Aktualno

15. Manifestacija“Kruh naš svagdašnji – Žetva i vršidba u prošlosti” – posjetite zlatna polja domaće baštine

Kad? 01.07.2017.
Gdje? U okrugu tvornice Same Deutz-Fahr Žetelice d.o.o.(Industrijska 5 u Županji)

U organizaciji Turističke zajednice grada Županje, 01. srpnja 2017. godine u krugu tvornice Same Deutz-Fahr Žetelice d.o.o.(Industrijska 5 u Županji) održati će se 15. manifestacija “Kruh naš svagdašnji – Žetva i vršidba u prošlosti”.

Povezati tradiciju, kulturu, eko etno bogatstvo domaćeg identiteta i kreativnost organizatora, odličan je recept za oživjeti bogato naslijeđe domaće baštine i tradicije.

Što vidjeti na manifestaciji?
Posjetite li ovu kreativnu etno manifestaciju, osim uživanja u ljepoti zlatnog krajolika, vidjet ćete pravi žetveni sajam, sudjelovati u bogatom šokačkom doručku u njivi na slamnatom stolu, voziti se zaprežnim kolima, pjevati uz tamburaše te nazočiti prikazu Žetve i vršidbe na starinski način.


Poslovi vezani za običaje žetve i vršidbe žita jedni su od većih i važnijih poslova koji su se utkali u društveni, ali i kulturni život Slavonaca. Vrijeme obavljanja poslova, tip tradicijske narodne nošnje, objedi i posebnost obavljanja poslova na način kojim su se služili naši stari prije sto godina, karakteristike su običaja žetve, a i okosnica ove manifestacije.

Kako očuvati kulturnu baštinu i običaje od zaborava? Manifestacije kao vrijedan kulturni eko etno turistički proizvod

Sa svrhom očuvanja kulturne baštine i običaja Slavonije te željom da se otrgne od zaborava starinski način žetve, za sve posjetitelje ove nesvakidašnje i jedinstvene manifestacije u Hrvatskoj, pripremaju se tradicionalna žetvena jela te vjerni prikaz žetve, odnosno prikaz ručnog košenja pšenice na način kojim su se služili naši stari sredinom prošlog stoljeća, prikaz vezanja snoplja, snašanja snopova i na kraju vršidbe sa starim strojevima (dreš, levator, traktor).
Cilj manifestacije je stvoriti turistički proizvod “Od zlatnog zrna do kulina” te osigurati dodatne prihode izlagačima u okviru Žetvenog sajma.

žetva 6

PROGRAM DOGAĐANJA 01.srpnja 2017:
09.00 – Žetveni sajam
10.00 – Šokački doručak u njivi na slamnatom stolu
11.30 – Dodjela pehara za tradicionalne kooperante Poljoprivredne zadruge Napredak
12.00 – Prikaz Žetve i vršidbe na starinski način
13.00 – Žetveni ručak, vožnja zaprežnim kolima, nastavak žetve i zabavni program uz tamburaše
20.00 – Završetak žetvenog dana

žetva1

Posjetitelji manifestacije mogu uživati u prikazu žetvenih običaja – prikaz vezanja snoplja, snašanja snopova i na kraju vršidbe s pomoću starih strojeva u radnim tradicijskim nošnjama te bogatoj ponudi tradicionalnih jela s doručkom u njivi na slamnatom stolu. Prikaz žetve i vršidbe u prošlost odvija se cijeli dan po pojedinim dijelovima na polju. Žito kose brojne vrijedne ruke i to članovi i članice  s područja županjske okolice, te članovi konjogojskih udruga koji se skupljaju u oblik zajedničkog rada koji hrvatska tradicijska kultura poznaje pod nazivom Moba.

Županja u znaku zlatne žetve – tradicija koju treba očuvati

žetva5

Zlatna polja Slavonije i Srijema, njen su zaštitni znak i najvredniji simbol kojim je nekoć ponosna žitnica prehranjivala brojne obitelji diljem zemlje i regije.Odlučite li se početkom srpnja posjetiti ovaj grad, imati ćete priliku uvjeriti se u očuvanje slavonske tradicije i duboko poštovanje ovdašnjih stanovnika prema plodnoj ravnici koja ih je othranila. Čudesne boje i najljepši zalasci sunca na ravnici, mogu biti prilika okusiti i čistu i netaknutu destinaciju ruralnog turizma čije ljepote se otkrivaju upravo kroz ovakve događaje.

žetva

Pozivamo sve zainteresirane pojedince i grupe da zajedno s nama dožive ljepotu žetvenih običaja. Dobrodošli na 15. Žetvu i vršidbu u prošlosti!

Sve info: www.tz-zupanja.hr

Turistička zajednica Vukovarsko – srijemske županije

Facebook Turističke zajednice Vukovarsko – srijemske županije

facebook.com/tzupanja

fotografije: Turistička zajednica Vukovarsko – srijemske županije i TZG Županje

LOGO-VSŽ