glazba tamburaša, ponuda šarana na rašljama, a neizostavna atrakcija svake godine je noćno pečenje vola na ražnju.

fotografije: Predrag Uskoković

Večernji sati su rezervirani za koncerte poznatih hrvatskih glazbenika, a za najmlađe posjetitelje razonoda je osigurana u zabavnom parku.

Likovna kolonija Wine&art i razna društva i udruge dati će svoj doprinos programu Vinodara

Program Vinodara ne bi bio toliko bogat i sadržajan da u njemu ne sudjeluju sa svojim aktivnostima razna društva i udruge koji svojim radom obogaćuju samu manifestaciju, tako da će biti za svakoga ponešto; Amatersko kazalište Daruvar će održati predstavu „E, moj čovječe“, Klub „Skok“ je priredio bogat program za sve uzraste pod nazivom Skok zumba i Jazz show, Likovna grupa DA organizira već tradicionalnu i prekrasnu Likovnu koloniju Wine&Art ispred Dvorca Janković.

foto: Predrag Uskoković

Otvorenje Vinodara u Dvorcu Janković


foto: Predrag Uskoković

Otvorenje Vinodara 2017 – 9. lipnja 2017. godine u Dvorcu Janković, gdje će u sklopu baroknog zdanja iz 18. stoljeća, biti upriličeno svečano otvorenje Vinodara, izložba nagrađenih vina na Vinodaru 2017. i kušaonica vina koja su sudjelovala na ocjenjivanju.


Na inicijativu Organizacijskog odbora Vinodara i proizvođača vina okupljenih u Udruzi Graševina Croatica  odlučeno je da Vinodar  bude i mjesto regionalnog ocjenjivanja Sauvignona uz ocjenjivanje i izlaganje vina od drugih sorti. Cilj je da manifestacije koje imaju tradiciju održavanja, a potpomognute su od strane Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija, na ovaj način dobiju na dodatnoj važnosti, da se programski obogaćuju i pomalo specijaliziraju.


fotografije: Predrag Uskoković

Vino tour – atraktivna ciklo manifestacija za ljubitelje aktivnog odmora 


Ove godine, po šesti put, u organizaciji grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk, a u suradnji sa Ribnjačarstvom Končanica, održat će se i  “Vino Tour” (4.6.2017.). Biciklijada Vino tour kreće iz centra Daruvara, do naselja Lipovac, prema Daruvarskom Brestovcu i Stražancu do Ribnjaka Končanica (15 km).
Zatim se vozi u obilazak kompletnih ribnjaka makadamskim putem u dužini od 10 km, potom slijedi zajedničko druženje uz piknik na Sportskom ribnjaku Končanica.


Na Sportskom ribnjaku za sve sudionike biciklijade će biti organizirana zakuska/piknik. Biciklistička ruta od Daruvara do Ribnjaka Končanica je duga 12 km, obilazak ribnjaka makadamskim putem u dužini 20 km. Organizator se potrudio da biciklisti iskuse jedinstvena priliku da biciklima prođu dio najstarijih ribnjaka u Hrvatskoj i upoznaju se bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta koje obitava na istima.

Fotografije:Damir Novaković

Raskošan kulturno umjetnički program u Julijevom parku 


Nezaobilazan dio Vinodara 2017,  je i bogat kulturno-umjetnički program koji se odvija i u dopodnevnim satima na središnjem gradskom trgu, ali isto tako i u popodnevnim satima u Julijevom parku.


Kulturno – umjetnička društva prikazat će svim posjetiteljima bogatstvo i tradiciju svoga kraja kroz folklor, ples i pjesmu, a u Julijevom parku prikazati će se Folklorni mozaik.

Vinodar Express – za sve posjetitelje iz Zagreba

Četvrtu godinu za redom organiziran je i VINODAR EXPRESS – poseban turistički vlak koji  vozi drage goste iz Zagreba u Daruvar i natrag za svega 30 kuna dana 10.6.2017.


Za sve putnike u vlaku biti će organiziran  doček domaćina, uz pjesmu, domaće pogače od čvaraka i daruvarsko vino posjetitelji se upoznaju s turističkom ponudom grada i programom Vinodara 2017., kako bi što kvalitetnije iskoristili vrijeme provedeno u Daruvaru.


Na Željezničkom kolodvoru u Daruvaru goste dočekaju grof i grofica Janković i turistički vodiči koji ih vode u besplatan obilazak grada kako bi ih što bolje upoznali s poviješću, tradicijom i turističkom ponudom destinacije.

 Hotspots preporuka top izleta na kontinentu Lijepe Naše – posjetite Vinodar 2017 – najzabavniji festival vina!

fotografije: Predrag Uskoković

Posjetite Daruvar od 4. – 11. lipnja 2017. godine, guštajte u vrhunskoj kapljici, slasnim domaćim gastro delicijama, razveselite se uz bogat zabavni i kulturno umjetnički program, a u kušaonici vina u Dvorcu Janković kušajte vina koja su osvojila zlato ili srebro na ocjenjivanju vina te se uvjerite zašto je VINODAR  – najzabavniji festival vina kontinentalne Hrvatske. Osim degustacija, tradicijskog sajma, prigodnog programa za najmlađe kao i kulturnog programa, očekuje vas i izvrsna glazbena zabava uz  koncerte poznatih domaćih izvođača!

Raspored koncerata:
Petak 9.6.2017. – Pravila igre
Subota 10.6.2017. – Škoro
Nedjelja 11.6.2017. – Opća Opasnost.

Sve info o Vinodaru potražite na stranicama Turističke zajednice Daruvar-Papuk i na Facebook stranici TZ Daruvar – Papuk i dobro došli!

 

 

Facebook

Instagram

Twitter

 

 

shares