Aktualno

Istražite fantastičnu šibensku regiju na 2 kotača

Ako poželite uživati u istinskoj ljepoti prirode, doživjeti bogatstvo stoljetnih kulturno povijesnih spomenika vozeći se na biciklu uz iznimno razvedenu i uzbudljivu obalu ili istražujući tajne zaleđa, pravo mjesto za vas je magična šibenska regija. 

Regija iskonskog mediteranskog šarma i sve atraktivnije turističke ponude, pružiti će vam cjelovito i jedinstveno iskustvo i kada je riječ o aktivnom odmoru. Cikloturizam u šibensko – kninskoj regiji, jedan je od najboljih načina kako provesti aktivan odmor. A kad ogladnite, na raspolaganju je i rapsodija gastro ponude.Krenete li na  vožnju po šibenskom zaleđu, otkriti ćete brojne atrakcije naše slavne povijesti: povijesne tvrđave oko rijeke Krke, arheološka nalazišta Burnum i Bribirsku Glavicu, lokalitet Danilo s ostacima iz prapovijesnog doba, osjetiti ćete duh toplog dalmatinskog sela i doživjeti način života kakvim se nekada živjelo.

Put će vas dovesti u biser Dalmacije – renesansni Šibenik, koji sa svojom katedralom sv. Jakova iz XV st. pod zaštitom UNESCO-a i tvrđavama  slovi za jedan od najljepših gradova na Mediteranu. Konkurencija je poprilična, ali Šibeniku se ne može osporiti besprijekorna ljepota i autentičan duh starog Mediterana koji se besprijekorno prožima sa kreativnim turističkim inovacijama.

Neizostavno je posjetiti i dva nacionalna parka, Krka i Kornati. Sa više od 2450 km uređenih staza u regiji možete uživati u raznovrsnosti ponude – bilo da želite voziti se uz obalu i uživati na morskom zraku, ili po stazama u zaleđu upoznavati šumske i gorske puteve, vinograde i maslinike,

..bilo da imate potrebu za adrenalinskom dozom planinskih staza i istraživanjem kanjona rijeke Krke ili Čikole, sve to i više, možete naći u regiji Šibenik.

Veliki broj biciklističkih događaja, razne mountain bike utrke, tematske  biciklijade, XC maratoni zimske lige za odrasle i za djecu  pružaju priliku svima, bilo da ste rekreativac ili profesionalac, da ste veliki ili mali, da isprobaju svoje natjecateljske ambicije.

 Šibenik spada među najveće i najbolje očuvane srednjovjekovne gradove. Šetnja drevnim ulicama, muzejima, crkvama krije neočekivana iznenađenja i vrijedni duhovni doživljaj.

Katedrala sv. Jakova jedinstvena je u svijetu te predstavlja  kulturno povijesni biser pod zaštitom UNESCO-a. Šibenik je poznat i kao grad djece i festivala, riznica glazbene baštine i povijesnih glazbenih instrumenata.

Okružen je tvrđavama koje su čuvarice šibenske povijesti – ( Barone, Sv. Mihovil, Sv. Ivan i sv. Nikola). Kanal sv. Ante u kojem se nalazi prekrasna šetnica koja uz brojne kulturne i prirodne vrijednosti pruža različite mogućnosti za sport i rekreaciju.

Svakako posjetite  Danilo – Rider koje skriva jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj, te Sokolarski centar u Dubravi koji pruža jedinstven doživljaj.

Otok Žirje je najudaljeniji naseljeni šibenski otok, mjesto s prekrasnim uvalama omiljeno među nautičarima a značajno je i spomenuti uređene biciklističke staze te tradicionalnu biciklijada  „Đir za Žir“. Posjet otocima Kapriju i Zlarinu -Otoku koralja gdje se i danas nakit od koralja ručno obrađuje.
Također je nekada zvan „zlatni otok“ zbog kristalne čistoće mora. Sve to će vam pružiti pogled na izvorni život otočana i pravi morski doživljaj.

Brodarica je zanimljivo malo naselje u blizini Šibenika, s pripadajućim otokom Krapnjom koji je najniži naseljeni otok na Jadranu, poznat po spužvarstvu i ronilaštvu. Mirno mjesto Grebaštica, između Šibenika i Primoštena sa prekrasnim plažama u nizu uvala, spomenikom kulture na poluotoku Oštrica, izvorom pitke vode“Kanela“, jamom Golubnika te staništem golubova jamara idealno je za obiteljski odmor.

 Kamo krenuti?

Poznate biciklističke staze su Šetnica Sv. Ante, Donje Polje, Roški Slap, Cera, Šibenik-Zaton-Raslina, Krtolin, Lozovac, Krug na Jadrtovac, Žaborić i 4 tvrđave.

Dužine staza su od 5 do 86 kilometara što predstavlja mogućnost sudjelovanja svakog zainteresiranog za aktivni turizam. Posjet stranici www.bikeandhike.hr će olakšati pripremu za vožnju kroz prirodne ljepote Grada i okolice.

Jeste znali?
Šibenik je  prvi grad na Jadranu kojeg su osnovali Hrvati. Sve je počelo na tvrđavi sv. Mihovila na Božić 1066. kad je Šibenik utemeljen darovnicom kralja Petra Krešimira IV. , zbog čega je i ostao poznat kao Krešimirov grad. 
Šibenik je prvi grad na svijetu koji je dobio javnu električnu rasvjetu 1895. 
Hidroelektrana na slapovima Krke proradila je također 1895. kao prva u Europi, svega dva dana nakon prve na svijetu na slapovima Niagare.
Šibenik je na ponos građana u vrijeme kad su Mleci vladali Dalmacijom u 15.st. bio prvi grad koji je kovao vlastiti novac, poznat kao šibenski bagatin. 
Juraj Dalmatinac Nikola Firentinac, Faust Vrančić..neki su od znamenitih velikana koji su ostavili trag podno zidina Krešimirova grada.

Čekamo vas! 

Fotografije vlasništvo Turističke zajednice grada Šibenika i Turističke zajednice Šibensko – kninske županije (fotografije biciklizma)

Visit Šibenik

www.sibenikregion.com

facebook.com/TouristBoardSibenik

instagram.com/lovesibenik