Aktualno

Nostalgija na kaštelanski način – moda i užance idu pod ruku!

This post is also available in: English

 

Da nostalgija ne mora biti samo – nostalgična, već da može biti raznobojna, vesela, pa čak i ukusna – pokazali su nam Kaštelani već osmu godinu za redom!

Pogađate, riječ je o trodnevnoj manifestaciji i reviji tradicijskih obrta i folklorne baštine „Nostalgija“, koju Turistička zajednica grada Kaštela organizira u Kaštel Novom na Brcu i Rivi!

Dio manifestacije su i 8. “Dani tradicije – Kaštela 2017” koji će se održati od 23. do 25. lipnja u Kaštel Novom, također u organizaciji TZG Kaštela, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Splitsko-dalmatinske županije i njene turističke zajednice, Cemex Hrvatska d.o.o., te u suorganizaciji Udruge za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine “Šušur”.

IMG_7752_1

Iako bi naziv Nostalgija mogao implicirati sjetu ili melankoliju, ostanete li uz naše retke, shvatit ćete da u Kaštelima ovim senzacijama nema mjesta – nostalgija na kaštelanski način slavi ljubav prema užancama i tradiciji, te proizvodima težačkih ruku s danas najtraženijim i najpoželjnijim predznacima – ukusno, izvorno i domaće!

nostalgija7_1

VIDEO PROJEKCIJA – NA RASPRŠENIM MORSKIM KAPLJICAMA! Eko-etno sajam, u trajanju od 23 do 25.06., već je tradicionalno neizostavan dio ove manifestacije. Na izložbeno – prodajnim štandovima, koji su za izlagače besplatni, biti će izložena gastro ponuda, suveniri i ručno izrađene unikatne rukotvorine od 10 do 24 sata, a sajam će biti otvoren u petak, 23. 06. u 11 sati uz prigodan folklorni program.

Svojevrstan vrhunac nostalgičnog petka svakako je revija tradicijskih nošnji i obrtništva koja počinje u 21 sat, a svi prisutni moći će uživati u jednoj od najatraktivnijih modnih fuzija današnjice –  spoju tradicije i vrhunske mode priznatih kreatora!

IMG_8929_1

Da moda i stare užance itekako idu ruku pod ruku, vidjeli smo i na primjerima na globalnoj razini – poznati talijanski dvojac Dolce & Gabbana ljubav prema rodnoj Siciliji utkao je u superuspješne kolekcije za koje se otimaju svjetske trendsetterice, pa možemo slobodno reći da kombinirajući modernu odjeću sa poznatim tradicijskim motivima naši Kaštelani slijede prokušani, znalački recept!

IMG_7291_1

Uz modne kreacije, ovom će se prilikom auditoriju predstaviti kaštelanski plesovi, pjesme, nošnje i brendovi, a nakon revije na rivi, biti će upriličena degustacija kaštelanskih i slovenskih jela uz pravu dozu atrakcije – takozvani water screen, odnosno video projekciju na – raspršenim kapljicama mora! Ova slojevita manifestacija također ima i humanitarni karakter – prikupljanjem priloga za pomoć njihovoj sugrađanki, Kaštelani će još jednom pokazati toplu dalmatinsku dušu i spremnost da pomognu!

IMG_7649_1

SUBOTA JE REZERVIRANA ZA ETNO VEČER, a da će Kaštela na trenutak postati tradicijski centar svita, dokazuje sve veći broj izlagača i kreatora iz svih kantuna Lijepe naše, ali i susjednih zemalja, koji će kroz plesove i glazbu predstaviti svoje narodne običaje! Gostoljubivi Kaštelani idući su dan, nedjelju, rezervirali za podjelu zahvalnica sudionicima uz folklorni program, a čelni ljudi kaštelanskog turizma, po svemu sudeći, uspjeli su u svom plemenitom naumu – da svojim gostima i onima koji će to tek postati, približe Kaštela i Hrvatsku kroz mirise i okuse gastro ponude, zvuke folklora, modne novitete i izvorne hrvatske suvenire! Ne samo da na ovaj način njeguju domaće nematerijalno kulturno bogatstvo te ga efikasno čuvaju od padanja u zaborav; već su, gledano našim oštrim turističkim okom, i domaćem stanovništvu i svojim posjetiteljima ovime ponudili kvalitetan i slojevit turistički proizvod.

Poželimo im dobar vjetar u leđa, a na kraju nam ne preostaje reći ništa drugo, doli – ovog vikenda, trk’ u Kaštila!

Foto: Tz grada Kaštela

Fotografije: www.kastela-info.hr
Posjetite našu Facebook stranicu i budite u toku s svim novostima!

728x90 hr

[:]

 

 

This post is also available in: English