Aktualno

Doživite ugođaj Došašća u Mariji Bistrici, darujte si poseban doživljaj ljubavi, ljepote i mira

Doživjeti ugođaj Došašća u Mariji Bistrici, nacionalnom svetištu Majke Božje, uistinu je poseban doživljaj! Ove godine u Mariji Bistrici priprema se još bogatiji, još raznolikiji i još ljepši program, a za naše čitatelje donosimo detaljan raspored događanja: (program možete prelistati dodirom kursora pri kraju dokumenta s lijeve strane).

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2017/11/Program-Adventa-u-Mariji-Bistrici-2017-1.pdf” title=”Program Adventa u Mariji Bistrici 2017 (1)”]

 

Četiri posebna tematska vikenda, čekaju vas u našem najvećem marijanskom svetištu

foto: Dunja Kolar

Tradicija proslave Adventa u Mariji Bistrici nastavlja se i ove godine, sada s još raskošnijim programom koji će se provoditi kroz četiri tematska vikenda od 02 do 31. prosinca.

foto: Srećko Budek

Moći ćete uživati u  Bistričkom adventskom sajmu koji je nadaleko poznat po tome što se na njemu mogu razgledati i kupiti jedinstveni autohtoni božićni ukrasi i originalne tradicijske igračke rađene tehnikama naših starih.

Ove godine Mariju Bistricu krasit će jedinstvene jaslice sa motivima drvenih dječjih igračaka pod zaštitom UNESCO-a. te klizalište „Bistrička ledena bajka“.

foto: Elvis Lacković

Nova adventska atrakcija oduševit će sve ljubitelje lijepe fotografije. Za najljepšu adventsku fotografiju s pogledom na Baziliku Majke Božje Bistričke bit će postavljen poseban okvir sa motivima drvenih dječjih igračaka.

foto: TZO Marija Bistrica

U Mariji Bistrici se sprema prekrasna Adventska noć svjetla uz puštanje lampiona sa duhovnom porukom.

Sve to bit će začinjeno jedinstvenom gastro ponudom bistričke kuhinje i neizostavnim kuhanim gvircom i vinom koje će posjetitelji ove godine moći popiti u Adventskoj šalici. Kuhani gvirc ili pak vino u adventskim šalicama.

Advent u Mariji Bistrici, završava tradicionalnim dočekom Nove godine u podne na središnjem bistričkom trgu uz koncert „Ex banda“ i Marak Vukesa sa bandom „Share Love With Other“ i veliku Bistričku božićnu tombolu.

Više informacija potražite na stranicama TZO Marije Bistrice i na stranicama Visitzagorje.hr
Dobrodošli na  najljepšu božićnu bajku ove zime, u  zagorsku Bajku na dlanu.

Što posjetiti u Mariji Bistrici?

Naše najveće nacionalno marijansko svetište Marija Bistrica , već više od 300 godina privlači rijeke hodočasnika. Tko god je jednom vidio  Mariju Bistricu, njezine zvonike, šarene licitare ili se pridružio veselim osmjesima njezinih stanovnika, kući se  vratio duhovno osnažen.
Godišnje Mariju Bistricu, posjeti između 500.000 i 800.000 hodočasnika i turista. Hodočašća vjernika traju svake godine od Bijele nedjelje (prva nedjelja poslije Uskrsa) do Zahvalnice (posljednja nedjelja u listopadu).

Kip Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica

Untitled_Page94 (Medium)

Belec, crkva svete Marije Snježne, unutrašnjost oltara

trskivrh03013 (Medium)

Nigdje drugdje u Hrvatskoj ne postoji ni crkva poput Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu iznad Krapine. Ovo marijansko svetište na još jednom brežuljku koji dodiruje bajku na dlanu i pruža jedinstven pogled na Krapinu i Zagorje, čuva 12 cm velik kip Gospe Jeruzalemske koji je nekim čudom preživio požar.

Čudesne freske na zidovima crkve Sv. Marije Snježne u Belcu – remek djelo majstora Rangera

belec-unutrasnjost (Medium)

Svoju bajku ljubomorno skrivaju i zidine crkve Sv. Marije Snježne u Belcu. I moraju čuvati jer od unutrašnjosti crkve zastaje dah. Pavlinski majstor Ivan Ranger freskama je od 1740. do 1742.  godine  prekrio svaki centimetar zida. Uz živahne drvorezbarske dekoracije , freske u igri dnevnog svijetla dočaravaju pun sjaj baroka, kakav nije očuvan nigdje drugdje u Hrvatskoj.

Pozivamo vas da dođete u Mariju Bistricu i osjetite istinski duh Došašća! Istražite jedno od najvećih blaga sakralne i duhovne baštine na ovim prostorima, upravo u ovo adventsko vrijeme.

Turistička zajednica Marije Bistrice

www.visitzagorje.hr

facebook.com/visitzagorje