Aktualno

Mjesec dana ulične umjetnosti – Re:Think Sisak

Kako doprijeti do što većeg broja posjetitelja te im pokazati bogatstvo urbane kulture?  

Uvidjevši veliki turistički potencijal umjetničkog performansa koji se dešava doslovno na ulicama i funkcionira kao živi konceptualni projekt koji privlači sve veći broj gostiju, brojni gradovi su se uključili u organizaciju street art festivala te kroz svoju potporu razvijaju koncept kulturne interakcije zajedno s brojnim dionicima street art scene.

Grad Sisak se također priključio sve popularnijem svjetskom pokretu street arta te je tako lani organiziran bio prvi sisački festival ulične umjetnosti: ReThinkSisak. Tako je i Sisak našao svoje mjesto na mapi sve poželjnijih street art svjetskih gradova.

Mjesec dana ovogodišnjeg Sisačkog Re:thinka

Festival ulične umjetnosti Re:Think, u organizaciji udruge Kult.com, ove godine traje čitavih mjesec dana i predstavlja sisačkoj publici i gostima šest autora i jedan umjetnički kolektiv.

Za drugo izdanje festivala, uz izvanredne domaće umjetnike, predstavljamo i uličnu umjetnost Latinske Amerike, dovodeći u Sisak Nicolasa Alfalfu i umjetnički kolektiv Colectivo Licuado iz Urugvaja, te jednog od ponajboljih svjetskih umjetnika, Farida Ruedu iz Meksika.

Uz njih, murale će u Sisku realizirati Šumski, OKO, Chez186 i Bare, član zagrebačkog kolektiva Pimp My Pump, što znači da u Sisak dolazi krema hrvatske street art scene.

Prvi dio festivala je u punom zamahu, i u tijeku je oslikavanje dva velika murala u Strossmayerovoj ulici, na kojima rade Nicolas Alfalfa i Colectivo Licuado te dva mala murala na zidovima Kazališta 21, koje realizira njemački umjetnik Robin Abramović, koji je Siščanima u prvom izdanju Festivala ostavio lik ženskog Che Guevare, nesretnog murala koji je uništen, a kasnije i potpuno srušen.

Oslikavanje murala će se nastaviti sve do 15. srpnja, kada će organizatori Festivala predstaviti realizirane radove. Pozivamo vas da pratite oslikavanje murala te sudjelujete i u off-programu festival. Sve potrebne informacije možete pronaći na FB stranici festivala, Re:Think Sisak te u direktom kontaktu s organizatorima.

Lajkajte Facebook stranicu ReThinkSisak, a sve informacije o razgledu grada i njegovih urbanih znamenitosti, potražite u  Turističkoj zajednici grada Siska.  Pogledajte i video o nastanku najvećeg murala prvog izdanja Re:Thinka, Lončevog murala pod nazivom “Off you go”.

Dobro došli u Sisak

fotografije: FB stranica Re:Think Sisak, Donat Rogić