Aktualno

Svi u Pakrac

Turistički sajam ove subote nije jedini razlog zbog čega morate posjetiti Pakrac. Otkrijte gdje padaju najbolji poljupci, doživite najljepši pogled ikad i kući ponesite vlastiti primjerak najstarijeg hrvatskog novca.

Tradicionalni deveti turistički sajam u Pakracu nikad nije bio veći!

Zato ove subote, 21. listopada, pravac Požeško-slavonska županija.

Više od 140 izlagača, natjecanje u pripremanju graha, neodoljiva ugostiteljska ponuda iz svih dijelova Hrvatske, ali i Mađarske i Slovačke, bogat glazbeni program, kutak za djecu i mlade, zabavni park, besplatna vožnja turističkim vlakićem ili kočijom – samo je dio onoga što vas očekuje na „Sajmu slavonski banovac – ruralni razvoj kroz turizam“, ili skraćeno „Banovac“. Tako se zvao i prvi hrvatski novac koji se u 13. stoljeću kovao upravo u ovom slavonskom gradu.

Kako je Pakrac izgledao u srednjem vijeku, uvjerite se u subotu iz prve ruke, razgledajte srednjovjekovno oružje, okušajte se u mačevanju i streličarstvu, dok će vaša djeca uživati u predstavi „Princeza i razbojnici“. Vrhunac sajma očekuje se u 18 sati kada će se Red vitezova Ružice Grada iz Orahovice boriti za pakračku kovnicu novca.

Nije sve u novcu ima nešto i u banovcu

O kvaliteti malog srebrnjaka iz Pakraca u srednjem vijeku brzo se pročulo pa se njime nije plaćalo samo u Slavoniji nego i u Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Bosni.

Kuna na prednjoj strani pakračkog srebrnjaka odabrana je iz praktičnih razloga. Naime, najtraženije platežno sredstvo prije kovanog novca bilo je krzno kune, a banovac je stoljeća kasnije inspirirao autore aktualne hrvatske monete.

Sajam u subotu idealna je prigoda da sami iskujete vlastiti primjerak i ponesete ga kući kao suvenir.  No, prije odlaska iz Pakraca evo nekoliko odredišta koja ne smijete propustiti.

 

Kissing spots za zaljubljene, Omanovac za pustolove

Park koji okružuje očuvano vlastelinstvo Janković iz 18. stoljeća omiljena je pakračka šetnica. Njegov romantični ambijent privlači umjetnike u potrazi za inspiracijom, ali  parove koji ne propuštaju selfie pored ploče s natpisom „This is a good kiss spot“.

sjenica-u-kuriji-jankovic

To nije jedina takva ploča u gradu. Još dvije ćete pronaći na atraktivnim pakračkim lokacijama – Obali Petra Krešimira IV, popularnoj Veneciji i Omanovcu, jednom od najljepših hrvatskih vidikovaca, kojeg obožavaju planinari i izletnici. Smješten na Psunju, jednoj od pet planina u Požeško-slavonskoj županiji, za toplijih dana  nudi neograničene mogućnosti izležavanja na livadi. Tu možete roštiljati,  zaigrati nogomet, okušati se u 3D streličarstvu, promatrati paraglajdere ili jednostavno uživati u pogledu na Moslavinu i Slavoniju. Čisti zen! A ako vam se ne ide kući, dobro je znati da planinarski dom ima 40 ležajeva.

www.tzzps.hr
Facebook 

Lollipop