Aktualno

Ne propustite: Festival soli u Stonu!

27-08-2017 – 01-09-2017

Festival od soli otvara se od 27.8.u najstarijoj solani u Europi.

Image result for festival soli ston

Festival soli je multimedijalni događaj koji afirmira postojeće kapacitete i komparativne prednosti ovog područja i tradicionalne proizvode.

Program manifestacije ‘Festival soli’ obuhvaća raznovrsne sadržaje – koncerte i glazbene večeri, radionice za najmlađe te mali sajam tradicionalnih proizvoda i rukotvorina u povijesnom ambijentu Solane Ston, sve popraćeno gastronomskom ponudom specijaliteta poluotoka Pelješca i područja Dubrovačko- neretvanske županije.

Suorganizatori festivala su Udruga Amorette iz Dubrovnika, Solana Ston i restoran Vila Koruna te Općina Ston, TZ općine Ston, Dubrovačko-neretvanska županija, TZ Dubrovačko-neretvanske županije, Društvo prijatelja dubrovačke starine, uz sponzore ACI Hrvatska i Zračna luka Dubrovnik.

Image result for festival soli stonPROGRAM DOGAĐANJA

Festival se otvara 27.08. programom ‘Vino, sol i jazz’. Uz jazz izvedbe Maje Grgić i Igora Vlahinića, predstavljaju se 4 tipična županijska vina – rukatac, pošip, malvazija i plavac mali. 

Posjetitelji će saznati sve o sljubljivanju hrane i vina, te koja je uloga soli u tome.
Drugi dan je posvećen Marinu Držiću koji je 1553. bio zaposlen kao pisar u Solani u Stonu, treći je Dan maslinovog ulja, a četvrti je Dan meda. Peti je sajmeni dan uz glazbeni program i nastavlja se Danom stonskih školjaka i bogatim glazbenim programom.

Image result for festival soli ston

Berba soli, koja se u Solani Ston vrši na povijesni način svake godine, predstavlja također posebnu turističku atrakciju i zaokuplja pažnju posjetitelja. Zbog svog geografskog položaja, gradić Ston i Solana, smješteni na početak poluotoka Pelješca, u kraju bogatom gastro-delicijom –kamenicama, na vratima Vinskog raja Pelješca imaju potencijale za razvitak dodatnih sadržaja koji će privući posjetitelj sa cijelog poluotoka, ali i šire.

Ideja o kreiranju festivala na području Stona potaknuta je pričom o soli i Dubrovačkoj Republici koja je svoj napredak temeljila, među ostalim i na proizvodnji i trgovini ovim važnim artiklom u prehrani ljudi.

Image result for festival soli ston

Stonska solana nepromijenjena od 14. stoljeća, bila je strateški gospodarski punkt Dubrovačke Republike, dok je danas važan gospodarski subjekt i jedinstveni spomenik kulture i turistička atrakcija.

Image result for festival soli ston

 

Foto: Tz općine Ston
Više: www.ston.hr

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj