• hr

Martinje u Daruvaru -neodoljiva jesenska fešta

S dolaskom hladnijih dana, jedna manifestacija poznata na našim prostorima, idealna je za zagrijavanje i odličnu atmosferu. Nadaleko poznato Martinje, blagdan mladog vina, običaj je kojim se simbolično zatvara jesensko poglavlje i polako ulazi u zimski period. Najdublje je ukorijenjen na području sjeverozapadnih krajeva Hrvatske, te se svugdje na kontinentu Lijepe Naše obilježava na različite načine a ponajviše pjesmom, izvrsnom hranom, mladim vinom i dobrom atmosferom jesenskog slavlja. 

Jedan od vinogradarskih svetaca kroz godinu, sv. Martin, zapovjedni je blagdan vinara i vinogradara daruvarskog kraja. Blagdan svetog Martina ili u puku popularno zvano Martinje, pradavni je pučki običaj krštenja mladog vina.
U subotu, 11. studenoga, na Trgu kralja Tomislava bit će upriličena središnja ceremonija krštenja mladog vina za sve Daruvarčane i goste grada.


Na štandovima će se od 10 sati nuditi vina članova Daruvarske vinogradarske zadruge i Daruvarske vinske ceste, domaći proizvodi poput sira, suhomesnatih proizvoda, meda i mednih prerađevina, likera, rukotvorina, a za okrijepu priprema se vinogradarski doručak. U 11 sati će ceremonijal meštar Tomislav Matić uz pomoć KUD-a „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače pokrstiti mlado vino i gostiju, Kulturno-umjetničkog društva „Dukat“ iz Vladislavca, Osječko-baranjske županije.

Specijalni martinjski meni – preporuka
U Restoranu Terasa Daruvarskih toplica od 20 sati bit će upriličena proslava Martinja uz ceremonijal krštenja mošta uz meštra, martinjski meni od 70,00 kuna i glazbu uživo.

Zašto je Martinje u Daruvaru posebno?


Najpoznatiji vinari i vinogradari daruvarskog kraja svojega zaštitnika, svetog Martina, osim u svojim vinarijama i podrumima, slave i na središnjoj ceremoniji upriličenoj na glavnom gradskom trgu. Štandovi se pretvaraju u raskošnu paletu vinske bajke i autohtonih domaćih proizvoda, a ne manjka ni smijeha i zabave jer se prema pučkom običaju uz obaveznu nazočnost svetog Martina, održava šaljivi ceremonijal krštenja mladog vina i kulturno-umjetnički program. Možete se zabaviti ali i upoznati brojne daruvarske znamenitosti.

Posjetite Daruvar – skladni dragulj kontinentalne Hrvatske
Na nepuna 2 sata  sata vožnje od Zagreba na cca 130 km, smjestio se ljupko uređen kontinentalni gradić Daruvar. Okružen je mirisnim zelenim vinogorjem, te opremljen spojem povijesne i suvremene arhitekture i čudesno uređenim parkovima. Maštovite turističke izlete upotpunjene zanimljivim gastro eno iskustvima, potražite na webu TZ Daruvar – Papuk ,  priuštite si zanimljiv izlet za sva čula. Onoliko koliko Daruvar voli život, vi zavolite Daruvar!

 

www.visitdaruvar.hr

facebook.TuristickaZajednicaDaruvarPapuk

instagram.com/visitdaruvar

fotografije: Marina Domitrović, OPG Voborski, Ratko Vuković, Predrag Uskoković
Naslovna fotografija: OPG Voborski – Damir Bakarić

shares