Aktualno

Lovrenčevo u Petrinji – svečanost ljeta i slavne tradicije

Nađete li se u Petrinji, zelenoj oazi ljetnog spokoja, unatoč ponešto sporijem tempu uzrokovanom povišenim temperaturama, svejedno nećete ostati zakinuti za dobru zabavu.
Tišinu i mir ljupkog malog grada u ljetnim mjesecima, ispuni iščekivanje stanovnika za one dane, u kojem će park i okolni trgovi i ulice oživjeti od veselog žamora domaćina i njihovih gostiju.

Vrijeme je to blagdana svetoga Lovre i manifestacije Lovrenčevo, najstarijeg događaja u Petrinji kada se slavi njezin zaštitnik.

Poslastica za ljubitelje etno manifestacija


Od samog jutra 10. kolovoza kreću zanimljiva kulturna, tradicijska, vjerska i zabavna događanja koja se održavaju u stoljetnom gradskom parku – Strossmayerovom šetalištu. Svojom ljepotom, goste privlači predstavljanje narodne baštine petrinjskoga kraja uz domaće rukotvorine, suvenire, uporabne predmete i bogatu narodnu nošnju Pokuplja i zaleđa podno Zrinske gore. Gradskim parkom nakon misnog slavlja zaori pjesma uz tambure i ples članova kulturno umjetničkih društava i folklornih sekcija, a potom se smjenjuju glazbeno zabavni programi raznolikoga žanra za sve uzraste. Uz melodiju atraktivnih izvođača, u tradicijskim nošnjama pridružuju se mirisi i okusi domaćih proizvoda pozivajući na degustacije i zdravice.

Glazba pod vedrim nebom uz suze svetog Lovre
A kad se spusti noć, svi putovi vode na Trg hrvatskih branitelja gdje posjetitelji mogu uživati u koncertu hrvatske estradne zvijezde. Vrhunac događaja u Petrinji, svakako je doživljaj jedinstvenog nebeskog spektakla, promatranje na otvorenom zvijezda padalica – Perzeida popularno zvanih suze svetoga Lovre.
A kako bi doživljaj bio nezaboravan i edukativan, možete potražiti usluge turističkog vodiča za vrijeme boravka u Petrinji, malom gradu velikog srca.
Kao najveća manifestacija, Lovrenčevo počinje 1. kolovoza i tijekom desetak dana nudi bogati raznovrstan program u kojem se slavi i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan oslobođenja Petrinje.

Upoznajte Petrinjske legende i priče
U te dane već nekoliko godina uprizoruju se Petrinjske legende i priče, raskošni glazbeno – scenski programi na otvorenom u živopisnom ambijentu koje oživljuju važne trenutke povijesti Petrinje i Banovine. Ovogodišnji program posvećen je davnoj 1240. godini kad je Petrinja povlasticama hercega Kolomana dobila status slobodnog kraljevskog grada. Jedna od povijesnih zanimljivosti jest ta da je prvobitna lokacija petrinjske srednjovjekovne utvrde bila u podnožju Zrinske gore, od današnje lokacije udaljena desetak kilometra uzvodno od rijeke Petrinjčice. Do promjene položaja grada došlo je u 16. stoljeću, nakon što je kršćanska vojska osvojila osmanlijsku utvrdu i važno uporište u pokupskoj nizini te na njenim temeljima dignula novo naselje iz kojeg se razvila moderna Petrinja.

Posjetite likovnu izložbu od 03.kolovoza
Uz brojne svečanosti i koncerte, izdvajamo izložbu petrinjskog akademskog slikara Davora Žilića koja će biti otvorena od 3. kolovoza u Galeriji „Krsto Hegedušić“. Ljubitelji umjetnosti, posebice realističnog romantizma moći će uživati u izboru ulja na platnu i grafika ovog izvanrednog umjetnika. U njegovom opusu prevladavaju motivi morskih i kontinentalnih pejzaža, a posebno privlači pažnju sa svojim vjernim prikazom presijavanja vode kroz koju se prozire dno. Davor Žilić diplomirao je 1997. u klasi prof. Josipa Vasilija Jordana i do sada je održao preko 60 samostalnih izložbi u domovini i svijetu.

Bremenita povijest – okvir za sretniju budućnost
Od doba velike bitke kada je kršćanska vojska prvi put osvojila tursku utvrdu smještenu na ušću Petrinjčice u Kupu koja se dogodila baš na blagdan svetoga Lovre 1594. godine pa sve do suvremenog doba, prva polovica kolovoza kao da je uvijek bila obilježena pozitivnim povijesnim prevratima. Tako je u vrijeme Domovinskog rata, 6. kolovoza 1995. godine, Petrinja nakon četverogodišnje okupacije, oslobođena zbog čega ne čudi da je grad u to vrijeme svake godine pun veselja, zabave, kulture i dobre vibracije.

Sve informacije: petrinjaturizam.hr

Posjetite Facebook Turističke zajednice grada Petrinje

Skinite i Cikloturistička karta Petrinje

Fotografije preuzete: arhiv Turističke zajednice grada Petrinje

 

 

shares