Aktualno

Pleternica- velike priče maloga grada

I ove godine bliži nam se devetnica Gospi od suza u trajanju od 23.-31. kolovoza 2017. Pobožnost u trajanju od devet dana u spomen kipa Gospe koji je plakao ljudskim suzama iznad bračnog kreveta obitelji Ianusso u Siracuzi.


Misne večeri ispunjene su mirom i blagoslovom te prekrasnim propovijedima, a najsvečanija je svakako zadnja večer koja ujedno obilježava i dan kada je Pleternica proglašena svetištem Gospe od suza 31. kolovoza 2005. godine. Biti dijelom ove svečane pobožnosti svakako će vam napuniti duhovne baterije i približiti vas nedokučivoj misteriji na jedan poseban način.


Međutim, Pleternica vam ne nudi samo religioznu okrjepu. Bogatstvo sadržaja Pleternice možete vidjeti gotovo u svakom njenom kutku. Tako tokom ovih devet dana, a i tokom cijele godine, svoje doživljaj možete nadopuniti šetnjom na Cesti ruža i vina, spoju kulture, enologije i prirodnih ljepota čiji je početak u centru Pleternice s dužinom od 3,5km.


Cesta prolazi čarobnim vinogradarskim krajolikom bogatim čokotima najfinijih sorti grožđa iz kojih dobivamo naša slasna vina koja obogaćuju svako nepce što ih kuša. Posebnu ljepotu ovom kraju daju ruže na počecima redova čokota koje uz ljepotu imaju i svoju praktičnu funkciju ranog otkrivanja bolesti na lozi, a samim ovime smo i opravdali naziv koji je cesta dobila.


Priča o vinu ne staje ovdje. Postoji još jedna koja se nadovezuje na pleternički kraj i njegova vina, a to je ona o Klikunu i madam Cliqout. Naime, dotična madam je u Francuskoj nasljedila vinograde i razvila dobar posao, a da bi vino dobilo posebnu aromu i okus ona je dolazila po barrique bačve od čuvenog slavonskog hrasta lužnjaka te je u razmjenu poklonila sadnice vinskih sorti iz kojih je kasnije nastala poznata sorta „Klikun“.

Stoga, da ove priče o finim vinima i čokotima ne bi ostale samo priče obitelj Markota i njihova vinarija oživljuje ih kroz svoju bogatu i kvalitetnu ponudu domaćih nagrađivanih vina dobivenih upravo sa brda kojima prolazi Cesta ruže i vina te brda Klikun poznate nam madam Cliqout.


Ako ste se umorili od šetnje i vina, onda svakako posjetite Etno kuću Belo, tradicijski uređenu kuću sa restoranom tradicionalne hrane i pića, a pri dogovorenim obilascima moguće je i kušati delicije tradicionalne slavonske kuhinje.

Ljubitelji prostranstva i prirode svoje će mjesto pronaći na Ranču Čondić kojim upravlja istoimena obitelj. 20 hektara prostranstva bogato je šetnicama kroz šumu s 15 različitih vrsta drveća, 15 vrsta životinja i 3 akumulacijska jezera, a na livadama ranča možete napraviti prekrasni obiteljski piknik.


Bogatstva pleterničkog kraja su i veća od ovoga, svakako nas posjetite u razdoblju od 23.-31. kolovoza te doživite neka od njih, a za one iz udaljenijih krajeva imamo i mogućnost smještaja kod naših lokalnih vlasnika apartmana kao što je apartman Slavonska kuća, tradicionalno uređen apartmana kapaciteta do 6 osoba, Ankina kuća objekt sa 2 apartmana i 8 ležaja koja se nalazi u okolici Pleternice te ugostiteljski objekt i restoran Klas sa 5 sobe (14 ležaja) i restoranom dostupnim svaki dan od 10-18h.


Važno je napomenuti da je Pleternica i bicycle friendly grad čije puteve i prirodne ljepote možete obići i na svome biciklu te odmor pronaći također u bicycle friendly objektima, jednostavno smo svestrani i pozdravljamo sve ljude dobroga srca koji nam dolaze u posjet.
Postanite dio pleterničke slagalice, doživite svoju priču.

#niceplace #nicesoul #visitpleternica #pleternica #slavonija  #slavoniaonmymind

#zlatnaslavonija #pozegaslavoniacounty  #visitpozegaslavoniacounty  #croatiafulloflife

Fotografije: M.Markota, TZ Požeško – slavonske i TZG Pleternice, arhiv

Sve info dodatno pronađite na:

www.tz.pleternica.hr

Facebook Turističke zajednice Grada Pleternice

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Facebook Turističke zajednice Požeško – slavonske županije