uncategorised

Vinkovačke jeseni – Top manifestacija pjesme i običaja Srijema i Slavonije

Od 8. do 17.rujna 2017.

Manifestacija folklora, ljubavi prema zavičaju i tradiciji koja njeguje pjesme i običaje Srijema i Slavonije,  a broji više tisuća sudionika te iz godine u godinu sve veći broj posjetitelja – to su „Vinkovačke jeseni“.
„Jeseni“ promoviraju ljepotu baštine kroz Folklorne večeri, Smotru folklora te svečani mimohod, a svake godine uvode se novine te se tako približavaju i mlađoj populaciji. Radi se o najraskošnijoj manifestaciji koja tradicijom, kulturom i zabavnim sadržajem, daje dodatnu vrijednost sve posjećenijoj Vukovarsko-srijemskoj županiji, čiji se trolist Vukovar-Vučedol-Ilok,  s pravom ovjenčao EDEN titulom Europske destinacije izvrsnosti,


Manifestacija traje više od pola stoljeća i dokazuju kako su izašle iz duše slavonskoga čovjeka te su potvrda ljepote ravnice i želje da se sačuva od zaborava nekadašnje selo, njegovi ljudi i običaji.
Šokački divani, kao dio programa, pokazuju kako se nekad u Slavoniji nakon rada veselilo, šalilo, pjevalo i igralo, voljelo i zabavljalo.

Vinkovačke su jeseni su i popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture ,mjesto njezina sakupljanja, ali nikako kočnica suvremenoga razvoja.
Manifestacija se odvija na nekoliko gradskih lokacija i prepoznata je kao TOP manifestacija od strane Hrvatske turističke zajednice. Traje deset dana tijekom rujna kada grad postaje mjesto plesa, pjesme i dobre zabave.

TRADICIJA STARA VIŠE OD POLA STOLJEĆA 

Svoju duhovnu profinjenost izkazivale su i iskazuju Slavonke izrađujući izuzetno lijepe i karakteristične nošnje. Da te nošnje ne bi ostale skrivene u ladičarima, da se vedri slavonski čovjek raduje i iskaže svoju snagu i iskonski pečat – to je bio glavni, ako ne i jedini motiv okrune ljepote slavonske ravnice smotrom na kojoj će zabliještati bjelinom ruho narodno, zaciktati tambure i gajde zaguditi, a Slavonci zapjevati široko, otegnuto, «k’o ova zemlja što ih rodi».


Vinkovačke jeseni su ubrzo prešle uske zavičajne granice i započele međusobno povezivati sve one ljude koji vole i cijene tradicijsku kulturu, jezik i običaje , a to će uključivati svestranu razmjenu kulturnih, gospodarskih i ostalih dobara diljem naše zemlje i proširenje ove jedinstvene smotre novim manifestacijama: znanstvenim, turističkim, sportskim, zabavnim..Čekamo vas u Vinkovcima!

Pronađite na ovom linku PROGRAM

Budite u toku sa svim novostima  i lajkajte na Facebooku Vinkovačke jeseni

Sve informacije

Turistička zajednica Vukovarsko- srijemske županije

Turistička zajednica grada Vinkovaca

Vinkovačke jeseni

Izvor fotografija: Vinkovačke jeseni