Aktualno

ADVENT BEZ STRUJE – kreativno i zanimljivo ovih blagdana u Bilju

Općina Bilje uzak je prostor smješten na posebno sretnom mjestu – s jedne strane, susjed mu je Osijek, urbana sredina sa svim pogodnostima velikog grada, a s druge potpuna divljina – netaknuta, drevna ljepota Kopačkog rita.

foto: Tomislav Horvat

Predblagdansko razdoblje baš ćemo zato proslaviti na poseban način – bez struje! Svaki dan adventa, možete u posebnom, zimskom ruhu posjetiti Kopački rit i doživjeti ovo mitsko mjesto u zagrljaju zime; naša je preporuka najaviti svoj dolazak i provozati se toplim vlakićem, u  primjerenom blagdanskom ruhu.

foto:Tomislav Horvat

Zadnji adventski tjedan, posebno će svečan biti u Bilju.
Središte mjesta dobiti će svoj adventski sajam, osvjetljen tisućama svijeća, fenjera i otvorenih plamena. Osim ambijenta, bez struje će se odvijati i program, uz zborove koji pjevaju božićne pjesme, nastupe folklornih skupina, bendova bez razglasa, muzičkih kutija i uličnih glazbenika. Prigodna će biti i ponuda hrane i toplih napitaka, jer će se sve po starim receptima pripremati na nekoliko starih seoskih peći -“šporeta”.

Ukrasi od slame, borovine i sušenog voća upotpunit će ovaj doživljaj i dokazati da je čaroban Božić moguće imati i bez struje!

Što vas očekuje u Bilju? Posjetite toplu božićnu priču

21.12. četvrtak

16,00 – 19,00 h humanitarna akcija udruge Ekotour „Djeca djeci“, Dom kulture, nastup grupe Suzete

18,00 h – izviđači donose Betlehemsko svijetlo, otvaranje adventa uz svečanost isključenja struje

Izložba lampiona djece Osnovne škole Bilje

Tontorino – vatreno žongliranje

22.12. petak

17,00 h- nastup TS Kvinta, nastup pjevačkih zborova

18,00 h – Božićna priredba FA Bilje, Dom kulture Bilje

19,00 h – izbor za najljepši lampion

23.12.subota

17,00 h-  Plamingo flow arts,  performans vatrom

18,00 h – izbor za najbolje kuhano vino

Cijelo vrijeme održavanja Adventa, bogata gastro ponuda zimskih jela i slastica: pečene kobasice, čvarci, sarma, girice,  langišice, krofne, salenjaci, čaj, kuhano vino i rakija.

Igraonice za djecu u Kućici od slame Nikole Fallera

Vožnja božićnim vlakićem Kopačkog rita

Udruge koje sudjeluju u realizaciji programa:

Karas, ribiči – girice

Lovačko društvo „Srnjak“ – kobasice, čvarci, vino, rakija

Udruga žena „Biljanke“ – langošice, čaj, uštipci

Nogometni klub Bilje – kobasice, slanina, vino, rakija

Udruga Čuvari tradicije princa E.Savojskog – salenjaci, sarma

FA Bilje, Bakin šporet – poderane gaće

Savjet za turizam općine Bilje- organizira izviđače

Savjet mladih općine Bilje

Udruga branitelja

Čekamo vas, dobro došli!

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2017/12/advent-razglednica.pdf”]

 

Ljepote Bilja i Baranje osvajaju – iz dana u dan sve jača destinacija na turističkoj karti Lijepe Naše

Slijedom brojnih hvalospjeva koje se mogu čuti o Baranji i Osijeku, a potaknuti osvojenim priznanjima na Danima hrvatskog turizma u Lošinju turističkim djelatnicima, to je svakako pozitivan vjetar u leđa i naš motiv da budemo još bolji domaćini.

foto: TZ Osječko – baranjske županije, Večer vina i umjetnosti u Osijeku

Okruženi ruralnom destinacijom, bez mora, plaže i visoko kategoriziranih hotela, sa sigurnošću možemo utvrditi da su se napori „pionira“ seoskog turizma, koji su započeli sa turističkom djelatnošću još prije 16 godina, itekako isplatili.

Orlov put, arhiv uredništva

No, to nije razlog da se stane. Sada, kada smo prepoznati i otkriveni na hrvatskom turističkom tržištu, na redu su investitori, koji su dobrodošli na već postojeće destinacije, da udahnu svježeg kapitala u Baranju i njene turističke potencijale.

Hotel Lug, foto Hotel Lug

Općina Bilje, upravo zato otvara svoja vrata i pruža dobrodošlicu svim svojim gostima. Tako je u proteklih 9 mjeseci, svoj posjet destinaciji Bilje, Kopačevo, Vardarac i Lug, ostvarilo 6293 gostiju, većinom domaćih, ali i iz Njemačke, Mađarske, Srbije, Slovenije i Poljske. Ostvareno je 11 432 noćenja, što znači povećanje u odnosu na prošlu godinu od više od 5 % . Sa preko 400 ležaja u 38 turističkih objekata, možemo utvrditi da svi turistički i ugostiteljski djelatnici zabilježili porast i povećanje u pružanju svojih usluga.

Prepoznatljivost destinacije općine Bilje nije slučajna. Okosnica turističkih sadržaja je svakako park prirode Kopački rit, ali u tome ne zaostaje niti ponuda obiteljskih seljačkih gospodarstva, restorana, izletišta, kampa, adrenalinskog parka, biciklističke staze i brojna kulturno, zabavna i gospodarska događanja. Stoga su i ulaganja u turističku ponudu sve veća.

foto: Zlatna Greda, hostel i okolina

Samo tijekom ove godine, otvorena su tri nova smještajna kapaciteta, i to visoke kategorije. Jedan od njih je i prvi apartman s otvorenim bazenom, te eko drvena kuća, koja nudi u najam kompletan sadržaj, okućnicu sa sjenicom, pekom, roštiljem i konferencijskom dvoranom.

prvi apartman s bazenom

Bum otvaranja privatnog smještaja u proteklih 6 godina je zabilježio otvaranje 15 novih smještajnih kapaciteta, sa preko 150 novih ležaja.

eko drvena kuća

Povećala su se ulaganja i Ministarstva turizma u naše područje. Za razvoj welness i sportskih sadržaja, te podizanje konkurentnosti  u tri turistička objekta, odobreno je sveukupno 150.000,00 kn potpore za obogaćivanje već postojećih usluga.

Hrvatska turistička zajednica jednako uspješno prati i podupire rad turističkog ureda općine Bilje, stoga je tijekom 2017. godine odobrila potpore u iznosu od 70.000,00 kn za projekte smeđe signalizacije, udruženog oglašavanja te provedbu manifestacija.

Manifestacija: Dvorišta, foto Privilegium d.o.o.

Biljska poduzetnička zona, također će biti bogatija za novi turistički kompleks, koji će uključivati hotel i salu za svatove. Usporedo sa razvojem brzorastućeg cikloturizma, radi se na obnovi i rekonstrukciji biciklističkih staza u okruženju općine.

foto: arhiv uredništva

Na kraju, ali ne mane bitno, istaknuli bismo da posjećenost eno, gastro i gospodarstvenih  manifestacija, koje se održavaju u općini Bilje, u 2017. godini bilježe gotovo rekordne brojke.  Gastro i eno ponuda, te zabavni sadržaji u paketu sa prirodnim ljepotama, očuvanjem bogate kulturne baštine i srdačnom gostoljubivošću domaćina, još jednom se pokazao kao dobitna kombinacija u brendiranju destinacije općine Bilje kao mirne, sigurne i atraktivne destinacije ruralnog turizma.

foto: Hrvoje Domazetović

Zato, posjetite nas i uvjerite se u atribute ovog dijela Hrvatske. Upoznajte  Bilje – vrata Baranje.

Fotografije: Tomislav Horvat i Hrvoje Domazetović JU PP Kopački rit, arhiv Turistička zajednica Općine Bilje,Privilegium, hotel Lug, Croatia Hotspots

www.tzo-bilje.hr
Facebook TZO Bilje

HTZ-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

Logo2