Aktualno

Tjedan folklora u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Bogati kulturni program u Dugopolju, Kaštel Kambelovcu, Dugom Ratu i Muću!

Međunarodni folklorni susreti zajednički je naziv  niza manifestacija koje se godinama održavaju u gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije, a prijavljeni su u kalendaru svjetske organizacije folklornih festivala CIOFF-a.  Prvu inicijativu dao je KUD „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca organizacijom skromne  večeri folklora  pod nazivom ˝Za jubav tance igraše˝ prije 15 godina. Samo godinu kasnije, pridružio se KUD ˝Pleter˝ iz Dugopolja organizacijom folklorne večeri u pod prigodnim nazivom ˝Ljepota u kamenu kamenitom, a godinu kasnije i  KUD ˝Branimir 888˝ iz Muća pridružuje se zajedničkoj organizaciji višednevnih susreta. Prije četiri ljeta međunarodnim folklornim susretima priključio i KUD ˝Dalmacija˝ iz Dugog Rata.

Do sada su svoje programe na Međunarodnim folklornim susretima u Splitsko-dalmatinskoj županiji izvodile folklorne grupe iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Poljske, Češke, Slovačke, Rumunjske, Litve, Srbije, Francuske, Italije, Austrije, Španjolske, Portugala, Kanade, a ove godine u međunarodnom djelu programa svoje umijeće u pjevanju i sviranju te izvođenju tradicijskih plesova pokazati će gosti iz Ukrajine, BiH-e, Bugarske i Makedonije.


Nema sumnje da će i ovogodišnji program obogatiti kulturno ljeto na obali i u Dalmatinskoj zagori. U četiri dana susret se održava u dva priobalna i dva zaobalna mjesta naše županije.

Program:

  • Četvrtak, 20. srpnja, Kaštel Kambelovac: 15. Međunarodni susreti ˝Za jubav tance igraše˝
  • Petak, 21. srpnja, Dugopolje: 14. Međunarodni folklorni susreti ˝Ljepota u kamenu kamenitom˝
  • Subota, 22. srpnja, Muć: 16. Međunarodna smotra folklora ˝Stara je škrinja otvorena˝
  • Nedjelja, 23. srpnja, Dugi Rat: Međunarodni susreti „Kolo, kolo, kolajna od zlata“

Strane folklorne skupine:

  • Snowdrop – Drohobych, Ukrajina
  • Kolo bosansko – Sarajevo, BiH
  • Horo – Sofija, Bugarska
  • Nikola Jonkov Vapcarov – Skopje, Makedonija

Uz zajedničke nastupe folklornih skupina iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske i Ukrajine, svaka večer ima svoju posebnost na kojoj će nastupiti i domaća folklorna društva. Ovo je ujedno prva godina kako su susreti najavljeni zajedno s intencijom da se već slijedeće godine organiziraju kao jedinstvena folklorna međunarodna manifestacija Splitsko-dalmatinske županije.

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

logotipi-zagora hr

Sponzorirani članak