Aktivni odmor

Elitne vile u dalmatinskom zaleđu pravi su turistički hit!

LUKSUZNI SMJEŠTAJ U DALMATINSKOJ ZAGORI SNAŽAN JE ADUT RURALNOG TURIZMA

 

TREND KOJI JE ZAHVATIO I ZALEĐE. U skladu s vodećim globalnim turističkim kretanjima, u kojima je fokus na povratak prirodi i svemu što je izvorno i autentično – od zdrave i ukusne autohtone hrane pa do domaćih običaja – naše je oštro turističko oko zamijetilo pravi pravcati trend – procvat luksuznog smještaja u ruralnom ambijentu dalmatinskog zaleđa! A kako ovo područje već poznajemo po specifičnoj gastronomiji, gotovo netaknutoj prirodi i sjajnim mogućnostima za aktivni odmor, možemo reći da je tamošnja ionako slojevita i sadržajna turistička ponuda dobila još jedan faktor privlačnosti – otmjene kamene kuće i luksuzne vile s bazenima!

Naime – ima li boljeg načina da doživite Dugopolje, Klis, Vrliku, Sinj, Trilj, te Imotski i Vrgorac (u kojima su ove kuće doživjele pravi boom!) od toga da za svoju „privremenu rezidenciju“ odaberete neko od ovih otmjenih zdanja, najčešće u carstvu za mediteransko zaleđe tipične netaknute prirode?

DUGOPOLJE JE OMILJENA „ŠTACIJA“ ZA VJENČANJA, pa nije nikakvo čudo da se ove kuće iznajmljuju čak i za momačke i djevojačke večeri, a dobro dođu i nakon cjelonoćne domaće svadbene veselice, kada je bolje prespavati u apartmanu nedaleko od sale za vjenčanje, nego mamuran voziti kući. No, da biste uživali u čarima Dugopolja, ne morate nužno prisustvovati nečijem svadbenom slavlju – i mimo te tematike, ova destinacija itekako ima što za ponuditi! Ako ste prije svega u potrazi za doživljajima za nepca, kušajte nagrađivani pršut Smjeli, kojeg od ostalih delikatesa ovog tipa izdvaja specifičan okus – djelo snažne dalmatinske bure! – i ujednačena crvenkasta boja, a nakon što se okrijepite tradicionalnim delicijama, otiđite u dobar shopping u outlet trgovinama gospodarske zone Podi! Volite li više nego izloge razgledavati sjajne primjerke kulturne i prirodne baštine, oduševit će Vas dugopoljski dragulj – špilja Vranjača, a one nešto odvažnije goste sa prosječnim planinarskim sposobnostima, mistična Kraljeva peć! Gosti-ljubitelji aktivnog odmora s najvećim će zanimanjem razgledati Rimsku cestu – ostatke antičkih cestovnih komunikacija koje se još istražuju. No, bez obzira na preferencije, povratak u neku od otmjenih dugopoljskih vila (mahom s bazenima!), na kraju dana začinit će Vaš odmor i zrncem luksuza!

NISU LUKSUZNE VILE ZAOBIŠLE NI KLIS, naše carstvo najbolje janjetine na svijetu, te lokaciju koja je zabilježena i na velikom platnu, naravno, putem planetarno popularne serije „Game of Thrones“! Doživite Klis iz sjajne nove perspektive – sa balkona neke od otmjenih vila s tirkizno plavim bazenom, dok se pred Vašim očima otvara legendaran poged na Split i okolicu! Osim već spomenute, vrhunske domaće janjetine (zahvaljujući kojoj je Klis već poodavno nezaobilazna točka u putnim itinerarima čak i onih najizbirljivijih gastronomada!), zamolite Vaše ljubazne domaćine da Vas napute gdje da kušate i druge karakteristične kliške delicije, poput sočiva ili hobotnice na gulaš s bobom te tradicionalnog blagdanskog jela – uljenka! A za kalorije ne brinite – lako ćete ih potrošiti vozeći se nekom od kliških biciklističkih staza, na kojima se obično u proljeće održavaju i atraktivne utrke iz kalendara Hrvatskog biciklističkog saveza!

Fotografija objekta iz galerije

INTIMA I DAŠAK HEDONIZMA karakteristični su i za luksuzne kuće u Trilju, a od ljepote pojedinih objekata promatraču odista zastaje dah – što i ne čudi kad su za izgradnju ovih kuća neki od vlasnika angažirali kamenoresce i dizajnere interijera, kako bi što uspješnije spojili moderno s tradicionalnim i antiknim! Iskoristite ove sjajne objekte kao polazne točke za uzbudljivo iskustvo aktivnog odmora – od avanture QUAD vozilom, nadaleko poznatog raftinga, kajakinga i kanu safarija na rijeci Cetini, pa do sjajnih biciklističkih tura koje će Vam približiti 600 godina stare vodenice – Grabske mlinice, planinu Kamešnicu i selo Voštane! A Vaše ljubazne domaćine zamolite da Vam pripreme preukusne tradicionalne delikatese – kruh ispod peke, puru, raštiku, juhu od pivca ili pak famozne uštipke, kako bi ovo mjesto i Vašim nepcima ostalo – u najboljem sjećanju!

Fotografija objekta iz galerije

VRLIKA JE BOGATA TOLIKIM SPECIFIČNOSTIMA, a otkako su mještani u svoju ponudu uvrstili i prekrasne luksuzne kuće za iznajmljivanje – čini nam se još ljepšom! I dok je gurmani poznaju po fantastičnim uštipcima, a ljubitelji teatra po jednoj od najomiljenijih domaćih opera – „Ero s onoga svijeta“, možda ćete je Vi od sada prepoznavati po ladanjskim kućama ušuškanim među voćkama i vinogradima, koje gledaju na rijeku ili jezero! Zvuči zaista poput scenarija iz bajke, a kada mu pridodamo svjež i zdrav zrak te pjev ptica koji jedini „para tišinu“ ove zelene oaze, znamo da nismo daleko od istine! No, ne želite li da Vaš odmor bude isključivo opuštajuć i miran, istražite i vrličku divlju stranu – krenite na foto jeep safari u legendarnom terenskom safari vozilu Land Rover Defender, iskusite potpunu mirnoću Peručkog jezera u njegovim uvalicama sa pogledom na Dinaru i Svilaju, ili se pak upustite u avanturu biciklističkim, trekking i planinarskim stazama!

KUĆE ZA ODMOR koje nerijetko uključuju i glamurozan vanjski bazen, nisu zaobišle ni naš junački grad Sinj! Iako su toliko lijepe da ćete poželjeti da ih uopće ne napuštate, to bi bila prava šteta, posebno ako volite aktivni odmor – naime, ondje možete uživati u konjičkim sportovima, paragladingu, savladati atraktivne biciklističke rute, ili pak riječne brzace tijekom rafting i kajaking avanture, okušati se u pustolovini QUAD vozilom ili čak pravom sportskom natjecanju – pustolovne utrke, biciklijada, Državno jedriličarsko prvenstvo te Sinj Air Show tek su neka od njih! Posjetite li Sinj u kolovozu, nipošto nemojte propustiti blagdan Velike Gospe i legendarnu Alku, a obiđite i sjajan gradski muzej posvećen tom emblematičnom natjecanju!

Gallery image of this property

No, koje god vrijeme odaberete za odsjesti u nekoj od sinjskih luksuznih kuća, pravi bi grijeh bio propustiti tradicionalne domaće specijalitete koji izazivaju zazubice! Osim što biste time uskratili Vaša nepca za arambaše, pohane žabe, riječne rakove na buzaru, vina hrvaštinu i maraštinu, cetinske pastrve… ražalostili biste i svoje divne domaćine – dobrodušne i po izuzetnoj gostoljubivosti nadaleko poznate Sinjane! Naime, ovi su ljudi toliko otvorena srca da biste ih odbijanjem delicija domaće trpeze gotovo uvrijedili, pa nikako ne preporučujemo da to napravite, a čudesni gastro specijaliteti koji pomiruju Mediteran, Orijent i kontinentalnu kužinu, bit će točka na i Vašeg sinjskog odmora sa zrncem luksuza!

NOVE OAZE LUKSUZNOG SMJEŠTAJA – IMOTSKI I VRGORAC. Za sam kraj teksta, ostavili smo destinacije u kojima je ova vrsta smještaja doživjela pravi bravcati boom! Naime, tamošnje su luksuzne kuće toliko raskošne da se njihovi posjetitelji osjećaju gotovo kao filmske zvijezde, a opremljene su i sjajnim dodatnim sadržajima. Iskoristite ova glamurozna zdanja kao početne „štacije“ Vašeg razgledavanja – u Imotskom bi bio pravi propust ne posjetiti Modro i Crveno jezero (probajte u njega baciti kamenčić – rijetko kome uspijeva!), tvrđavu Topanu, muzej u franjevačkom samostanu, a u Vrgorcu istinske bisere pučke arhitekture, po čijoj izuzetnoj očuvanosti je ovo područje poznato! Idealno mjesto za ovo je živopisno vrgoračko etno selo „Kokorići“, odnedavno oplemenjeno i atraktivnim kružnim bazenima, koje nudi sjajan presjek svih osobitosti vrgoračkog kraja – sa etnografskim, ili pak gurmanskim predznakom! A kad smo već kod gurmana – nemojte otići iz Vrgorca a da ne kušate biklu – mješavinu crnog vina i kozjeg ili kravljeg mlijeka, divlje salate od šparoga, žutinice, mlade kapulice i ljutike, a ukoliko je sredina travnja ili svibanj – najmirisnije i najrumenije jagode na svijetu.

Foto: Tz Splitsko – dalmatinske županije

www.dalmatia.hr