Aktivni odmor

Željni ste aktivnog odmora i rekreacije? Dođite u Sisak na proljetni detox!

Dolaskom toplih sunčanih dana selimo se iz prekrasnih zatvorenih sportskih objekata u vanjske prostore na kojima postoji bezbroj mogućnost za aktivno bavljenje sportom i aktivnim turizmom.
Uzbudljiv prizor proljetnog sisačkog štimunga svakako je i  rijeka Kupa koja se prilično brzo popuni kajacima, kanuima, šikljama i neizostavnom  neretvanskom lađom.

Ove godine osim muške lađarske ekipe na rijeci marljivo trenira i ženska ekipa.
Za one željne cjelodnevne avanture Ekološka udruga Kupa Vurot  organizira spuštanje niz Kupu u kanuima uz česte odmore i uživanje u prirodi i gastro ponudi ovog kraja. Vodeni sportovi oduvijek su bili dio sisačkog načina života, jer Rijeka Kupa pulsira u istom ritmu zajedno s svojim stanovnicima, od kad je Siska.

Ako uživate u vodenim sportovima ali ne na uštrb uživanja u kulturno povijesnoj i prirodnoj baštini područja koje posjećujete,  tada je Sisak idealno mjesto za vas.

Sisak je u svoje tkivo utkao brojne parkove, šetnice i šume. Raznolikost gradskih cjelina premrežena gradskim parkovima, perivojima, vrbacima i šumicama pokraj rijeka čini zanimljivo područje na kojem obitava mnogo ptica, među kojima rijetke i ugrožene te mnoge koje se ubrajaju u zaštićene i strogo zaštićene vrste.

Bioaznolikost biljnih i životinjskih vrsta obitava u samom centru grada, što je raritet u hrvatskim okvirima, poglavito znajući da je Sisak do prije nekoliko godina bio industrijski grad s veoma visokim zagađenjem. Stoga mogućnost upoznavanja sa životinjskim vrstama i direktan kontakt na rijeci sa istima, čini posjet Sisku i rijeci izuzetno zanimljivim i jedinstvenim.

Proljeće je također izmamilo i brojne bicikliste koji uživaju u vožnji brojnim označenim biciklističkim rutama (oko 500 km) diljem Sisačko moslavačke županije. Pozivamo vas da aktivno sudjelujete ili budete dragi gosti na brojnim biciklijadama koje TZG Siska organizira u suradnji s bickilističkim klubovima (BK Roda i Labudovi),  u Sisku i Sisačko – moslavačkoj županiji.
Ako nemate svoj bicikl, nije problem jer vam TZG Siska može ponuditi iznajmljivanje bicikla i dodatne opreme.
Park prirode Lonjsko polje sa svojim prekrasno postavljenim i označenim biciklističkim rutama omogućit će vam jedinstven doživljaj osjeta mira, tišine i mirisa i zvukova prirode.
U parku također možete iznajmiti bicikl ili za one vještije na vodi,  unajmiti kanu kojim možete neometano promatrati biljni i životinjski svijet ovog jedinstvenog područja.

Sisak je idealno mjesto za aktivan odmor za one koji također žele uživati u kulturno povijesnoj baštini mjesta koje posjećuju.
Većina riječnih, biciklističkih i pješačkih ruta uključuju objekte kulturno povijesne baštine ali i urbane kulture. Pješačke rute su od 5 kilometara na više i lako se mogu prilagođavati pojedinačnim željama i fizičkoj spremnosti.
Biciklističke rute uvelike prate pješačke rute. Jedna od najpopularnijih trenutno je Ruta industrijske baštine koja obuhvaća oko 30 km bicikliranja uz objekte industrijske baštine. Ali i ostale objekte kulturno povijesne baštine.

DSC_0183

Za ljubitelje trčanja Sisak je idealno mjesto za aktivan odmor. Bilo da uživate u trčanju uz rijeku Kupu koja će vas provesti kroz povijest od starog Rima do srednjeg vijeka, te natrag u razdoblje industrije 19.i  20.stoljeća.

20160902_113222 (Medium)

Bogatstvo vodenih površina, raj je  za ribolovce koji pri prvim zrakama sunca izlaze na rijeke i ribnjake, te uživaju u ovom lijepom sportu koji pruža nesmetanu meditaciju uz vodu. Sportski ribnjak Crnac je adresa kojoj se možete obratiti za sve trikove dobrog ribolova.

Biciklistički maraton 3 rijeke – vikend u Sisku za aktivne putnike
Ukoliko ste pobornik aktivnog odmora i rekreacije, nemojte propustiti 21. svibnja 2017. godine, uzbudljivi Biciklistički maraton 3 rijeke u organizaciji BK Roda i TZG Siska.
Maraton započinje u 11:00 sati u Rimskoj ulici. Dodjela medalja očekuje se oko 16:00 sati.

Biciklistički maraton započinje i završava u centru Siska uz popularnu šetnicu uz Kupu, a obuhvaća područje gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice te općina Sunja, Majur i Hrvatska Dubica. Maraton je natjecateljskog karaktera.

Maraton se odvija na glavnim prometnim pravcima, stoga se mole vozači za povećan oprez u vožnji.
Biciklistički maraton dio je projekta TZG Siska i BK Roda pod nazivom Sisak cycle koji uključuje niz biciklijada kako na području grada Siska tako i na područjima susjednih gradova i općina.
Poklonici biciklizma poznaju grad Sisak i okolicu po aktivnom odmoru i atraktivnim biciklističkim rutama, ugodnim za vožnju i idealnim za obiteljski odmor. Iskusni biciklisti koji uživaju u brojnim biciklističkim rutama diljem Hrvatske naglašavaju da neke od najljepših ruta prolaze kroz Park Prirode Lonjsko polje uključujući nacionalnu rutu Ruta Sava.

IMG_0173

Više detalja o Sisak Cycle pronađite na letku:

Spremite ruksak, tenisice, bicikl ili samo prstohvat dobre volje i dođite u Sisak na najbolju rekreaciju ovog proljeća!

Fotografije: TZG Siska, Sportski ribnjak Crnac, Marko Nagl, Donat Rogić

Sve informacije pronađite na slijedećim stranicama:

TZG SISAK

Facebook TZG Sisak

Park prirode Lonjsko polje