Aktualno

13.Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku – vikend za pamćenje u ponudi mediteranskog bisera

Ova spektakularna manifestacija održava se svake godine u rujnu ususret blagdanu sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika. Jedinstvena je to prilika pokazati i predstaviti brojnim posjetiteljima, jedinstven prikaz života, rada i gastronomskih postignuća iz vremena kada je Šibenik bio najveći hrvatski grad. Za ljubitelje tradicije, starih zanata i etno bogatstva, Šibenik će ovaj vikend biti idealna destinacija koja će oživjeti neka davna vremena bez tehnologija, vremena marljivosti, truda, spretnih ruku, umješnosti i kreativnosti koja je Šibeniku utkala jedinstveni duh iskonskog mediteranskog bisera.


Posebna se pozornost stoga usmjeruje na značajke tradicionalne šibenske kulture i starozanatsku proizvodnju. Brojni domaći i gostujući glumci scenskim nastupima pripovijedaju priče o srednjovjekovnom Šibeniku; klape i plesne skupine pjesmom i plesom prate šetače u tradicionalnim nošnjama i odorama, a žongleri, klaunovi, fanfare, streličari i vitezovi svojim ludorijama oživljavaju atmosferu sajmova toga vremena.

VIŠE OD 500 SUDIONIKA I 250 IZLAGAČA PREDSTAVITI ĆE RASKOŠNU PONUDU KULTURE I TRADICIJE SLAVNOG GRADA


Šibenik koji se na turističkoj mapi sve ozbiljnije prezentira kao grad vrhunskih manifestacija i inovacija, ugostiti će preko 500 sudionika i 250 izlagača. Svi oni sudjelovat će na Sajmu u srednjovjekovnom Šibeniku koji se ovog vikenda, od 08. do 10. rujna, po 13. put održava u Šibeniku.


Program ovogodišnjeg sajma u Uredu gradonačelnika predstavili su zamjenik gradonačelnika Paško Rakić, ujedno i predsjednik Povjerenstva za pripremu Sajma, te članovi Povjerenstva: Dino Karađole, direktor Ureda Turističke zajednice grada Šibenika, Joso Smolić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Šibenika, Vlasta Mesić, tajnica Udruženja, predstavnik Gradske straže Mate Žurić te Ante Glavurtić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.
Direktor Ureda Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole, istaknuo je kako je Srednjovjekovni sajam jedna od najdugovječnijih manifestacija, a među ovogodišnjim novostima su zastave s grbom sv. Mihovila kojima će biti ukrašen Trg Republike Hrvatske.

Dodatna zanimljivost i posebnost ovog sajma je ta da su među 250 izlagača većinom obrtnici. Na sajmu će se predstaviti brojne povijesne udruge iz cijele Hrvatske, a dolaze i gosti iz Mađarske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Svi će oni prezentirati svoje vještine u različitim viteškim borbama te izvoditi zabavne programe uz srednjovjekovnu glazbu, ples i različite žonglerske vještine.


Aktivni  već tradicionalni sudionik Sajma je Šibenska gradska straža koja će i ove godine doprinijeti atraktivnosti programa pucanjem iz topova te upriličenjem pomorske bitke. Svečanost otvorenja održat će se 08. rujna s početkom u 20.30 sati na Trgu Republike Hrvatske predstavom o Petru Krešimiru IV. u režiji Serđa Mioča uz nastup KU „Šibenske šuštine.

Donosimo program događanja ovogodišnjeg Sajma. Svi ste dobrodošli!

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2017/09/13-sibenik-sajam-2017-2.pdf” title=”13 sibenik sajam 2017-2″]

 

Fotografije ustupila: Turistička zajednica Grada Šibenika

www.sibenik-tourism.hr

Facebook TZG Šibenika

Instragram

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali