Aktualno

Sastavljanje računala od nule – vodič za početnike i video u prilogu

Svatko može sklopiti računalo i postati majstor računala, uz malo dobre volje i želje za edukacijom

Računala su danas svima nama neophodna u životu. Bilo da Vam treba za posao ili za kućnu upotrebu ne bi bilo na odmet da upoznate neke osnovne dijelove koji se nalaze unutar računala. U našem članku željeli bismo Vam približiti svijet računala tako da prebrodite strah od otvaranja računalnog poklopca.

Osnovne komponente unutar svakog računala su:  procesor, matična ploča, memorija, grafička kartica, napajanje i storage disk na kojima se nalaze podaci. Prilikom kupovine računala dva su temeljna pojma koja određuju kakvo računalo ćete sastaviti:

1. Namjena računala
2. Budget

Ukoliko kupujete računalo za surfanje internetom, gledanja Full HD videa i igranje jednostavnijih igara, nećete se trebati puno zamarati s time da kupite jak procesor, jaku grafičku karticu te da imate puno RAM memorije.

Bit će vam dovoljan procesor nižeg cjenovnog ranga. Ukoliko pak trebate računalo za igre, svakako Vam savjetujemo kupovinu procesora srednjeg cjenovnog ranga, grafičke kartice iznad 1000kn te minimalno 8GB RAM-a.

Profesionalci koji rade u 2D programima poput AutoCAD-a, Corel-a ili pak rade razne video montaže, moraju obratiti pažnju na to da kupe procesor višeg cjenovnnog ranga te da kupe dovoljno RAM memorije (min 16GB) kako bi im sve glatko radilo. Pošto rade u 2D tehnici, ne moraju se zamarati s kupovinom jake grafičke kartice već će im biti dostatna i ona koju imaju na procesoru.

Nakon što ste odabrali i kupili sve potrebne komponente, slijedi sama procedura sastavljanja računala. Prilikom sastavljanja računala obavezno se iz sebe izbacite statički elektricitet jer je on najčešći uzrok stradavanja novih računalnih komponenata.

Najlakši način je da dotaknete radijator jer su svi radijatori uzemljeni. Tek nakon toga krenite vaditi komponente iz kutije s time da pri tom pripazite na to da svaku komponentu uhvatite za vanjski rub.
Nikako ne savjetujemo da rukama dirate čipove i ostale dijelove na štampanim pločicama.

Prilikom samog sastavljanja računala budite nježni jer su sve komponente dosta krhke i ništa se ne može ugraditi “na silu”.

Ukoliko vam nešto ne sjeda na prvu u utor, velika je vjerojatnost da ste komponentu okrenuli na krivu stranu. Proceduru sastavljanja računala je teško napisati, stoga Vam savjetujemo da pogledate naš kratki video u kojem smo u kratkim crtama naveli osnovne stvari na koje trebate obratiti pozornost kod sastavljanja računala.
VIDEO ZA POČETNIKE – KAKO SASTAVITI RAČUNALO

Vjerujemo da ćete nakon našeg kratkog videa ubuduće sami upustiti u jednostavnije poslove poput čišćenja računala od prašine i izmjene termalne paste ili ćete sami i sastaviti kompletno računalo. Ukoliko zapnete na bilo kojem koraku, slobodno nas kontaktirajte na niže navedeni broj telefona kako bi Vam pomogli.

Kontakt tel: 01/6523-652

Dobrodošli!
Vaš PCshop team