Aktualno

5. DANI INDUSTRIJSKE BAŠTINE GRADA SISKA – čuvajmo bogatstvo povijesnog naslijeđa

Kulturološki, povijesni, arhitektonski događaj godine pred vratima

Manifestacija pod nazivom Dani industrijske baštine grada Siska održavati će se od 15. do 30. rujna 2017. Cilj organizatora manifestacije Gradskog muzeja Sisak s partnerima prezentacija je iznimnog povijesnog i kulturnog resursa koji je obilježio povijest grada Siska od druge polovice 19. stoljeća do današnjeg vremena.

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2017/09/5.-Sisak-logo-2017-1.pdf” title=”5. Sisak logo 2017 (1)”]

 

Program Dana industrijske baštine grada Siska i ove godine uključiti će lokalnu zajednicu kao i posjetitelje grada kroz radionice, obilaske industrijskih pogona, izložbe, predavanja, ali i prezentaciju međunarodnih iskustava u očuvanju i prezentaciji industrijske baštine.

Tijekom manifestacije građane će se upoznati s mogućnostima kvalitetnog korištenja industrijske baštine kao razvojnog potencijala grada Siska.


foto:Donat Rogić

Namjera i ideja ove manifestacije je  predstavljanje bogate industrijske baštine grada Siska na kreativan i zanimljiv način prilagođen mlađim dobnim skupinama.


foto: Donat Rogić

Također će se i ove  godine  uključiti lokalnu zajednicu kroz radionice i obilaske industrijskih pogona, ali i predočiti međunarodna iskustva u očuvanju i prezentaciji industrijske baštine.


foto: Fb Gradski muzej Sisak

Manifestacija pod nazivom Dani industrijske baštine grada Siska održavati će se od 15. do 30. rujna 2017. A kad smo kod valorizacije industrijske baštine, teško je ne spomenuti čuvenu  tvornicu Segesticu Sisak i nadolazeću izložbu znakovitog naziva: Gutljaj jedan, ali vrijedan – Segestica Sisak 1917.-2017., kojom službeno započinju Dani industrijske baštine grada Siska.

Petak, 15. rujna 2017, 19 sati, Gradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak

Izložba, kojom će se obilježiti početak 5. Dana industrijske baštine grada Siska, posvećena je stogodišnjici tvornice Segestica Sisak. Njome će biti prezentiran razvoj tvornice kroz dizajn i vizualnu komunikaciju njegovih proizvoda. U stogodišnjoj povijesti za tvornicu je radilo niz renomiranih ilustratora, dizajnera i umjetnika, ali nažalost njezinih proizvoda nema niti u jednom prikazu razvoja dizajna na hrvatskoj razini.


foto: Fb Gradski muzej Sisak

Radi se o Otto Antoniniju, Andriji Mauroviću, Aleksandru Srnecu, Alfredu Palu, Zvonimiru Bekeru…
Dva proizvoda te tvornice dobili su dizajnerske Oskare 1962. i 1971. godine. Izložba ima zadatak ne samo prikazati bogatu dizajnersku ostavštinu tvornice, već i potaknuti na očuvanje takve vrste baštine ostalih tvornica na razini grada Siska. Ona govori o kreativnosti, umjetničkom izražavanju, inovativnosti i ostalim segmentima sisačke industrije kojoj se danas gubi trag, a predstavlja potencijal grada u budućem promišljanju njegova razvoja.

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2017/09/pivo17_jumbo01.pdf”]

 


foto: Facebook Gradski muzej Sisak

Organizator Dana industrijske baštine:   Gradski muzej Sisak

Partneri:         Konzervatorski odjel u Sisku Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture

Turistička zajednica grada Siska

Foto galerija „Siscia Obscura“ Sisak

Metalurški fakultet u Sisku

Biciklistički klub „Roda“ Sisak

Pokrovitelji:    Ministarstvo kulture

Sisačko-moslavačka županija

Grad Sisak

Segestica 1919. d. o. o

fotografije: Turistička zajednica grada Siska, Donat Rogić, Facebook stranica gradski muzej Sisak

www.sisakturist.com