Aktualno

Dani Daruvara na Malom Lošinju

POSJETITE ATRAKTIVNU DARUVARSKU PONUDU OD 8. DO 10. RUJNA 2017. TE UPOZNAJTE DARUVAR I ZAVOLITE ŽIVOT!

Turistička zajednica Daruvar Papuk poziva Vas na predstavljanje turističke ponude destinacije Daruvar – Papuk koje će se održati 8. – 10. rujna 2017. godine od 10,00-23,00h na Trgu Republike Hrvatske, Mali Lošinj.

Na glavnom trgu, u petak, subotu i nedjelju, predstavit će se turistički ponuđači na 13 štandova; Daruvarske toplice – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju će predstavljati daruvarsku najstariju tradiciju, termalne ljekovite vode koje se u Daruvaru koriste još od doba Rimljana.

Za ovaj kraj, neizostavna je i bogata povijest i tradicija vinogradarstva i vinarstva, koja je pretočena u kvalitetnu i jedinstvenu turističku ponudu vina, sira i OPG-a na Daruvarskoj vinskoj cesti.


Svim zainteresiranima predstavit će se vina i sirevi članova Daruvarske vinske ceste. Turističku ponudu upotpunit će i degustacija jedinstvenih sireva OPG-a Jareš i Biogal sirane te će se predstaviti svim zainteresiranim i ponuda jedinstvenog piva Pivovare Daruvar spravljenog po stoljetnoj češkoj recepturi Staročeškog piva i brenda 5th ELEMENT.


Turistička zajednica Daruvar – Papuk, uz predstavljanje ostatka turističke ponude destinacije, predstavit će i turističke programe destinacije. Također svoju ponudu će predstaviti i OPG Vlasta Vončina sa svojim domaćim džemovima, pekmezima i rukotvorinama, zatim Pčelarstvo Daruvar i Duga grana koji će svima zainteresiranima ponuditi i predstaviti svoje proizvode od meda, suvenire od meda i daruvarske likere, a udruge „Korak dalje“ i „Ždralice“ će se predstaviti svim zainteresiranima s unikatnim rukotvorinama svojih članova.


Daruvar– grad je to duge i bogate povijesti temeljene na prirodnim resursima kao što su izvori ljekovite tople vode, rijeke i jezera, šumski i brdoviti proplanci, područje koje je uvijek bilo nastanjeno o čemu svjedoče mnogi arheološki nalazi iz svih povijesnih razdoblja.


Krase ga mnogi spomenici kulture i sakralni objekti te tradicija uzgoja vinove loze, proizvodnja vrhunskih vina i piva po staroj češkoj recepturi. Stoljetna tradicija uzgoja vinove loze utkana je u proizvodnju vinskog nektara koji zbog svoje kvalitete osvaja brojna svjetska priznanja. Najznačajnija tradicionalna manifestacija daruvarskih vinara i vinogradara je Vinodar- najzabavniji festival vina.
Zabava, kultura, prirodne ljepote, gastronomija, sportska rekreacija, rehabilitacija, medicinski i wellness programi samo su dio raznovrsne turističke ponude u kojoj ćete sigurno pronaći nešto za sebe. Rijetki su gradovi u oazi mira poput Daruvara, a opet s toliko velikim mogućnostima aktivnog odmora i događanjima u svako godišnje doba.

Donosimo popis bogate ponude regije Daruvar – Papuk:
PČELARSTVO DARUVAR d.o.o.
Bave se proizvodnjom i preradom meda i ostalih pčelinjih proizvoda, izradom raznih suvenira, drvenih
stalaka i kutija u koje pakiraju proizvode, graviranjem drvenih i staklenih predmeta s motivima Daruvarate prodajom opreme za pčelare. Pčelarstvo Daruvar“ uspješno posluje već preko 20 godina i danas ima vlastite prodavaonice u Puli, Šibeniku, Zagrebu, Bjelovaru i Daruvaru, a svojim proizvodima i suvenirima opskrbljuje i mnoge suvenirnice od Umaga do Dubrovnika te aktivno sudjeluju na mnogim sajmovima diljem Hrvatske.
INFO: Pčelarstvo Daruvar, www.pcelarstvo-daruvar.hr

DUGA GRANA D.O.O.
Tvrtka Duga grana bavi se proizvodnjom domaćih rakija i likera kojima obogaćuje turističku ponudu destinacije.
Svoje znanje i ljubav prema ljepoti i darežljivosti prirode odlučili su pretočiti u čašu i ponuditi dragim gostima, posjetiteljima grada Daruvara, na uživanje. Ono što je priroda dovela do perfekcije, nastoje donijeti i na vaš stol. Ubrane plodove, uz kontrolirane uvjete fermentacije, upotrebljavaju za spravljanje domaćih rakija i likera, a rakijskim kotlom, kojeg prati dugogodišnja pučka tradicija na našim prostorima, spravljaju rakije koje se diče vlastitim osebujnošću.
Bogata paleta domaćih rakija i likera sastoji se od čak 15 vrsta tekućeg bogatstva: Šljivovica i Medenica koje su karakteristične za naše područje, zatim Biska, Orahovac, Borovniček, Smrička, Smokovača sa smokvama u boci, Viljamovka, Travarica, Komovica, Teranida, Rogačica, Kruškovac, zatim Višnjevac s cijelim višnjama u njemu ili pak Liker od trava.
INFO: Pčelarstvo Daruvar, www.pcelarstvo-daruvar.hr

PIVOVARA DARUVAR d.o.o.
Naselivši daruvarsko područje češkim doseljenicima, grof Janković iskoristio je njihovo poznato graditeljsko iskustvo u izgradnji pivovara i umijeće proizvodnje piva. Pivovara Daruvar ima tradiciju dugu preko 170 godina i najstarija je hrvatska pivovara, koja od osnivanja 1840. godine djeluje na istom mjestu. Ima i respektabilan brend – Staročeško pivo, koje imenom i stilom upućuje na tradiciju češkog pivarstva. Zahvaljujući tradiciji u proizvodnji piva i prirodno mekoj vodi, daruvarsko pivo je od samog početka slično češkom pivu. Također Pivovara Daruvar je jedinstvena i po brandu 5th ELEMENT. Brand 5th ELEMENT rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj sceni koja se počela obogaćivati specijalnim pivom proizvedenim u malim količinama. S naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i stilova piva, stvorili smo 5th ELEMENT “liniju” pravih Craft piva. Kako se pivo proizvodi od četiri osnovna sastojka (slada, vode, hmelja i kvasca), odlučili smo predstaviti Vam te sastojke kroz četiri elementa – ZEMLJU, VODU, ZRAK i VATRU koje objedinjuje naša strast u proizvodnji piva kroz peti element, LJUBAV. Na Vama je da pronađete svoj element i pretvorite ga u onaj peti – LJUBAV, pa da ČAROLIJA pri ispijanju svakog našeg piva bude potpuna.
Osim proizvodnog asortimana, Pivovara Daruvar gostima nudi organizirani obilazak pivovare uz vodstvo stručne osobe, kao i degustaciju Staročeškog piva. Svake godine u mjesecu kolovozu organiziraju Dane piva i Sajam nezavisnih pivara čime obogaćuju turističku ponudu grada.
INFO: Pivovara Daruvar, www.starocesko.com

DARUVARSKA VINSKA CESTA
Dobri poznavatelji vina znaju da je daruvarski kraj poznat po vrsnim sortama vinove loze i kvalitetnim vinima. Uzgoj vinove loze u Daruvaru ima stoljetnu tradiciju i bogatu prošlost, zbog toga što pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvjete za vinogradarstvo i vinarstvo. Da je Daruvar od rimskog doba poznat po vinima, svjedoči Diatretni stakleni pehar za vino – carski mrežasti pehar, imenom “Vas diatretum Daruvarense”, koji je pronađen 1789. godine u Rimskoj šumi.
Daruvarsku vinsku cestu čini sedam punktova raznolike ponude, a svojim oblikom i svrhom spaja najudaljenije dijelove grada. Obilaskom punktova počastit ćete se uživanjem u pogledu na nepregledne redove vinograda, toplinom dobrodošlice daruvarskih vinara do čašćenja osjetilnih pupoljaka vrhunskim i kvalitetnim vinima Badela 1862 d.d. – Vinarije Daruvar, Vinarije Lotada, OPG-a Vobroski ili OPG-a Matej Kovačević te jedinstvenim sirevima Biogal sirane.

INFO: Daruvarska vinska cesta www.vinceceste-bbz.hr

OPG JAREŠ
Poljoprivredno gospodarstvo Jareš nalazi se na imanju u Donjim Sređanima, na području općine Dežanovac. Bave se proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda: svježeg sira i vrhnja, kuhanog, dimljenog sira i sira s raznim začinima. Organiziraju degustacije na svom obiteljskom gospodarstvu u mini sirani, a proizvode plasiraju na tržnicama u okruženju i sajmovima diljem Hrvatske.

OPG VLASTA VONČINA
OPG Vončina iz Sirača bavi se proizvodnjom voćnih sokova, džemova, pekmeza, marmelade, ukiseljenog povrća, ajvara i jabučnog octa. Uspješno posluju četiri godine plasiranjem proizvoda pripremanih na tradicionalan način od autohtonih, starih sorti voća i povrća, koje nije potrebno tretirati herbicidima. S posebnom pažnjom prate potrebe i kretanja na tržištu pa su se u proizvodnji džemova okrenuli korištenju prirodnog pektina, jer time udovoljavaju i standardima veganskih i vegetarijanskih kupaca koji ne koriste namirnice životinjskog porijekla. Od ove godine u ponudi su džemovi i pekmezi pripremljeni sa fruktozom, namijenjeni dijabetičarima i svima onima koji žele žličicu slatkoga više.

PONUDA JEDINSTVENIH RUKOTVORINA UDRUGA „KORAK DALJE“ DARUVAR I UDRUGE „ŽDRALICE“
DARUVAR

Udruga „Korak dalje“ Daruvar osnovana je s ciljem unapređenja izvaninstitucionalnih oblika skrbi osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Kroz različite aktivnosti Udruga nastoji poticati i jačati inicijative koje doprinose unapređenju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji te su tako nastale jedinstvene rukotvorine članova Udruge koje su prepoznali kako domaći tako i gosti grada Daruvara.

Udruga „Ždralice“ Daruvar je osnovana s ciljem smanjenja socijalne isključenosti dugotrajno nezaposlenih žena kako bi se unaprijedila kvaliteta života osoba koje se osjećaju izolirano i marginalizirano. Od toga su nastale također predivne rukotvorine vrijednih žena kojima pričaju priču o gradu Daruvaru. U ponudi imaju jedinstvene rukotvorine na temu Ginkga bilobe (najstariji primjerak Ginkga se nalazi u Daruvaru) te je tako nastala lutka Ginka bilobić koja se koristi kao broš, privjesak za ključeve ili je lik apliciran na torbice od recikliranog tekstila i sl.

Fotografije: Ratko Vuković, Predrag Uskoković, Biogal sirana Melita Pokorny, naslovna fotografija Ratko Vuković

Upoznajte Daruvar i zavolite život!
INFO: Turistička zajednica Daruvar – Papuk,

www.visitdaruvar.hr
facebook Daruvar – Papuk
instagram.com/visitdaruvar/