Aktualno

Održan tradicionalni Festival kestena u Petrinji

Petak subota i nedjelja u Petrinji obilježeni su u znaku tradicionalnog Festivala kestena. Subota je bila namijenjena za planinarenje, koju je obilježio prekrasan sunčan dan, kao i uostalom cijeli vikend.

Oko 25 planinarskih društava pohodilo je ovaj lijepi kraj povijesne Banovine,  i imalo priliku sudjelovati u skupljanju kestenja, a u samoj Petrinji miris pečenog kestena i brojni štandovi domaćih OPG-ova, prikazali su vrijednu tradiciju ovog kraja.

Svega je tu bilo zanimljivog, na licu mjesta upoznali smo brojne proizvode o kojima smo na licu mjesta bili i educirani,

Najmlađi su imali priliku uživati u zabavnim radionicama, One man band Krune Stepinca se pobrinuo za dobru atmosferu a kruna manifestacije je bilo prelijepo vrijeme, u kojem se moglo uživati kako i u atmosferi dobro organizirane domaće manifestacije tako i u šetnji duž šetnice Petrinjčicom i planinarenjem.
Bogatstvo domaćih proizvoda moglo se istražiti na svakom kutku, te kupiti nešto iz ljekovite ponude domaćih medova, krema, rukotvorina..

Banijske šume su prepune kestena, a topli vikend bila je prilika upoznati ovu zelenu stranu Lijepe Naše i uživati u čistoj netaknutoj okolici. Ova šetnica je savršena za bicikliranje i hodanje, a jesenje boje svojom paletom, daju joj poseban šarm.

Petrinja je smještena u donjem Pokuplju na krajnjim obroncima Zrinske gore u Sisačko-moslavačkoj županiji. Okolicu grada čine brdoviti predjeli sa seoskom idilom živopisnih pejzaža Banovine čiji vidici sežu do rijeke Kupe, a kulturno – povijesno središte grada oplakuju nestašne vode Petrinjčice. Nadomak grada ili svega par kilometara, možete pronaći odličnu okrepu u seoskom domaćinstvu Korablja Tišinić.

Petrinja je udaljena svega pedesetak km od Zagreba i kao nova turistička destinacija nudi relaksirajući boravak na šetnicama, planinarskim stazama, cikloturističkim rutama uz dobru zabavu na brojnim događanjima tijekom cijele godine.

Hrastovačka gora čiji se obronci spuštaju do samoga grada, sjeverozapadni je izdanak Zrinske gore, jedne od najbogatijih regija po zalihama pitke vode i kestenovim šumama u Jugoistočnoj Europi. Do najvišeg vrha na 415 m gdje se nalazi Planinarski dom ‘Matija Filjak’, vode markirane planinarske staze.

Sudionici su imali prilike rekreirati se Hrastovačkom gorom,   brati kestene u obližnjim šumama, upoznati povijest ovoga grada, kušati petrinjske delicije i upoznati običaje te prespavati u jednom od ugodnih petrinjskih objekata uz ljubazne domaćine.