Aktualno

Izložba fotografija „Božanska svjetlost / Divine Light“, u gradskoj Lođi u Hvaru!


Mjesto održavanja: Hvar, gradska Lođa
Vrijeme održavanja
: od 16 do 22. lipnja

 

Fotografije mlade njemačke umjetnice Miriam Marie Ferstl rezultat su terenskog rada na otocima Braču, Hvaru, Visu i Korčuli tijekom prošle godine, a u središtu zanimanja su crkveni lusteri fotografirani odozdo, iz žablje perspektive, što im daje potpuno novu dimenziju, ali i značenje.

Slikovni rezultat za hvar hotspots

Kako ističe prof. Zorka Bibić u najavi izložbe, „na ovaj način Ferstl želi navesti promatrača na gledanje svakodnevnih detalja i često zanemarenih i neprimjetnih predmeta iz crkvenog inventara na posve drugačiji način, ne samo dubljim pogledom na površinu predmeta, već i promatranjem duhovnim očima. Crkveni svijećnjaci u Ferstlinom objektivu nisu samo bogato ukrašeni i raskošno obojani predmeti.

Displaying Bozanska svjetlost - pozivnica.jpg

Oni su i prijenosnici drevnih, arhaičnih vibracija molitvi, pjesama i otočkih melodija, odjeci lokalnih priča i sjećanja, na simboličan način povezuju nebo i zemlju, božansko i ljudsko, vječno i raspadljivo. Nijedan svijećnjak nije jednak, no svaki je jednako savršen u vlastitoj geometrijskoj pravilnosti, simetriji, ljepoti i energiji. U običnim metalnim i staklenim predmetima na fotografijama skladnost odražava duhovno središte svih stvari, poziva nas da se ohrabrimo zaroniti ispod plitkosti ovoga svijeta i pronađemo svjetlost koja je u nama i oko nas“.

Autorica će prisustvovati i svečanosti otvaranja koja će biti upriličena u Lođi, u petak, 16. lipnja s početkom u 20 i 30 sati. Izložba će nakon Hvara biti postavljena u Bolu na Braču, a potom i u splitskoj Galeriji umjetnina.

Više: www.tzhvar.hr