Ad
Ad
Ad
Gastro

“Ston, Kinookus 2017.” – jedinstveno slavlje gastronomije i filmske umjetnosti!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

PUTOVANJE GASTRO NASLIJEĐEM DUBROVAČKE REPUBLIKE!

SRETNICI KOJI ŽIVE U STONU I OKOLICI za ovo putovanje ne trebaju pakirati kofere, a sve ostale pozivamo da svojim čulima od 7. do 10. rujna 2017. priušte i ukusnu i poučnu avanturu koja će sjajno „začiniti“ bablje ljeto!

FUZIJA HRANE, FILMA I PLEMENITIH NAMJERA. Raščlanimo li riječ Kinookus, shvatit ćemo da se radi o interesantnoj fuziji hrane i filma, no ovaj je festival i mnogo više od toga.

Nimalo slučajno, on želi educirati svoje posjetitelje i izoštriti njihova osjetila za zaboravljene okuse i one kojima prijeti nestanak, približiti im probranije i rjeđe okuse i, naposljetku ih senzibilizirati i za razvijanje estetskog ukusa za filmsku umjetnost. Bilo da ste sladokusac ili vrhunski znalac, hedonist ili filmofil, posjetitelj željan autentičnog kulturnog događaja ili pak sve od navedenog, jedno je sigurno – ovdje ćete zaista uživati!

ŠTO TO KRIJU JEDENJACI? Bogat program ovog događanja simpatično je oslikan jed(r)enjacima, sastavljenim od za ovo područje emblematičnih badema i kriški naranče, te listova povrća i aromatičnog bilja u „funkciji“ jedara. Već i sama ilustracija pokazuje da se ovdje mislilo na svaki detalj, pa shodno tome očekujte i opsežan i raznolik repertoar! No, s obzirom da je istovremeno promovirati kulturu uzgoja, pripreme i uživanja u zdravoj hrani, lokalne običaje i kulturni identitet ali i holističku ekološku svijet, vrlo ambiciozan zadatak, i ne čudi obilje sadržaja kojeg su stonski kreativci pripremili za ovaj event.

Tako će trg ispred zgrade Općine Ston ugostiti tržnicu tradicijskih i eko proizvoda, a atrij Kneževa dvora u Stonu prezentacije književnih uradaka i predavanja s prigodnim temama (od peljeških vinograda pa do suhozidne baštine Konavala!), degustacije peljeških vina i jela iz doba Dubrovačke Republike te dječje radionice crtanja i otiskivanja teksture kamena.

Nama se naročito svidjelo opsežno predavanje na lokaciji Veliki Kaštio (subota, 9. rujna, 18.30 sati) na kojem će cijeli tim eminentnih znalaca dati odgovor na pitanje što je kulturno nasljeđe hrane i koji su njegovi današnji društveni i ekonomski potencijali, a diskusiju će zasladiti tradicionalne slastice iz vremena Dubrovačke Republike!

Naravno, masivan dio festivalskog programa obuhvaćaju i specijalne tematske projekcije, te natjecateljski dio u kojem će snage „odmjeriti“ brojni dugometražni i kratkometražni filmovi krajnje domišljatih naziva – Zvir, Sve, još uvijek u orbiti, Božice hrane, Mesni lobi: veliki posao protiv zdravlja, Kupus, krumpir i drugi demoni, Hvala ti na kiši, Ti si mići mići mrav… a pobjednički naslovi bit će proglašeni za vrijeme ceremonije zatvaranja u nedjelju 10. rujna u 22.30h na glavnom gradskom trgu. Odaberite naslove baš po Vašem guštu, a osim na kvalitetnu i zdravu tradicionalnu hranu, ovdje sve miriše – na dobru zabavu!

Program festivala na linku

Foto: Tz općine Ston
Više: www.ston.hr

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj

shares