• hr

„Stajun od Lumblija“ – promocija tradicionalne korčulanske slastice u Veloj Luci

U Veloj Luci se organizira manifestacija „Stajun od Lumblija“

S ciljem očuvanja i promicanja velolučke stoljetne tradicije i običaja Općina Vela Luka i Turistička zajednica 18. i 19. listopada 2017. u Centru za kulturu organiziraju manifestaciju pod nazivom „Stajun od lumblije“. Cilj manifestacije je promocija ove tradicionalne slastice i običaja kolendi povezanih s njom.

Lumblija – čuvar sjećanja i ljepote otoka

Lumblija je starinski kolač pripremljen od posebnih sastojaka: badema, oraha, suhica, naranača, limuna, varenika… , a počinju se sakupljati u jesen. Lumblija nije samo kolač, ona je cijela jedna priča koja govori o tradicionalnom okružju i načinu života otočana.

Image may contain: food

Kako bi obogatili turističku ponudu u posezoni ali i prezentirali recepture i način izrade lumblije mlađim generacijama uputili su poziv za sudjelovanje u natjecanju za izbor „Zlatne lumblije“ 2017. godine.

U srijedu 18. listopada u sklopu programa manifestacije u CZK održava se izložba lumblija i izbor najbolje lumblije prema sudu stručnog ocjenjivačkog žirija. Izložba će biti prodajnog humanitarnog karaktera. U organizaciji sudjeluju Osnovna i Srednja škola Vela Luka, Dječji vrtić Radost, zajednica žena HDZ-a  Katarina Zrinska, forum žena SDP i vrijedne članice Lige za borbu protiv raka KPLM.

Za prijave na natjecanje i sve daljnje informacije sudionici se mogu javiti u Turistički ured osobno, telefonom na br. 020/813 619 ili mailom na: tzo-vela- luka@du.t-com.hr

Prijave se primaju do ponedjeljka, 16. listopada do 15,00 sati. Na natjecanje je potrebno donijeti najmanje dvije lumblije na tanjurima za prezentaciju stare barem 1 dan i aranžirati svoje izložbeno mjesto.
Na ovogodišnjem „Stajunu od Lumblija“ očekuje se veliki broj sudionika i OPG-a.

shares