Aktualno

Završena međunarodna konferencija i poslovna radionica turizma posebnih interesa

Special Interest Tourism Workshop – SPLITB2B

DRUGAČIJI PRISTUP PROMOCIJI SPLITA, DALMACIJE I HRVATSKE

Pedeset šest turističkih agencija i tur operatora iz trinaest zemalja s tri kontinenta dogovaralo je suradnju i ugovaralo poslove koji će već u 2018. godini rezultirati novim dolascima gostiju visoke platežne moći u periodu pred i posezone u Split, Dalmaciju i Hrvatsku.

Od 18. do 21. listopada 2017. u hotelu Cornaro u organizaciji Udruge destinacijskih menadžment kompanija Dalmacije (UDMKD) održana je prva međunarodna konferencija i poslovna radionica turizma posebnih interesa SPLITB2B (Special Interest Tourism Workshop).

Riječ je o jedinstvenoj poslovno – turističkoj burzi u RH, B2B eventu za turizam posebnih interesa na kojem je sudjelovalo 56 poslovnih subjekata iz trinaest zemalja s tri kontinenta od čega 38 iz RH i regije (predstavnici ponuđača) i 18 iz Albanije, Austrije, Belgije, Njemačke, Mađarske, Novog Zelanda, Švedske, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog kraljevstva (predstavnici kupaca).

Tema ovogodišnjeg skupa bila je „Food & Wine“ turizam, a cilj uspostava poslovnih partnerstva koja će rezultirati novim turističkim dolascima gostiju visoke platežne moći u periodu pred i posezone.

SPLITB2B usmjeren je ka poticanju razvoja i prodaje višednevnih složenih turističkih proizvoda (paket aranžmana, događanja i skupova) u Hrvatskoj, a sastojao se od edukativnog, promotivnog i poslovnog dijela.

U edukativnom održana su predavanja eminentnih stručnjaka tematike „Food & Wine“ turizma, dok se poslovni dio realizirao kroz trosatni B2B workshop uz punu i neovisnu informatičku potporu matchmaking software-a.

U promotivnom dijelu kupcima je na dvodnevnom „fam tripu“ predstavljena Splitsko-dalmatinska županija kao turistička destinacija, a isti je uključio obilaske Splita, Omiša, Trogira, Klisa i otoka Brača.

Organizator skupa bila je Udruga destinacijskih menadžment kompanija Dalmacije (UDMKD) čiji su članovi destinacijske menadžment kompanije s područja Splita i Dalmacije, a njihovi vlasnici turistički profesionalci s višegodišnjim iskustvom u radu posebice u dijelu destinacijskog menadžmenta.

Event je imao izrazito veliku podršku javnog sektora budući da je suorganizator skupa bila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, glavni pokrovitelj Hrvatska turistička zajednica, hotel partner Hotel Cornaro, airline partner Croatia Airlines, a pokrovitelji Hrvatska gospodarska komora i Turistička zajednica Grada Splita.

U sklopu eventa održan je i okrugli stol na temu „Hrvatska – Wine & Food destinacija?“ na kojem su uz domaćina, Juricu Glavinu – predsjednika UDMKD sudjelovali g. Alen Jerkunica – predsjednik Upravnog vijeća visoke škole Aspira, g. Joško Stella – direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, g. Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice i g. Tonči Glavina – državni tajnik pri Ministarstvu turizma Republike Hrvatske.

Okrugli stol podcrtao je sve ono što se do sada napravilo na promociji Hrvatske kao „Food & Wine“ destinacije i ujedno donio prijedloge na čemu treba dodatno raditi. Prije svečane večere sudionicima su se obratili i g. Andro Krstulović Opara – gradonačelnik Splita kao i g. Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore koji su snažno podržali event i obećali pomoć u daljnjoj promociji Splita, Dalmacije i Hrvatske kao idealne destinacije turizma posebnih interesa.