Aktivni odmor

Hvarski polumaraton – nagradite se fantastičnim trkačkim iskustvom

 

SPORTSKI, A NE NOĆNI ŽIVOT. Znate li da je Hvar, osim na svjetskoj party mapi, crvenim slovima ucrtan i na onu za ljubitelje aktivnog odmora?

Osim prestižnih ÖTILLÖ utrka za Svjetsko prvenstvo u swimrunu, novoj, vrlo zahtjevnoj disciplini koju je zasigurno mnogo ugodnije savladavati uz kristalno čistu morsku vodu i mirise mediteranskog bilja, jedan od razloga iz kojeg je grad Hvar upisan u putne itinerare zagriženih ljubitelja adrenalina je sve popularniji Hvarski polumaraton!

NATJECATELJI SA SVIH KANTUNA BALOTE ZEMALJSKE. Uvršten je na popis svjetskih cestovnih utrka, a jedan je od najtežih – ali i najljepših! – koji se trče na ovim prostorima. Kako privlači profesionalne trkače i rekreativce iz cijelog svijeta, Hvar se tih dana uistinu pretvara u svjetsku sportsku metropolu u malom!


Da je internacionalan karakter ovog događanja mnogo više od puke floskule, pokazuje nam i podatak da su u prošlogodišnjoj utrci sudjelovala 244 natjecatelja iz svih dijelova svijeta, a zastupljeno je bilo čak 39 zemalja sa svih kantuna balote zemaljske, pa i onih najudaljenijih – poput Brazila, Kanade i Australije! Osim po tome što se trči u prekrasnom mediteranskom krajoliku, ovaj je polumaraton izniman upravo po broju zastupljenih zemalja, jer se čak ni neki renomirani sportski događaji svjetskog kalibra ne mogu pohvaliti tolikom brojnošću inozemnih natjecatelja. Naravno, ovo treba zahvaliti nacionalnoj raznolikosti turista koji dolaze u Hvar, a tijekom pregleda materijala sa prošlogodišnjih utrka, slatko nas je nasmijala činjenica da ima čak i gostiju koji su došli u grad turistički, no kad su čuli da se održava polumaraton – kupili tenisice i sudjelovali!

STARA CESTA PREKO OTOKA HVARA duga je svega 22 km, no ruta je jedna od najtežih u Hrvatskoj, i to zbog visinske razlike od čak 410 metara. No, za sve one koji to uspiju istrčati nagrada je prekrasan pogled na cijeli arhipelag. Prvih 10 kilometara je, slažu se natjecatelji, jako izazovno, ali riječ je o jednoj od najljepših dionica koju su pretrčali u životu. Jedan od najustrajnijih natjecatelja bio je Srđan Samardžić iz BIH koji je prošle godine odnio prvo mjesto, a u stopu ga je pratio Janez Maroević, jedan od najboljih hrvatskih maratonaca svih vremena. Pretprošle godine laureat je bio natjecatelj iz Maroka, koji je trčao zajedno sa svojim prijateljem iz – Španjolske, što dovoljno govori o šarolikom internacionalnom karakteru ovog natjecanja.

FOR RUN FOR FUN slogan je ove utrke, a da je riječ o sjajnoj fuziji sporta i zabave sa iznimnim natjecateljskim duhom, govori nam i podatak da je natjecatelje 2014. uhvatila nevera, koja ne samo da nije omela sudionike u trčanju, već je ocijenjena kao tek dodatan izazov! Iako su tisućljetna povijest i prirodne ljepote dovoljni razlozi za posjet ovom mediteranskom dragulju, pribrojite im još jedan sjajan motiv – fantastično trkačko iskustvo! Provjerite zašto je Hvar i ove godine the place to be svakog trkača koji drži do sebe, te 19. kolovoza s početkom u 17.30 sati (start je na gradskom trgu Ploča) odmjerite izdržljivost i snagu sa natjecateljima iz cijelog svijeta!

STVOREN ZA SVE SPORTOVE. Oduševljeni trčanjem u idiličnom mediteranskom ambijentu, natjecatelji su mahom pohvalili Hvar kao mjesto koje je stvoreno ne samo za discipline poput maratona i triathlona – već za šta god sa sportskim predznakom! Zbog sjajne klime, kažu oni, može se trenirati 365 dana godišnje, a ubrajate li se i Vi u onu skupinu gostiju sa snažnom sviješću o zdravom životu i važnosti rekreacije, priuštite sebi sportske gušte u uistinu idiličnom ambijentu.

Više: www.tzhvar.hr

www.hvarmarathon.com