Aktualno

SVEČANO OTVOREN CHANGER MEETUP

Svijetleći bubnjari, glazbenik koji svira desetak instrumenata odjednom, novo pročelje katedrale i unutrašnjost rascvjetane instalacije Pentalum oduševili Šibenčane.

Događanje koje će zasigurno obilježiti ovo ljeto sinoć se predstavilo u svom punom sjaju. Jer, trebalo je pričekati da sunce zađe kako bi se brojne atrakcije koje je Changer Meetup pripredio na različitim lokacijama u centru grada mogle doživjeti u svom najljepšem izdanju budući da većina njih koristi visoke tehnologije i svjetlosne efekte koji su najimpresivniji ako ih se promatra u mraku.

Svečano otvaranje započelo je u 22 sata ispred galerije sv. Krševana kada su se okupljenima obratili domaćini – šibenski gradonačelnik Željko Burić i direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole. U svojim su govorima oni istaknuli važnost Changer Meetupa kao dugoročnog projekta za Grad i objasnili njegove posebnosti te daljnje planove na području razvoja kulturno-turističke ponude nakon čega su razgledali multimedijalnu izložbu Ivana Marušića Klifa.

Uzvanici su se zatim prošetali do Male lože na kojoj je u tijeku bio panel na temu Inovativnost u širem društvenom kontekstu. Spuštajući se dalje prema zgradi HNK naišli su na Señora Markusena, jedinstvenog glazbenika koji svira na originalnom multiinistrumentu te koji je oko sebe okupio brojnu publiku. Na Poljani ih je dočekao Pentalum engleske umjetničke skupine Architects of Air, instalacija što već danima privlačio pažnju svih koji kraj nje prolaze.

No, ono što izvana izgleda kao veliki šareni prizemljeni balon ili skupina šatora zapravo krije u svojoj unutrašnjosti nešto sasvim drugačije; naime, cilj je ove suvremene skulpture posjetiteljima pružiti osjećaj smirenosti i produhovljenosti koji se postiže oblim konturama i raznobojnim osvjetljenjem jednako kao što to čine kupole u sakralnim građevinama poput crkvama i džamijama te vitraji.

U Perivoju Roberta Visianija Šibenčani su uživali u gastro ponudi, a vrhunac večeri svakako je bio 3D mapping na pročelju katedrale koji je u obliku šestominutne projekcije u potpunosti promijenio izgled ovog remek djela Jurja Dalmatinca.

U rukama vještih changera moglo se vidjeti kako se njezino trolisno lice miče, preslaguje i prekriva zvijezdama. Dodatni efekt iznenađenja bio je dolazak skupne Led Drummers koji su gotovo sat vremena sinkronizirano bubnjali i izvodili različite koreografije koje uključuju promjene boja kostima, dimne efekte i interakciju s publikom.

A ovo je bio samo mali djelić onoga što je Changer Meetup pripremio i što nikako ne smijete propustiti do 28. srpnja.

Više o programu možete saznati na www.changer.hr .

Organizatori CHANGER MEETUPA su Turistička zajednica grada Šibenika i agencija Fakat.

Izvor i fotografije: Agencija Fakat