Aktualno

Turizam Splitsko – dalmatinske županije na tronu!

Splitsko-dalmatinska županija obilježila rekordnu turističku sezonu

3.11.2017.

Turističku godinu koja je na izmaku Splitsko-dalmatinska županija pamtit ćemo po izvanrednim rezultatima i rekordnom turističkom prometu koji traje sve do kasnih jesenskih dana. Sve ostvareno okrunjeno je priznanjima koja su na upravo održanim Danima hrvatskog turizma 2017. u Malom Lošinju dobile destinacije, tvrtke i pojedinci iz turističkog sektora Splitsko-dalmatinske županije, dok je grad Split šampion turizma Hrvatske 2017. godine. Na tim povodom održanoj press konferenciji, Splitsko – dalmatinski Župan Blaženko Boban primio je ovogodišnje dobitnike nagrada, čiji je rad pohvalio.

Župan Boban čestitao je Splitu, te pohvalio angažman vodećih ljudi u turizmu Dalmatinske Zagore, finalista iz kategorije ruralni turizam. Napomenuo je kako je županija ove godine izdvojila 3,6 milijuna kuna za 271 osobu koja se bavi turizmom, za gradnju bazena ili obnovu apartmana, najavivši još veće iznose potpora i iduće godine.  “Iskreno se nadam da ćemo 2018. još više dobiti nagrada, te da iza svih nagrađenih stoji svaki čovjek iz naše županije, svatko u svom segmentu rada i djelovanja”, kazao je Boban.

Direktor županijske turističke zajednice Joško Stella rekao je kako se rekordno dobri rezultati koji su u špici sezone ostvareni na području Splitsko-dalmatinske županije nastavljaju odličnim rezultatima i u posezonskom razdoblju. Prema podacima sustava eVisitor tijekom mjeseca listopada je na području Splitsko-dalmatinske županije ostvareno u komercijalnom smještaju 138.374 dolazaka i 499.818  noćenja, što predstavlja rast od 17 posto u dolascima i 8 posto u noćenjima.

Učešćem od 19,76 posto u ukupnim noćenjima u Hrvatskoj u listopadu, Splitsko-dalmatinska županija ostvarila je najveći obujam turističkog prometa u odnosu na sve turističke regije. Ovaj rezultat dolazaka i ostvarenih noćenja u prvih deset mjeseci čvrsto je pozicionirao Splitsko – dalmatinsku županiju kao drugu najvažniju turističku regiju Hrvatske odmah nakon Istre, a ispred Kvarnera. Istaknuo je kako je županija rekorder u nautičkom turizmu Hrvatske i to sa 210 tisuća dolazaka i 1,44 milijuna noćenja nautičara u prvih deset mjeseci, odnosno na području Srednje Dalmacije ostvareno je čak 45 posto svih nautičkih noćenja kojia su napravljeni u Hrvatskoj”, rekao je Stella.

Posjetiteljima se obratila i direktorica turističke zajednice Alijana Vukšić, čestitala je svim dobitnicima, te istaknula kako je prema podacima sustava za prijavu i odjavu turista e-visitor, od 1. siječnja do 30. listopada u Splitu je boravilo 708.305 gostiju, što je porast od 26 posto u odnosu na prošlu godinu te je ostvareno 2.152.963 noćenja, 25 posto više nego prošle godine. Dodala je kako se nada da će grad razvijati potencijal zdravstvenog i kongresnog turizma.

Načelnik općine Šolta, Nikola Cecić Karuzić, dobitnik nagrade “Autentična primorska destinacija „MALO MISTO“ – Maslinica, zahvalio se svim Šoltanima i Šoltankama koji su doprinijeli razvoju destinacije, te istaknuo porast noćenja od 15%.

Bračanka Vjera Matulić proglašena je najboljom privatnom iznajmljivačicom, koja je potaknula Postirane, ali i ostale na sudjelovanje u ovoljetnoj humanitarnoj inicijativi “Iznajmljivači sa srcem” u kojima su djeci s posebnim potrebama nudili besplatan smještaj na moru, te tako ukupno ugostili 650 obitelji. Među nagrađenima su i najbolji turistički vodič Dino Ivančić i Ante Mrvica, nedavno umirovljeni djelatnik splitske Jadrolinije, dobitnik godišnje turističke nagrade “Anton Štifanić”.

Image may contain: 8 people, people sitting, table and indoor

 

Ostali nagrađeni:

Nagrade Hrvatske turističke zajednice:

Turistička destinacija godine – SPLIT
Najuspješnija CITY BREAK destinacija – SPLIT
Autentična primorska destinacija „MALO MISTO“ – MASLINICA
Autentična primorska destinacija „MALO MISTO“ – POSTIRA, finalist
Najuspješnija destinacija ruralnog turizma – DALMATINSKA ZAGORA, finalist
Plaža godine – Plaža NIKOLINA, Baška voda, finalist
Najbolji HOTEL 3* – Bluesun HOTEL SOLINE, Brela
Najbolji WELLNESS HOTEL – Bluesun HOTEL ELAPHUSA, Bol
Najbolja DMK putnička agencija – CALVADOS Club Luxury Travel, Split

U akciji HTZ-a “Čovjek ključ uspjeha u turizmu ” nagrađeni su:

DINO IVANČIĆ ( najbolji turistički vodič),
VJERA MATULIĆ ( najbolja privatna iznajmljivačica)
Godišnja turistička nagrada „Anton Štifanić” – ANTE MRVICA, Jadrolinija Split

Nagrade Hrvatske gospodarske komore

Restoran godine – BOKERIA Kitchen & Wine, Split, finalist
Turistička agencija godine – CALVADOS Club Luxury Travel, Split, finalist
Najbolji gradski hotel – Hotel PARK, Split, finalist
Najbolji HOTEL 4* – RADISSON Blu Resort, Split, finalist
Najbolji HOTEL 3* – Hotel MARITIMO, Makarska, finalist
Najbolji STORIES hotel – VESTIBUL Palace, Split, finalist
Najbolja srednja MARINA – ACI Marina Split, Split, finalist
Najbolja mala MARINA – ACI Marina Trogir, Trogir, finalist
Najbolja srednja DMK putnička agencija  – EKLATA Youth Travel, Split, finalist
Najbolja CHARTER kompanija – Croatia YACHTING, Split
Pohvalnicu MINISTARSTVA TURIZMA dobile su Turističko – ugostiteljska škola Split i Škola likovnih umjetnosti Split