Aktualno

Split – apsolutni šampion turizma u Hrvatskoj!

Grad Split je ove godine na Danima hrvatskog turizma u Lošinju, prema izboru Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, proglašen za apsolutnog šampiona turizma Hrvatske.

Ovogodišnji 10Dani hrvatskog turizma, održani u Malom Lošinju, okupili su više od 1.300 sudionika, mahom turističkih djelatnika i djelatnika iz pratećih industrija koji su sudjelovali na nizu tematskih  predavanja, radionica i okruglih stolova.

Split je posljednjih godina doživio pravi pravcati turistički boom! Grad je puno više od ljetne destinacije, čemu svjedoče ostvareni rekordni turistički rezultati, brojni turisti koji posjećuju ovu svjetsku hit destinaciju i van glavne sezone, brojna sportska i društvena događanja u posezoni, luksuzni kruzeri koji svakog dana pristaju u luku, 10.000 gostiju koji trenutačno borave u destinaciji.

DSC_0899

Split ostvario 2 miljuna turističkih noćenja

Split je 3. listopada 2017. godine ostvario brojku od 2 miljuna turističkih noćenja, čime je dodatno potvrdio titulu ovogodišnje hit destinacije. Grad bilježi porast od  25 posto u odnosu na devet prošlogodišnjih mjeseci, a uzimajući u obzir najave za nastavak turističke godine, Split će ove godine dosegnuti rekordne brojke.

Osim nagrade za najbolje City break odredište, koja je predana u ruke direktorici Turističke zajednice grada Splita, Alijani Vukšić, Split je na Danima turizma u Malom Lošinju, ponio i i titulu destinacije godine. Gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, nagradu je uručio premijer Andrej Plenković.

– Ovim putem zahvaljujemo prvenstveno svim sugrađanima i turističkim djelatnicima koji su kontinuiranim ulaganjem u znanje i kvalitetu ponude, donijeli Splitu ovo prestižno priznanje. Ovo priznanje pokazatelj je predanog rada i spremnosti prilagodbe promjenama na turističkom tržištu. Čestitke svima uz želje da zajedničkim radom svim turistima i dalje prezentiramo sve ljepote našeg grada- kazala je direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić.

Prema podacima sustava za prijavu i odjavu turista E-visitor, od 1. siječnja do 30. rujna u Splitu je boravilo 655.568 gostiju, što je porast od 26,5 posto u odnosu na prošlu godinu, te je ostvareno 1.984.797 noćenja, što je 24,5 posto povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ovi pokazatelji potvrđuju podatak da je Split jedna od vodećih turističkih destinacija u Hrvatskoj i da je spoj kulturno-prirodnih ljepota, manifestacija i ostalih sadržaja koje Split nudi, uistinu prepoznat od strane struke i turista iz cijelog svijeta.

Nagrade najuspješnijima: Godišnju nagradu “Anton Štifanić” dobio je Ante Mrvica, a nagradu za životno djelo dobio je bivši  direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić

Godišnju nagradu “Anton Štifanić” dobio je Ante Mrvica,  javnosti poznati umirovljeni Jadrolinijin djelatnik. Kneževa palača u Zadru ponijela je titulu kulturno-turističke atrakcije godine, Špancirfest za turistički događaj godine, a nagrada za inovaciju otišla je rovinjskom Family hotelu Amarin. Najboljim restoranom proglašen je opatijski Villa Ariston, Camping resort Lanterna iz Poreča kamp je godine, dok je Uniline Travel Company iz Pule proglašena  najboljom agencijom. Nagradu za životno djelo ponio je bivši  direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić. Rogoznička marina Frapa  osvojila je Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku’  u kategoriji velikih marina, nagradu ‘Čovjek ključ uspjeha u turizmu’ dobio je kuhar Pero Savanović iz primoštenskog restorana Mediteran.

restoran mediteran primošten

Svečanoj dodjeli nagrada koja se održala u hotelu Bellevue na Malom Lošinju prisustvovao je i premijer Andrej Plenković koji je u prigodnom govoru istaknuo kako je pred Hrvatskom u turističkom smislu svijetla budućnost.

– Iza nas je turistička sezona s odličnim rezultatima, Hrvatska je u turizmu napravila veliki iskorak i očekujemo da se taj trend i nastavi. Ove smo godine imali oko 800 milijuna eura investicija, dogodine će ih biti oko 940 milijuna. Hrvatska će defintiivno biti jedna od najprivlačnijih tuirstičkih destinacija u Europi i svijetu – kazao je Plenković.

Organizatori ovogodišnjih Dana turizma su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora uz potporu Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Mali Lošinj koji ove godine obilježavaju 130 godina turizma te Jadranka Grupe koja ove godine obilježava 70 godina poslovanja.

Nagrađeni:

Kategorija: DESTINACIJA GODINE

NAJUSPJEŠNIJA DESTINACIJA ZA LJETNI
ODMORIŠNI TURIZAM
Rovinj

AUTENTIČNA PRIMORSKA DESTINACIJA „MALO MISTO“
– Maslinica

NAJUSPJEŠNIJA DESTINACIJA RURALNOG TURIZMA
– Baranja

NAJUSPJEŠNIJA CITY BREAK DESTINACIJA
– Split

NAJUSPJEŠNIJA DESTINACIJA TURIZMA ZDRAVLJA
– Crikvenica

AUTENTIČNA PRIMORSKA DESTINACIJA „MALO MISTO“
– Maslinica

NAJUSPJEŠNIJA DESTINACIJA RURALNOG TURIZMA
– Baranja

NAJUSPJEŠNIJA DESTINACIJA KONTINENTALNE HRVATSKE
– Osijek

ODRŽIVI TURIZAM
– Javna ustanova Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac

REKREACIJA I ZABAVA
–  Zaton Holiday Resort

PLAŽA GODINE
– Plaža Lido i kupalište Angiolina, Opatija

Kategorija: TURISTIČKI CVIJET – KVALITETA ZA HRVATSKU 2017. KATEGORIJA POTKATEGORIJA FINALISTI POBJEDNIK
HOTEL

GRADSKI HOTEL
– Esplanade Zagreb Hotel, Zagreb

KONGRESNI HOTEL
–  Valamar Lacroma Dubrovnik Hotel, Dubrovnik

HOTEL 5*
– Hotel Monte Mulini, Rovinj

HOTEL 4*
– Valamar Diamant Hotel, Poreč

HOTEL 3*
– Bluesun Hotel Soline, Brela

HOTEL ZA OBITELJSKI ODMOR
–  Valamar Isabella Island Resort, Poreč

WELLNESS HOTEL
– Bluesun Hotel Elaphusa, Bol

STORIES HOTEL
– The Pucić Palace, Dubrovnik

MALI I OBITELJSKI HOTEL
– Boutique Hotel Adriatic, Orebić

HOTELSKA INVESTICIJA GODINE
– Valamar Girandella Resort, Rabac

KAMP

VELIKI KAMP
– Camping Bijela Uvala, Funtana Camping Resort Lanterna, Poreč

MALI KAMP
– Camping park Polidor, Funtana

MARINE

VELIKA MARINA
– Marina Frapa, Rogoznica

SREDNJA MARINA
– Aci Marina Dubrovnik, Dubrovnik

MALA MARINA
– Aci Marina Trogir, Trogir, Marina Vrsar, Vrsar

POSEBNO PRIZNANJE Posebno priznanje za iznimnu kvalitetu
– Olive Island Marina, Sutomišćica”

DMK PUTNIČKA AGENCIJA VELIKA DMK PUTNIČKA AGENCIJA
– Uniline Travel Company, Pula

SREDNJA DMK PUTNIČKA AGENCIJA
– Calvados Club Luxury Travel, Split

MALA DMK PUTNIČKA AGENCIJA
– Fiore tours, Poreč

POSEBNO PRIZNANJE Posebno priznanje za razvoj enogastro turizma Etno Art Travel, Lopatinec”
CHARTER KOMPANIJA
– Croatia Yachting, Split

HOSTEL HOSTEL
– Swanky Mint Hostel, Zagreb

LJEČILIŠTE/SPA LJEČILIŠTE/SPA
– Daruvarske toplice, Daruvar

Popis svih nagrađenih pogledajte na LINKU

Foto: Tz Split, MINT