Aktualno

Nova sezona jazz.hr je prava glazbena poslastica za sve ljubitelje bezvremenog jazza

Za sve ljubitelje jazza, nova sezona jazz.hr je prava glazbena poslastica
Ciklus koncerata Jazz.hr 2017/18 u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja, već drugu sezonu za redom održava se u KD Blagoje Bersa, Muzičke akademije u Zagrebu a datume održavanja i program pronađite na linku www.jazz.hr.
Jazz.hr s iskustvom od preko 25 godina, ponovo nudi svježe, vrhunske jazz programe kako stranih, tako i domaćih glazbenika.
Ciklus otvara Joey Calderazzo sa svojim triom. Ovaj jazz pijanist uvijek otvoren za nova znanja, svjetsku slavu je stekao svirajući s Michaelom Breckerom još sredinom 1980.-ih, a samostalne albume objavljivao je za legendarnu diskografsku kuću Blue Note.


Joey Calderazzo

Ove sezone naglasak je na brisanju granica, što znači da ćemo imati priliku slušati glazbene suradnje. Već na drugom koncertu, Zvjezdan Ružić predstavit će vokalisticu Neli Andreevu i bugarski etno zbor  Nusha choir u potrazi za izgubljenom sponom ljudi i prirode.

Mladi, ali u domaćim jazz krugovima već etablirani i nagrađivani kontrabasist Zvonimir Šestak i
bubnjar Borko Rupena zajedno s Enricom Zanisijem, talijanskim pijanistom mlađe generacije tvore novi trio. Sva trojica su u svojim kratkim karijerama već surađivali sa stranim i domaćim velikanima jazza.


Enrico Zanisi

Još u ovoj kalendarskoj godini proslavit ćemo stoti rođendan Theloniousa Monka, čije skladbe, neke od najboljih ikad napisanih, su u međuvremenu sve postale jazz standardi. Trubač Charles Tolliver, stari znanac zagrebačke publike, ovog puta donosi novi projekt.

Charles Tolliver,

Jedan od najvećih stručnjaka za Monkovu glazbu, rekonstruirao je glazbu s albuma “Thelonious Monk at Town Hall”, koji donosi snimku povijesnog koncerta 1959. u Gradskoj vijećnici u New Yorku. Partiture su poslije snimanja izgubljene, pa je Tolliver povodom pedesete godišnjice snimanja albuma transkribirao glazbu s tonskog zapisa i priredio materijal za izvođenje s tentetom. Tentet za zagrebačku izvedbu čine redom hrvatski najbolji jazzisti.
U Novoj godini s nestrpljenjem očekujemo koncert kontrabasistice Linde Oh, nove zvijezde na svjetskoj sceni. Svoj novi CD, “Walk Against Wind”, snimila je nadahnuta djelom francuskog glumca i pantomimičara Marcela Marceaua, koji je nadahnuo i Michaela Jacksona na njegov moonwalk.


Linda Oh

Sezonu zatvaraju iskusni bubnjar Berry Altschul s triom The 3dom Factor, od kojih očekujemo vrhunsku live svirku, kakvu su običavali svirati još u 1970.-ima Altschul, Chick Corea i Dave Holland u triju, odnosno zajedno s Anthonijem Braxtonom, u kvartetu Circle, koji su tada bili vodeći bendovi free jazza.


The 3dom Factor

Svi koncerti Jazz.hr 2017/2018 bit će održani u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije sveučilišta u Zagrebu, s početkom u 19:30 sati.
Ulaznice za koncerte se mogu kupiti putem on line sustava ulaznice.hr i na blagajni KD Blagoje Bersa, a više informacija o ciklusu možete naći na www.jazz.hr ili na Facebook stranici.

Dobrodošli u dom bezvremenske glazbe!

Izvor i fotografije: Jazz.hr
Meritum komunikacije