Aktivni odmor

Gdje pronaći spas od vrućina? Šest izletničkih prijedloga

S užasom  dočekujete nove vijesti o novom toplotnom udaru i paklenim vrućinama!
Siti ste skrivanja u kući ili uredu pod klima uređajima, a vrele plaže i horde turista, ionako nisu opcija.
Ali uvijek može i gore. Od prizora krcate plaže gori samo može biti apokaliptični polurastaljeni gradski asfalt bez natruhe povjetarca! Odnosno grad bez mora.
Još ako koristite javni prijevoz u kojem kao da su svi (vama u inat), zaboravili upotrijebiti dezodorans, ljetno mučenje je postalo surova stvarnost!

Spas nije daleko..

slap zeleni vir 2

Prohladni proplanci, svježa arija planinskih pejzaža, vilenjačka hladovina šume ili svježina bistrog  jezera, sure prohladne planine – vaš je ljetni san iz kojeg se ne želite probuditi.
Nemojte očajavati jer Hrvatska je puna i takve blagodati! Donosimo stoga naših šest prijedloga za hitro bježanje u hladovinu. Ponešto kondicije, puno svježe vode, prstohvat dobre volje, ponešto malo novaca (zanemarivo u odnosu na obalu) – i možete pobjeći iz asfaltnog zatvora tamo gdje vam srce poželi.

1. Kanjon Vražji prolaz – Gorski kotar

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOvaj 800 metara dugačak kanjon Vražji prolaz  mnogi smatraju jednim od najljepših prizora u Gorskom kotaru. Prolaz uz pomoć mostića i stepenica vodi kroz usku guduru-sutjesku, široku oko dva metra i stiješnjenu među stotinjak metara visokim stijenama. Na kraju prolaza, slobodno potražite potražite još jednu atrakciju. Radi se o spilji-izletištu Muževa hižica za koju se vežu brojne legende iz povijesti i prirodoslovlja. Ulaz u kanjon se nalazi pored Planinarskog doma istoimenog izletišta Zeleni Vir koji je proglašen rezervatom prirodnih vrijednosti 1962. godine.
Nakon obilaska ovog fascinantnog mjesta, okrepu možete pronaći u obližnjem planinarskom domu gdje će vam gostoljubivo osoblje ponuditi autohtonu paletu domaćih proizvoda.

slap zeleni vir 2Foto: www.gorskikotar.hr

2. Čudesna šuma Žutica

Suma Žutica

Nedaleko od Ivanić grada, nalazi se  šuma Žutica koja se prostire se u zoni poplavnog područja Lonjskog polja.
Za posjetitelje je najbolja točka posjete Poučna staza koja se sastoji od 10 poučnih točaka, a dužina staze je oko 2500 m. Zamišljena je tako da posjetitelje provede kroz različite šumske čudesne predjele i naravno, ponečemu ih poduči. Ponajprije tome gdje se najbolje sakriti od vrućina i lijepo zaspati. Tako poučna staza prolazi kroz gustu šumu hrasta lužnjaka, šumu običnog graba, pa sve do poplavne šume poljskog jasena. Jednim dijelom prolazi uz riječno korito stare Lonje. Više o ovoj neobičnoj vilinskoj šumi saznajte na www.sumazutica.com.

sumazutica.comfotografije:www.sumazutica.com

3. Mrežnica 

61_mreznica_008 ekoturizammreznicafoto:mreznica.com

Rashladite se pored jedne od najljepših hrvatskih rijeka! Ova smaragdna ljepotica duga je 64 km i ispresjecana je sa 98 slapova. Izvire kod Slunja, a ulijeva se u Koranu kod Karlovca, no većinom je poznata kao dugoreška rijeka. Ljubitelji aktivnog odmora kao što je rafting, upoznali su sve virove ove riječne ljepotice koja brojnim izletnicima pruža cijelu lepezu mogućnosti, od raftinga, vožnje kajakom i spuštanjem niz njene strme brzace.. Selo Mrežnica nalazi se u Karlovačkoj županiji u općini Barilović a ljubitelji ruralnih izletišta tu mogu pronaći izrazito atraktivnu ponudu eko turizma i atraktivnih tradicijskih kuća za odmor sa autentičnom gastronomskom ponudom kraja i više nego razumnim cijenama.

95_mreznica_005 eko turizam mreznicafoto:www.mreznica.com

4. Žumberak – Samoborsko gorje

Nemojte propustiti istražiti ovo područje tako blizu Zagreba, koje je još 1999 proglašen Parkom prirode.
Kako doći do ove ljepote, informirajte se na linku  i krenite u istraživanje područja koje obiluje zelenim pašnjacima, bistrim zrakom, dobrim ugostiteljskim objektima a odmor i okrepu možete potražiti poslije u Samoboru.

park_zumberak_home-park-zumberak.hr_1
foto: park-zumberak.hr

5.Park prirode – Papuk

Posjetite  ovu prelijepo područje s čijih se obronaka slijevaju kristalno bistri potoci, uvlačeći brojne posjetitelje u svoje nepregledne ljepote. Važno je znati i to da je od 23.travnja 1999 godine Papuk zaštićen kao park prirode zbog izrazito velike geološke i biološke raznolikosti te vrijedne kulturne i povijesne baštine. Zaštićeno područje obuhvaća površinu od 336 km2.

foto: Turistička zajednica Virovitičko – podravske županije

Godine 2007 Papuk biva upisan na kartu europe i svijeta  kao prvi geopark u Hrvatskoj (Asocijacija europskih parkova). U ovom biseru raznolikosti, pronađeno je više od 1200 biljnih i 170 životinjskih vrsta od kojih su mnoge zaštićene.

 

foto: Tz Požeško – slavonske županije

6. Lonjsko polje

Topografiju ovog dragulja Sisačko – moslavačke županije, oblikovala je rijeka Sava koja je kroz dugi broj godina oblikovala izgled obale, kreirajući jedinstvene predjele u kojima uživaju posjetitelji i stanovnici ovog područja.

20160902_094853 (Medium) Ako želite doznati više o nekadašnjem način života u ovom području posjetite posebno osmišljen tematski put koji spaja sjeverni dio Lonjskog polja a s moslavačkim vinorodnim brežuljcima i rijekom Savom. Najveći kompleksi prirodnih i očuvanih poplavnih nizinskih šuma Europe i šire, nalaze se  upravo na području parka prirode Lonjsko polje.  Životinje, biljke i ljudi stoljećima žive u sretnoj simbiozi. A sve odiše posebnim spokojem.

20160902_113222 (Medium)

Zapamtite da  nema bolje i zdravije klime od prirodnog hlada. Potražite u brojnim zakutcima kontinenta Lijepe naše,  samo vašu oazu i uživajte u zasluženoj tišini.

I naravno, rashladite se 🙂

Naslovna fotografija: TZ Zagrebačke županije, M. Vrdoljak

shares