• hr

Međunarodni brački ljetni karneval: 7 dana maškaranog ludila!

BRAČANI ZAČINILI BABLJE LITO KARNEVALOM: 7 DANA MAŠKARANOG LUDILA!

KO JE VIDIJA ČINIT’ KARNEVAL NA ZIMU? Jeste li znali da Brač ima svoj karneval, i to međunarodnog karaktera? I ka za dišpet, ne održavaju ga u za tu manifestaciju tipičnim zimskim mjesecima, nego pred sam kraj ljetne sezone. Ako nas pitate – još bolje i originalnije! Naime, bračke se maškare prirodno nadovezuju na vedrinu i prpošnost koje ljeto nosi samo po sebi, a otok Brač ima sjajan sadržaj na pragu posezone.

Recept za odličnu maškaranu zabavu, koja će se od 8-12. rujna 2017. održati već desetu godinu za redom, glasi: gosti iz nekoliko zemalja u okruženju, srdačni domaćini, sportske igre karnevalista i obilazak nekoliko mjesta otoka Brača u društvu maškara!

REKORDNE BROJKE. Da je riječ o događaju uistinu svjetskog kalibra, potvrđuju nam i prošlogodišnje brojke od čak 900 karnevalista i 33 karnevalske grupe iz 11 zemalja. Ova privlačna fuzija međunarodnog folklora i karnevalske tematike, s vremenom je postala pravi zaštitni znak ovog predivnog otoka!

Veselo šarenilo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, idealan je način da se privede kraju poslovično uspješna ljetna sezona, a gradskim kalama tada prodefilira cijela plejada urnebesno zabavnih likova – od obitelji Kremenko, Mary Poppins, dama u balskim haljinama duginih boja, pa do primorskih i gorskih vila, fitness kraljica, anđela i vražičaka… dospjelih iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, pa čak i kraljice Jadrana i poprišta jednog od najatraktivnijih svjetskih karnevala – Venecije!

Upravo su Venecijanci među najgorljivijim pobornicima bračke maškarane zabave – kako kažu, njihov čuveni karneval je zimi, a tijekom onog bračkog vrijeme je još uvelike toplo, pa su i njihovi kostimi slobodniji. Iako čelni ljudi bračkog turizma svoj karneval ne žele uspoređivati s ostalima – njihov je, tvrde, i topao i jedinstven, privlačnost ove manifestacije za ljude iz svjetski poznatih karnevalskih gradova poprilično govori sama za sebe!

Karneval započinje humanitarnom večeri u Bolu, 8. rujna, na kojoj karnevalske grupe i domaćini prikupljaju donacije za hranu, kolače, razna jela, suvenire i majice, a sav novac odlazi „Bračkim pupoljcima“, udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju.

14199486_1090168851062500_7538446595833628523_n

subotu 9. rujna na programu je Međunarodna karnevalska povorka u Supetru.
U 20.00h supetarskom će rivom u organizaciji KU “Monade”, prodefilirati velika karnevalska povorka. Preko 900 karnevalista iz 11 zemalja svojim će veselim defileom razveselit supetarsku rivu i zatvoriti ovogodišnje, 33.izdanje Supetarskog lita.
Nakon Supetra i Bola, karnevalisti gostuju u Bolu, Sutivanu i Sumartinu.

karneval

U nedjelju 10. rujna program se ponovno vraća u Bol gdje će se održati povorka sa sudionicima iz zemalja članica Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC). Općina Bol članica je FECC-a od 2012. godine. U ponedjeljak 11. rujna karnevalska ljetna povorka bit će u Sutivanu, a posljednjeg dana održavanja karnevala, u utorak 12. rujna u Sumartinu. Organizatori 10. Međunarodnog bračkog ljetnog karnevala su FECC BOL (Centar za kulturu Bol) i Karnevalska udruga MONADE iz Supetra.

OTOČKI ŠARM BABLJEG LJETA. Pored samog karnevala, posjet ovoj popularnoj otočkoj destinaciji upravo van udarne sezone, definitivno ima svoje čari. Naime, i za babljeg ljeta se može uživati u kupanju na nešto manje napučenim plažama, a naznake jeseni na otocima, kada kamene kale umjesto vreve i žege obavije koprena romantike, imaju posebnu draž!

05-vrdolca

Idealno je to vrijeme za istraživanje nekih posve drugačijih supetarskih strana – volite li umjetnost, krenite u đir s jednim od gradskih velikana – čuvenim kiparem Ivanom Rendićem, posjetite sve relevantne točke grada u sklopu prigodne tematske ture, a ako pak preferirate aktivni odmor, istražite fantastične cikloturističke staze kojima je otok premrežen, kušajte specijalitete otočke kuhinje, popenjite se na naljepši otočki vidikovac – Vidovu goru, posjetite Zmajevu špilju, čarobni Škrip

Image result for dolce vita supetar hotspots

Ljubitelji vina zaputite se u vinske degustacije, ili maslinovim putima u tradicionalnom okruženju starih kamenih kuća, obiđite starinske konobe i  podrume, etno kuće, Muzej maslinovog ulja…

SP2_4737

PROGRAM KARNEVALSKIH DOGAĐANJA

08. 9. 2016. petak KARNEVALSKA HUMANITARNA NOĆ “ZA BRAČKE PUPOLJKE”- BOL
09. 9. 2017. subota KARNEVAL SUPETAR – Međunarodna karnevalska povorka
10. 9. 2017. nedjelja FECC KARNEVAL BOL – Međunarodna karnevalska povorka
11. 9. 2017. ponedjeljak KARNEVAL SUTIVAN – Međunarodna karnevalska povorka
12. 9. 2017. utorak KARNEVAL SUMARTIN – Međunarodna karnevalska povorka

Foto: arhiv Tz otoka Brača

Shares