Aktualno

Sinj obilježava Svjetski dan turizma, izložbom „Tradicija u objektivu“

Promocija kratkih umjetničkih i promotivnih filmova u Galeriji Sikirica u Sinju, u svrhu očuvanja bogate nematerijalne kulturne baštine Cetinskog kraja!

Mjesto i vrijeme održavanja: Galerija Sikirica, 27. rujna (srijeda), 19 sati. 

Svjetski dan turizma u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj, obilježava se 27. rujna. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) svake godine ima drugu temu kojom promovira bolje razumijevanje turističkih kretanja i važnost održivog turizma. Godina 2017. proglašena je Međunarodnom godinom održivog turizma, a Svjetski dan turizma obilježava se pod nazivom „Održivi turizam, instrument razvoja“ .

Turistička zajednica grada Sinja također će primjereno obilježiti Svjetski dan turizma i to kroz promociju kratkih umjetničkih i promotivnih filmova pod nazivom „Tradicija u objektivu“. Promocija će se održati u potkrovlju Galerije Sikirica, 27. rujna (srijeda) s početkom u 19 sati.  Prigodni program započeti će projekcijom dokumentarnih filmova nastalih u okviru projekta „Tradicija u objektivu“ voditelja Rina Efendića, ostvarenog u suradnji s Kulturno-umjetničkim središtem i Muzejom Cetinske krajine, uz potporu Ministarstva kulture. Radi se o besplatnim radionicama videodokumentarizma koje je vodio medijski umjetnik i fotograf Rino Efendić.

Radionice su se održavale vikendima u vremenu od 26. svibnja do 1. srpnja ove godine, a bile su podijeljene u dva dijela. Teoretski dio se odvijao u Galeriji Sikirica. Polaznici su se kroz predavanja upoznali s poviješću medija s naglaskom na nove medije od 60-ih godina prošlog stoljeća sve do danas te pregledom radova najvažnijih svjetskih i domaćih medijskih umjetnika.  U praktičnom dijelu svi polaznici na terenu su pod stručnim vodstvom pristupili izradi radova na slobodne i zadane teme. Snimili su kratke videouratke o tradicijskim zanatima (izradi odjeće i obuće, predmeta za svakodnevnu uporabu), služeći se pri tom metodama vizualne antropologije.

Ovi radovi vrijedan su i kvalitetan doprinos turističkoj promidžbi grada Sinja i Cetinske krajine i prilog pametnom raspolaganju kulturnim i estetskim vrijednostima te prirodnim bogatstvima, što svakako daje pozitivan uzlet upravo održivom turizmu.

Pored promocije kratkih filmova nastalih kroz projekt Tradicija u objektivu, Turistička zajednica grada Sinja u nastavku će dodatno predstaviti promotivne filmove nastale u suradnji s Muzejom Cetinske krajine, Ministarstvom kulture te Ivanom Knezovićem, Ivicom Delašem i Udrugom Didi s Kamešnice. Cilj njihovog prikazivanja je ukazivanje na potrebu očuvanja bogate nematerijalne kulturne baštine kako bi se zanimanja poput izrade grnčarije i lula te pokladni običaji podkamešničkih sela sačuvali od zaborava i predstavili kao važni čimbenici u očuvanju identiteta Cetinske krajine. U glazbenom dijelu večeri nastupit će KUD VRILO iz Obrovca Sinjskog.

Također, važno je istaknuti da prema podatcima sustava eVisitora  na području grada Sinja, te općina Dicmo, Hrvace i Otok bilježimo rast u broju dolazaka i noćenja u razdoblju od 1. siječnja  do 31. kolovoza od čak 26,18% u noćenjima, te 21,41% u dolascima u odnosu na isti period prošle godine. Predviđanja za rujan u posezoni također su u porastu u odnosu na rujan prošle godine. Tomu svakako u prilog ide postojeća infrastruktura, otvaranje novih smještajnih kapaciteta, predan rad svih djelatnika u turizmu i ugostiteljstvu, ali i brojna organizirana događanja koja su izuzetno bitna za prepoznavanje i promociju destinacije.

Foto: Tz grada Sinja

Foto: Tz Splitsko – dalmatinske županije

www.dalmatia.hr

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

Sponzorirani članak