Aktivni odmor

Napomena: samo za odvažne! Upoznajte divlju stranu Srednje Dalmacije!

GRAD GUSARA POSTAO JE GRAD ADRENALINA!

Odmor nije odmor ako ne sadrži i zrnce uzbuđenja? Ako ste pročitavši ovu rečenicu potvrdno kimnuli glavom, na pravom ste mjestu – ono što tražite je grad Omiš! Naime, gotovo da ne postoji aktivnost na moru, vodi, planini ili u zraku koja se ne nudi na širem području grada, a ostanete li uz naše retke, možete odabrati one upravo po Vašem guštu ili se pak okušati u pravom natjecanju!

ZIPLINE – NE ZABORAVITE SMARTPHONE! Jer, ova je avantura nešto što ćete svakako htjeti zabilježiti, a i pravi je izazivač zavisti na društvenim mrežama! Let nad kanjonima Cetine pomoću čelične užadi jedna je od novijih atrakcija koja je brzo zaživjela i svakako se ubrojila među najspektakularnije. Naime, kako drugačije opisati trosatnu jurnjavu na 2 kilometra dugačkim žicama od kojih se neke nalaze na visini većoj od 100 metara? Napomena: samo za odvažne!

DOBRI STARI RAFTING na rijeci Cetini aktivnost je koja ne zamire, a sve se više gostiju iz godine u godinu želi uhvatiti u koštac s njenim brzacima! No, prilagodljivost je sjajna karakteristika ove riječne avanture – obitelji s djecom i starije osobe uživat će i u laganom veslanju mirnijim predjelima kroz netaknutu prirodu. Miran izlet ili adrenalinska rafting bomba – odlučite sami!

ISTO VAŽI I ZA KAYAKING – ovisno o odabranoj ruti možete birati razinu zahtjevnosti (i uzbuđenja!), dok je canyoning najopsežnija adrenalinska priča koja kombinira šetnju uz (i kroz!) Cetinu, jedinstveno iskustvo kupanja pod slapovima te savladavanje riječnih brzaca!

UKOLIKO SE PAK RADIJE DRŽITE KOPNA, na raspolaganju su Vam pomno uređene tematske staze koje vode do najviših vrhova okolnih planina, starih gusarskih utvrda, prekrasnih vidikovaca ili brojnih pitoresknih sela, a možete se upustiti i u hiking i trekking avanturu strmim brdima – Omiška Dinara, Komorjak i Mosor nekada su služili kao prirodna zaštita od neprijatelja, a danas su idealna planinarska lokacija.

DAKAKO, OVO JE IPAK PRIMORSKI GRAD, pa nije ni čudo da ćete ondje pronaći i sjajne pozicije za ronjenje – na samo tri metra dubine u neposrednoj blizini centralne gradske plaže nalazi se i potopljeni brod iz Drugog svjetskog rata, a nešto iskusnije ronioce oduševit će jedna od najboljih ronilačkih lokacija u Hrvatskoj – uvala Vruja! One kojima je milija morska površina od zarona dubljih od 100 metara (koje je dozvoljeno raditi samo uz stručnu pomoć!), oduševit će jedrenje na dasci – ako ga ne volite, to samo znači da ga još niste probali, kažu Omišani – i u pravu su!

NIJE NI ČUDO DA SU ONDJE NEKADA BORAVILI GUSARI – vjerojatno ćete pomisliti pri pogledu na omiški popis manifestacija sa sportskim predznakom. Kao da se pustolovna arija zadržala na ovim prostorima i umjesto gusarskih dvoboja, pretopila u one u kojima glavnu ulogu imaju fizička spremnost i natjecateljski duh!

Dalmacija Ultra Trail uzbudljiva je utrka u posezoni (od 20. do 22.10.2017.)koja vodi najatraktivnijim štacijama srednje Dalmacije, dok će 2. Omiški polumaraton (30.09.2017.) krijepiti svoje natjecatelje pogledom na uistinu savršen mediteranski ambijent i rezbarije rijeke Cetine, koja je stvorila jedan od najljepših kanjona u Europi! No, nisu ovo jedina sportska natjecanja – u ožujku je održan 5. Imbertrek, u svibnju 11. Mosor Grebbening (trekking utrka grebenom i padinama Mosora) te 6. Festival planinarstva, a kraj srpnja rezerviran je 24. Omiški plivački maraton (29.07.2017.). Kako je riječ o mahom afirmiranim manifestacijama, ne čudi nas lajtmotivtamošnje turističke zajednice, misao koja je stalno nenametljivo nazočnaisprobajte ih sve… ili se samo opustite!

Foto: Tz Splitsko – dalmatinske županije, arhiv TZ Omiš

www.dalmatia.hr

shares