Hot Spots destinacije

Otkrijte rajske ljepote otoka Visa

Odmorite dušu i istražite ljepote otoka Visa

Posjetite otok Vis, za mnoge naš naljepši otok, koji će vas svojom očuvanom prirodom, bogatom kulturnom baštinom, ribarskom tradicijom i ljubaznim starosjediocima uvesti u potpuno drugačiji svijet u kojem nema mjesta užurbanosti. Jedna od naših najpopularnijih nautičkih destinacija, naš najudaljeniji otok, čak se i u najgužvovitija turistička razdoblja, potpuno razlikuje od drugih otoka. Vis je otok na kojem ćete odmoriti dušu. Na površini od 90 četvornih kilometara ovdje ćete doživjeti ne samo povijest Visa i Hrvatske nego i povijest svijeta.

Vis je malen otok tako da je vrlo lako istražiti lokalne plaže, prekrasnu prirodu i floru i faunu otoka Visa. Duž obale ima mnogo uvala i malih turističkih naselja. Na Visu je sve jednostavno i opušteno. Prošećite putovima Ilira, popnite se na vrh otoka, uživajte u pogledu na vinograde i maslinike, uberite sezonsko bilje i kušajte autohtone otočke proizvode. Istražite otoke Vis i Biševo. Upravo zbog te čarobne ljepote i netaknute prirode na cijelom otoku turisti koji jednom dođu ovdje uvijek se iznova rado vraćaju.

Dva su glavna mjesta na otoku, grad Vis i Komiža, uz mnogo manjih naselja uz obalu i u unutrašnjosti. U prošlosti, Komiža je bila uglavnom ribarska luka a grad Vis poljoprivredni i trgovački centar. Oba mjesta se nalaze u dobro zaštićenim uvalama.

Image result for komiža

Teško je riječima opisati atmosferu koja vlada u prekrasnom gradiću Komiži koja je zasluženo okićena titulom najljepšeg dalmatinskog malog mista za 2016. godinu. Komižu treba doživjeti.  Stoga, na putu prema Modroj špilji, Stinivi ili Visu, obavezno posjetite Komižu, gradić s dugom ribarskom tradicijom što se odražava u njezinom izgledu i toplini mještana. Smještena je u podnožju brda Hum i okrenuta u smjeru zapad-jugozapad, zaštićena je od svih sjevernih vjetrova i zimi je najtoplije mjesto u Hrvatskoj. Komiški arhipelag čine i najudaljeniji jadranski otoci bogati ribom – Biševo, Palagruža, Sv. Andrija, te vulkanski otoci Jabuka i Brusnik.

Vis je oduvijek bio grad, a jedno kratko vrijeme bio je i država. Za razliku od Hvara ili Korčule, grad Vis je oduvijek bio okrenut kopnu, njegova luka i danas pruža utočište mnogim ribarima i moreplovcima, izgubljenim istraživačima i ostalim avanturistima. Višani su uvijek bili na poprištu pomorskih bitaka, tu su se križali trgovački putovi…U prošlosti su ga okupirali Francuzi, Englezi, Austro-Ugarska… Danas je omiljeno nautičko središte Srednje Dalmacije u kojem se traži vez više.

Otkrijte unutrašnjost otoka Visa

U unutrašnjosti otoka nalazi se nekoliko starih sela koji nude smještaj u tradicionalnim kućama. Upoznajte skrivene ljepote ovih otoka kao i tri napuštena sela: Sv. Bjož, Dragodid i Rudine. WWF (World Wide Found for Nature) uvrstio je otok Vis među posljednjih deset „rajskih oaza” na Mediteranu. Uživajte u rajskoj ljepoti uvala Barjoška, Stiniva i Porat. Udahnite djelić ove ljepote i ponesite je sa sobom zauvijek.

Foto: Tz Splitsko – dalmatinske županije

www.dalmatia.hr