Aktualno

Dani šljiva i rakija u Siraču

Općina Sirač 1. i 2. rujna ove godine, organizira desete, jubilarne Dane šljiva i rakija. Jedinstvena je to manifestacija koja turistički promiče Sirač, te objedinjavanjem pjesme, plesa i običaja s gospodarstvom i poduzetništvom čuva kulturnu tradiciju u čijem je središtu poticanje uzgoja i prerade šljiva.


Organizator i ove godine u cijelu priču uključuje one koji se bave proizvodnjom tradicijskih domaćih proizvoda pa će se slijedeći vikend, kroz  Općinu Sirač, opet širiti zamamni miris domaćih delicija.

Ne propustite: Dana 30. kolovoza u 18,00 sati povodom 80 godina NK Kamen Sirač i 10. godišnjice manifestacije Dani šljiva i rakija održat će se revijalna veteranska utakmica između NK Kamen Sirač i GNK Dinamo na stadionu Lanara – ulaz besplatan.

Druženje u seoskom siračkom dvorištu

Posjetitelji, gosti i sudionici moći će u siračkom dvorištu degustirati izložena i ocijenjena žestoka pića i rakije te razne kolače sa šljivama i šljivovim pekmezom, knedle sa šljivama, palačinke, buhtle, bazlamače s pekmezom i sl.

Upoznat će se i s tradicionalnim pečenjem rakije u kotlovima, ali i sa tradicionalnim načinom kuhanja pekmeza i džemova od šljiva. Manifestacija će biti popraćena i zabavnim programom uz sudjelovanje mažoretkinja i kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske koji će predstaviti folklornu baštinu svojega kraja pjesmama i plesom kroz povorku, šljivarskim igrama te smotrom folklora.

Prilika je to i za odmjeravanje kvalitete jakih alkoholnih pića, rakija i likera, koje su proizvođači već ranije prijavili komisiji na ocjenjivanje. Svi koji se odluče na takav korak imaju računicu doći u Sirač, jer pet litara pića već otkupljuje sama Općina. I tu nikako ne prestaje siračka posebnost protkana neobičnim događajima. Posjetitelji iz cijele regije, uzvanici, gosti i sudionici programa imaju prilike obići preko 50 štandova s domaćim proizvodima i rukotvorinama iz Sirača i drugih krajeva Hrvatske.

Na brojnim štandovima uz nezaobilazne rakije i likere te proizvode sa šljivama i od šljiva biti će izloženi i tradicionalni seoski proizvodi i suveniri Sirača i okolice. Također, sve posjetitelje očekuje i bogata gastro ponuda ugostiteljskih objekata.

Igre i natjecanja u “šljivarskim” igrama

Nakon smotre kulturno-umjetničkih društava predstavnici KUD-ova će imati priliku pokazati spretnost u Šljivarskim igrama koje obuhvaćaju natjecanje u pučenju šljiva, natjecanje u izvlačenju rakije iz bureta, nošenje šljiva na kuhači, ubacivanje šljiva u košare i dr.
Najbržima i najspretnijima bit će uručene prigodne nagrade, stoga dođite, podržite svoje favorite, uživajte u igrama iz davnina.

Uz stručna predavanja, manifestacija obiluje bogatim programom kao što je likovno-kiparska kolonija s temom Sirački motivi, moto alkom, nastupom tamburaških sastava ŽETEOCI I VRANAC, a vrhunac dana će biti koncerti Mie Dimšić (1.9.2017.) i Šime Jovanca (2.9.2017.).

Mala općina podno Papuka i ove se godine potrudila pripremiti mnoštvo najrazličitih sadržaja namijenjenih jednako i starima i mladima, nadajući se kako će i ovogodišnji prvi rujanski vikend mnogima još dugo nakon manifestacije ostati u lijepom sjećanju.

Više informacija:

www.visitdaruvar.hr

facebook.com/TuristickaZajednicaDaruvarPapuk/

instagram.com/visitdaruvar/

facebook Općine Sirač

fotografije: Antonio Demeter