Aktualno

Upoznajte destinaciju Daruvar – Papuk na Cvjetnome trgu u Zagrebu

28. listopada (subota) 2017. godine od 09,00-18,00h na Trgu Petra Preradovića- Cvjetnome trgu u Zagrebu.

Na Cvjetnome trgu, u subotu, predstavit će se turistički ponuđači na 14 štandova;

Daruvarske toplice – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju i Termalni vodeni park “Aquae Balissae” će predstaviti našu najstariju tradiciju, termalne ljekovite vode koje se u Daruvaru koriste još od doba Rimljana zajedno sa novim turističkim programima, zatim bogatu povijest i tradiciju vinogradarstva i vinarstva pretočenu u kvalitetnu i jedinstvenu turističku ponudu predstavit će članice Daruvarske vinske ceste kvalitetnim daruvarskim vinima (Badel 1862 d.d.-Vinarija Daruvar i OPG Matej Kovačević), dok će kompletnu ponudu upotpuniti ponudom jedinstvenih sireva OPG-a Jareš te ponudom jedinstvenog piva Pivovare Daruvar spravljenog po stoljetnoj češkoj recepturi Staročeškog piva.

Turistička zajednica Daruvar – Papuk posjetiteljima će predstaviti manifestaciju Martinje u Daruvaru koja će se održati 11. studenog 2017. na glavnom gradskom trgu.

Također svoju ponudu će predstaviti i OPG Vlasta Vončina sa svojim domaćim džemovima, pekmezima i rukotvorinama, zatim Pčelarstvo Daruvar i Duga grana koji će svima zainteresiranima ponuditi i predstaviti svoje proizvode od meda, suvenire od meda i daruvarske likere.

Udruga Ždralice i Udruga Korak dalje predstavit će se svim zainteresiranima s unikatnim rukotvorinama svojih članova.

Daruvar je zelena oaza zdravlja, kulture, aktivnog turizma i odlične gastronomije nadomak Zagreba, stoga dođite na Cvjetni trg ove subote 28.10.2017., upoznajte Daruvar i otkrijte zašto Daruvar voli život te zašto ćete i Vi zavoljeti Daruvar.

Upoznajmo Daruvar

Grad Daruvar  je nositelj turizma Bjelovarsko-bilogorske županije te multikulturalna oaza zdravlja u srce Panonske Hrvatske s 11633 stanovnika.


foto: Predrag Uskoković

Četiri zlatna, dva srebrna i jedno brončano priznanje Hrvatske turističke zajednice potvrdila su da je pitoreskni Daruvar najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske. Spoj zelenila i gradske arhitekture, kulturološka šarolikost i plodna vinogorja samo su neki od razloga koji su pridonijeli toj laskavoj tituli.

Grad Daruvar je nastao na temeljima rimskih nastambi. Bogatstvo termalnih izvora i prirodni resursi su bili poticaj Rimljanima za izgradnju prvog naselja koje su nazvali “Aquae Balissae”.

Na obroncima su zasadili vinograde, a što govori o tisućljetnoj tradiciji vinogradarstva na ovom području. Na prostoru “Rimske šume” i naselja “Slavik” iskopani su vrlo vrijedni artefakti koji potječu iz rimskog doba, a među njima posebno mjesto zauzima “Carski mrežasti pehar” Cara Aurelija iz 4. st. pod nazivom “Vas diatretum Daruvarense”.

Daruvar je poznati lječilišni grad s tradicijom liječenja duljom od dva tisućljeća, krasi ga spoj gradskog zelenila, novih i povijesnih građevina te bogata ponuda rekreativnih sadržaja. Doživljaj upotpunjuje bogata gastronomska ponuda, staročeško pivo i vrhunska vinska kapljica daruvarskih vinogradara.

Daruvar na mađarskom znači Ždralov grad (daru-ždral, var-grad), a dobio je ime nakon što je Antun Janković sagradio barokni dvorac  1777. i nazvao ga Daruvar.


Daruvarske toplice s dugogodišnjom tradicijom, bogata turistička ponuda, Daruvarska vinska cesta, rekreacijski prostori koji se nalaze u sklopu novootvorenog Termalnog vodenog parka Aquae Balissae čine grad zanimljivim mjestom za mnoge domaće i strane posjetitelje.


Daruvar voli život i zato je grad koji svojim posjetiteljima nudi brojne mogućnosti za uživanje. Zabava, kultura, prirodne ljepote, gastronomija, sportska rekreacija, wellness, sve to u novom ruhu, ali s duhom autentične bogate prošlosti.

Fotografije: Predrag Uskoković,Miljeko Hegedić, Ratko Vuković, arhiva Sirane Biogal i TZ Daruvar-Papuk