Aktivni odmor

Tražite mir, daleko od užurbanih ljetnih odredišta? Posjetite Vrliku – biser dalmatinskog zaleđa!

Obilježena planinama, Cetinom i Peručom… Vrlika je idealna za odmor i rekreaciju

Na UNESCO-vu listi svjetske nematerijalne baštine još je jedan biser Cetinske krajine. Riječ je o impresivnom nijemom kolu iz Vrlike, slikovitog gradića snažno obilježenog spletom planina, rijekom Cetinom i jezerom Peručom, još jednog savršenog odredišta za aktivni odmor: biciklizam, jahanje, jeep safari, vožnju kanuom, kayakom, veslanje, planinarenje, trekking, lov i ribolov.

Dinara_Biking_1

Tamo se nalazi i crkva sv. Spasa s najstarijim zvonikom u Hrvata iz 9. stoljeća, arheološko nalazište Koljani i vrlička Česma iz vremena cara Franje Josipa. na kojoj svakog ljeta splitsko Hrvatsko narodno kazalište  izvodi popularnu hrvatsku operu „Ero s onoga svijeta“. Ova opera jednako je atraktivna na svim kazališnim pozornicama u Hrvatskoj, no doživjeti je u njenom prirodnom okruženju, u Vrlici, neponovljivo je iskustvo.

Ero s onoga svijeta, opera skladana na tekst književnika Milana Begovića, jedna je od rijetko izvođenih hrvatskih opera na stranim pozornicama. Podvig preodijevanja bogatog seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli, razvija se u bogatom nizu komičnih situacija i zapleta.

pogled s tvrđave_1

Opera je puna prekrasnih narodnih napjeva koje je Gotovac vještinom najvećeg majstora uklopio u svoje djelo. Lišena patetike, puna iskričave satire, ta opera je jedno od najboljih djela slavenske operne literature. Svakog ljeta opera se može pratiti u njenom najprirodnijem zamislivom okružju: na tlu s kojeg je izvorno i ponikla- u Vrlici, rodnom mjestu Begovićevom, kao i rodnom mjestu mnogih folklornih poticaja što ih je Gotovac tako nenadmašno ugradio u Era.

vrlička nošnja muški_1

Foto: Dalmatia Explorer,TZ Vrlika