• hr

Nezaboravno studijsko putovanje studenata gastronomije u Istru

 NEZABORAVNO STUDIJSKO PUTOVANJE STUDENATA GASTRONOMIJE U ISTRU

Studenti Gastronomije Visoke škole Aspira imali su jedinstvenu priliku provesti tri nezaboravna dana studijskog putovanja u sklopu koje su obišli jedinstvenu, gastronomsku ponudu Istre. Putovanje je obuhvatilo posjet jednoj od najpoznatijih vinarija Kozlović, restoran Zigante, radionicu u AZRRI, Vinistru te kao krunu putovanja – nedavno Michelin zvjezdicom nagrađeni restoran Monte.

Vinarija Kozlović

Avantura je započela posjetom vinariji Kozlović, koja je jedna od najmodernijih vinarija u Europi. Studente je dočekala voditeljica programa i edukacije o vinima, gdje su u sklopu vinarije imali srdačan doček uz degustacijsku radionicu kušanja četiri vrste vina. Kušali su njihova ponajbolja vina poput malvazije, terana te momjanskog muškata, najpoznatijeg desertnog vina u Istri. Studenti su imali priliku upoznati cijelu vinariju i vidjeti sve procese proizvodnje vina, poput onoga na koji način se prerađuje, cijeli tehnološki proces stvaranja vina. Veliku važnost ima i skladištenje vina, tako da su im pojasnili i pokazali u kojim sve vrstama bačvi drže vina kako bi se očuvala i poboljšala kvaliteta.

Posjeta restoranu Zigante i chefu Damiru Modrušanu

Nakon iznimno kvalitetne i zanimljive degustacije u vinariji Kozlović putovanje se nastavilo u Livade, u restoran Zigante , jedan od najboljih hrvatskih restorana. Studente je izuzetno ljubazno dočekao  chef Damir Modrušan koji je pripremio večeru i impresionirao sve redom studente Gastronomije.

Uz nekoliko sljedova pripremljenih jela, od kojih je većina bila s tartufima, poslužili su im vina koja su savršeno odgovarala posluženom jelu. Poseban doživljaj upotpunilo je i osoblje cijelog restorana, njihova profesionalnost i stručnost. Chef Damir Modrušan održao je studentima  motivacijsko predavanje te ih pokušao potaknuti da budu što bolji u svom radu i usavršavanju.

Radionica u AZRRI

Sljedeći dio putovanja bio je rezerviran za Pazin jer su u AZRRI (Agencija za ruralni razvoj Istre) i Gastronomski centar Istre s mentorom masterchefom Denisom Galićem, upravo tu imali radionicu. Radionica je bila na temu Istarski boškarin- Istarski tovar, a na njoj su studenti imali priliku vidjeti i naučiti način pripreme  jela od mesa boškarina. Zanimljivost Istarskog boškarina je ta da svaki restoran koji ga ima u ponudi prethodno mora dobiti odobrenje od AZRRI-ja kako bi ga uvrstio u ponudu, što  restorani i hoteli nositelji certifikata cijene i s ponosom ističu. Motivacijsko predavanje studentima održao je i Edmond Šuran, viši stručni savjetnik i voditelj Gastronomskog centra, a predavanje je bilo o načinu na koji su oni pokrenuli cijeli svoj projekt, kako su se posvetili OPG-ovima i izvornim autohtonim namirnicama u Istri. Cilj je bio oplemeniti pomalo zaboravljene namirnice te ih implementirati u restorane i hotele.

Posjeta prvom hrvatskom restoranu s Michelin zvjezdicom – Monte u Rovinju

Krunu cjelokupnog studentskog putovanja, predstavila je posjeta prvom hrvatskom restoranu koji je dobio Michelin zvjezdicu. Vlasnici restorana Monte, Tjiske i Danijel Đekić, studentima su pokazali cijeli restoran te su se družili sa studentima uz prigodno piće dobrodošlice. Đekić im je govorio o svojoj viziji te im je dao mnoge vrijedne savjete i sugestije za buduće poslovne ideje. Priču o uspjehu svog restorana za koji danas znaju svi ljubitelji gastronomije predočio im je na jako jednostavan način. S obzirom da su i sami svjesni koliko rada mora stajati da bi se ostvario uspjeh koji je restoran imao i prije Michelina, posebno ih je impresionirala njegova neposrednost i lakoća s kojom govori u tome.

Studenti na 24. Vinistri po redu

U to vrijeme, kako je i planirano, u Poreču se održavala 24. po redu Vinistra. Studenti su imali lijepi doček i sudjelovali su na ovom važnom događaju. Na Vinistri su vidjeli i upoznali brojne poznate osobe iz gastronomije, enologije, kuharstva te upoznali najbolje istarske vinare i kušali njihova vina koja krase enološku kartu Istre.

Za kraj uživanje u OPG-ovim autohonim proizvodima

Nakon Vinistre, za kraj svoje avanture  krenuli su put Jadruha u OPG gdje su ih dočekali s večerom pripremljenom od autohtonih namirnica iz njihove proizvodnje. Bile su to plate s ukusnim autohtonim proizvodima, poput istarskog pršuta, istarske pečenice i kobasice, te kobasice od divljači s tartufima koja ih se posebno dojmila. Nakon predjela uslijedio je jelo pripremljeno po starim tradicionalnim receptima; boškarin u umaku s njokima i pljukanci sa šparogama  te ukusni kolači pripremljeni od njihovih namirnica.

Studijska putovanja, terenske nastave te radionice jedan su od glavnih aduta studija Gastronomije Visoke škole Aspira i dokaz kako se najbolje uči tako što se doživi.

 

Shares