Aktualno

Istražite kraj Banovine, kraj biciklizma, planinarenja, kestenja i ruralne ponude

Posjetili smo Petrinju prošli vikend, koji je bio u znaku tradicionalnog Festivala kestena. Da ne duljimo previše s podrobnim opisom same manifestacije, opisati ćemo ukratko par zanimljivih točaka naše posjete koje su nas ugodno iznenadile.

Čak 25 planinarskih društava pohodilo je ovaj lijepi kraj povijesne Banovine, i imalo priliku sudjelovati u skupljanju kestenja, a u  Petrinji miris pečenog kestena i brojni štandovi domaćih OPG-ova, prikazali su vrijednu tradiciju ovog kraja.

Od samih kestenja kojeg ovaj kraj ima u izobilju, oduševila nas je ponuda lokalnih OPG-ova.

Nabasali smo na carstvo rukotvorina i bogatstvo meda kojeg  možete pronaći na facebook.com/OPGMiokovic, a bilo je u ponudi i meda s čokoladom, narančom, mentom, lavandom i brojnim dodacima. Osim neizostavnih kestena, doma smo se vratili s slijedećim artiklima:
Pletenom kapom za zimu, umjetničkim kožnim narukvicama, medom od đumbira, medom od kurkume i kremom iz OPG Lavander, a kako nije dosta jedna krema, naručili smo ih naknadno još dvije, jer istoimeni OPG ima i pristojan web shop. Evo djelić atmosfere sa glavnog trga, gdje se odvijala manifestacija u počast kestenu.

Šetnica uz Petrinjčicu jedan je od najljepših atributa ovog kraja, jer osim što je prilično dugačka nudi mogućnost savršenog bicikliranja u miru, tišini i spokoju rječice i guste vegetacije.

Evo još prizora šetnice..

i malo tradicijske arhitekture uz šetnicu,

Petrinja je malen gradić okružen zelenilom.glavne ulice grada su prezentirane prepoznatljivim primjerima barokne i klasicističke izgradnje na sjecištima prometnih smjerova.

Središte grada na sjecištu nekoliko komunikacijskih pravaca krasi Strossmayerovo šetalište, gradski park s ukrasnim biljem i rijetkim drvećem, koji je zaštićen u kategoriji vrtne arhitekture.

Gorje oko Petrinje, posebna je vrijednost,  i red je da se i ono spomene obzirom na zanimljivosti koje krije. Zrinska gora ubraja se u tri najbogatije regije u Hrvatskoj po zalihama pitke vode i najbogatije područje pod kestenovom šumom u Jugoistočnoj Europi. 

IMGP1426

Izgrađena je od uzvisina ili kosa, od kojih su najviše Šamarica, Anđelina kosa, Popov gaj, Vješala, Kobiljak i Vratnik. Šamarica je središnji i najviši dio Zrinske gore koja se pruža u smjeru sjever-sjeveroistok u dužini od desetak kilometara, te odvaja glinsko-petrinjski i dvorski dio.

Hrastovačka gora je stanište je brojne divljači, dok bukova i kestenova šuma prekriva gotovo cijelo područje i spušta se sve do rubova rječica i naselja, što posjetiteljima ljeti pruža ugodnu hladovinu, a ujesen obilje kestenovih plodova. Strme šumovite padine bogate su brojnim malim izvorima. S turističkog stajališta zanimljive su sedimentne tvorevine na nekoliko mjesta, poput Bijelih stijena i nekolicine napuštenih kamenoloma, gdje su vidljive okamine školjkaša, crvenih algi, kolonija gljiva, koralja i ježinaca, odnosno životinjski svijet nekadašnjeg Panonskog mora. Postoje i određene mogućnosti za razvoj speleološkog turizma koje nudi spilja Šušnjar kod istoimenog sela. Spilja je većim dijelom neistražena, no zbog svoje geološke građe smatra se jedinstvenom u Europi.


Izlet smo zaokružili posjetom Korablji Tišinić. Do nje dođete vozeći se svega 5 km južno od Petrinje, u pravcu Hrvatske Kostajnice, potražite mjesto Taborište i u njemu  obiteljsko gospodarstvo sa starom korabljom i mini zoološkim vrtom.

Ova tradicijska kuća nudi brojne atrakcije, kako za starije tako i za mlađe posjetitelje. Svi su dobrodošli.

 Nakon šarenog petrinjskog kolorita, pred nama se ponovno prostrlo bogatstvo, zelenja, prostranstva, šuma, životinja, livada..dječjeg tobogana – sve što srce izletnika može poželjeti.

Premda nismo imali niti rezervaciju, uspjeli smo dobiti sasvim pristojno mjesto sa dnevnom ponudom domaćeg izdašnog menija.

Izvrsno mjesto za vikend izlet. Ono što nismo uspjeli a rado bi da se nismo prejeli, prošetati se šumom koja ima uređenu šetnicu, što je rijetkost kod naših OPG-ova. U svakom slučaju jako lijepo iskustvo.

Ako nemate ideje kuda za vikend, a želite priuštiti djeci svježi zrak, dvorac, domaće životinje, beskrajne livade za trčanje i šumu, eto idealne lokacije.

Mogu se družiti i sa ljupkim domaćim životinjama koje ovdje slobodno šeću i posve su druželjubive

Korablja je otvorena subotom i nedjeljom od 9 do 22 sata, a ostale dane po najavi. Sve informacije možete pronaći na njihovom webu.

Informacije:

Turistička zajednica Grada Petrinje

Korablja Tišinić

Lavander

 

fotografije: privatni album, foto Hrastovačke i Zrinske gore preuzeto s TZG Petrinje