Aktualno

Srijem i Slavonija osvojili Riječane

Rana jesen savršeno je vrijeme za posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je sinonim za sjajne domaćine, odličnu hranu i brojne zanimljive manifestacije, uključujući i najpoznatiju – Vinkovačke jeseni

Rijeka, 6. rujna 2017. – Da je kontinentalni turizam apsolutni hit dokaz je sve više gostiju koji posjećuju Srijem i Slavoniju. U prvih osam mjeseci ove godine zabilježen je porast noćenja od 59,07 posto i dolazaka 54,11 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dobrim turističkim rezultatima pridonijet će i činjenica da je destinacija Vukovar – Vučedol – Ilok, ovogodišnji nacionalni pobjednik za Europsku destinaciju izvrsnosti na temu kulturnog turizma.


„Naslov nacionalnog pobjednika EDEN-a pridonijet će promociji naše destinacije kao poželjnog turističkog odredišta. Očekuje nas predstavljanje u Bruxellesu iduće godine, a do tada ćemo intenzivno raditi na daljnjem obogaćivanju sadržaja destinacije“, istaknula je Jasna Babić, direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara.
„Vukovarsko-srijemska županija atraktivna je destinacija za cjelogodišnji turizam. Posljednjih nekoliko godina iznimno smo privlačni biciklistima i brodovima na kružnim riječnim putovanjima. Tradicija,  manifestacije, Dunav, dvorci, hrana i vino, okosnica su ponude Srijema i Slavonije.


Unazad nekoliko godina značajno je podignuta razina kvalitete i raznolikost sadržaja među kojima svatko može pronaći nešto u čemu će uživati“, kazala je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije na predstavljanju turističke ponude najistočnijeg dijela Hrvatske u Rijeci.

Botel Marina nije slučajno odabran. Tu su se predstavnici turističkih zajednica ove županije osjećali kao kod kuće, jer njihovim područjem teče šest rijeka – Dunav, Vuka, Sava, Biđ, Bosut i Spačva.
A u sve tajne Bosuta i Spačve upućen je Martin Božanović, koji je u Rijeku došao u dvostrukoj ulozi, kao predstavnik Turističke zajednice Općine Nijemci i kao kapetan riječnog katamarana  Sveta Katarina koji plovi Bosutom i Spačvom.
„Legenda kaže da su stari Rimljani govorili kako Bosut do podne teče u jednom, a popodne u drugom smjeru. Uistinu, Bosut tako mirno teče da se i najmanjim vjetrom voda pokrene u smjeru kojim puše“, kaže kapetan iz Nijemaca te ističe kako je Srijem pravi raj za ljubitelje prirode.
„Tu se možete opustiti u osami loveći šarana, štuku ili neku od dvadesetak vrsta riba koje obitavaju u rijekama, a posjetite li izletište Sopotac, s njegove promatračnice uživat ćete u bogatom ptičjem svijetu i prekrasnoj prirodi.“

Najavljen Turistički forum kontinentalnog turizma

Martina Matković, direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca najavila je 52. Vinkovačke jeseni koje traju od 8. do 17. rujna. U okviru ove manifestacije, 13. i 14. rujna u organizaciji HGK-ŽK Vukovar i TZ Vukovarsko-srijemske županije,  u vinkovačkom hotelu Slavonija održat će se i Turistički forum kontinentalnog turizma Hrvatske na temu „Gastronomija – turistički proizvod Hrvatske“. Uz  poznatog hrvatskog gastro stručnjaka Renea Bakalovića i jednog od najčitanijih hrvatskih gastro blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha, sudjelovat će i predstavnici turističkih zajednica, hotelijeri i chefovi.

Bolje mjesto od Vukovarsko-srijemske županije za održavanje ovakvog skupa nije se ni moglo zamisliti, s obzirom da je istok Hrvatske poznat po gostoljubivosti, odličnoj hrani i vinu. Doći u Srijem i Slavoniju, a ne kušati kulen, kulenovu seku ili kobasice, gotovo je ravno grijehu. Gostoljubivi domaćini ponudit će vas i odličnim slasticama, čokanjčićem rakije i vinom među kojima su najpoznatija ona iz srijemskog vinogorja, gdje se nalazi i najnagrađivaniji podrum u Hrvatskoj.

A Srijemci i Slavonci itekako se znaju potruditi da ne ostane sve na riječima, pa se u probranim delicijama i vinima uživalo u botelu Marina danas u Rijeci.

Fotografije: Borna Subota

www.visitvukovar-srijem.com

facebook.com/Visit Vukovar Srijem

instagram.com/visitvukovarsrijem