• hr

Još jedna Greblica je pred vratima!

32. Dani Rudarske greblice održavaju se 1. i 2. srpnja

Dani Rudarske greblice su kulturno-zabavna manifestacija posvećena istoimenom slanom kolaču, najčešće od sira i oraha, koju KUD Oštrc organizira već 32. godinu. Greblica ima svoje dane od 1985. godine, kada je KUD Oštrc organiziralo prve foklorne susrete u čast tog autohtonog rudarskog kolača. Krajem 2007. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo pripremu Rudarske greblice nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Ove godine, u subotu 1. srpnja, manifestaciju otvaraju kuhari – amateri koji će od 13 sati ispred Rudnika sv. Barbare pripremati domaćeg “piceka” na 6 različitih načina. Naći će se tu i dvije vrste hamburgera, a u goste dolaze i gastro majstori iz Drniša s 200 arambašića. Za degustaciju svih ovih jela, posebno pripremljene Bergman pive i greblice potrebno je izdvojiti svega 40 kn, a prihod će se iskoristiti za izgradnju buduće Bergmanove hiže.

U večernjem programu, također na prostoru ispred, za ovu prigodu posebno “ušminkanog” Rudnika, dolazi poznati etno sastav “Kries”, samoborska “Adrenalica” i grupa “Miriam” iz Zagreba.
Nedjelja će u cijelosti biti posvećena folkloru i greblici. Od 14 do 17 sati ispred Rudnika nastupit će 4 dječja folklorna ansambla i Laboratorij zabave, a od 17 sati počinje program na rukometnom igralištu u centru Ruda. U programu sudjeluju tamburaši iz Drniša i 6 folklornih ansambala iz Starih Jankovaca, Raba, Siska, Kalinovca, Kozja (Slovenija) i naravno domaćini KUD “Oštrc” iz Ruda. Prije zabavnog programa i grupe Panorama, žiri će izabrati najbolju greblicu od sira i oraha, pa pozivamo sve odvažne domaćice da u nedjelju između 17 i 18 sati donesu svoje greblice u protvanima u kojima su pečene u prostoriju RK Rudar na stručno ocjenjivanje.

Također će biti moguće i obići Rudnik, za što se preporuča sportska odjeća i obuća. Zbog očekivanog velikog interesa, za vrijeme Dana Rudarske greblice posjetitelji će dobiti samo osnovne informacije od strane vodiča, kako bi se vrijeme obilaska skratilo na 10-15 minuta po grupi!

Do viđenja u Rudama!

Informacije: www.samobor.hr

Shares