Hot Spots destinacije

Hvar obilježava 150 godina organiziranog turizma

Od zimskog odmorišta do turističke meke

Za Hvarane, ali i sve njegove goste 2018. godina bit će u znaku velikoga slavlja i jubileja. Naime, prije 150 godina taj su otok prepoznali turisti pa su u velikom broju počeli dolaziti u njegova mjesta. Privukla ih je blaga klima i sunčano vrijeme, a rezultati klimatskih istraživanja sredinom 19. stoljeća ukazali su da taj otok ima odlična klimatološka svojstva za zdravlje ljudi. Te komparativne prednosti trebalo je iskoristiti u razvitku nove gospodarske grane – turizma te privući što više ljudi na taj sunčani otok. Zahvaljujući Franzu Ungeru, botaničaru iz Graza, u Hvaru se vrlo brzo osnovala zdravstveno-higijenska ustanova. Već 1868. godine osnovano je Higijeničko društvo u Hvaru, preteča današnjih turističkih zajednica, a ta se godina smatra službenim početkom novog razdoblja u razvitku hvarskog turizma. Pritom se posebno naglašava razvitak zdravstvenog turizma.

Hvarska kartolina

Iako se prvi hotel na Hvaru nalazio u iznajmljenoj kući na južnoj strani hvarske pijace te imao 13 jednokrevetnih soba s grijanjem i restoranom, Higijeničko društvo željelo je izgraditi lječilišni hotel. Zbog nedostatka novca, odužila se izgradnja hotela, ali on je ipak sagrađen na mjestu nekadašnje kneževe palače. U njegovoj izgradnji financijski je sudjelovao Bečki dvor, a hotel je dobio ime po kraljici Elizabeti, koja je bila njegova pokroviteljica. Početkom 20. stoljeća hotel i Higijeničko društvo uspješno su poslovali, a najviše gostiju je dolazilo iz Austrije, Češke i Mađarske. Turisti iz tih zemalja željeli su uživati u blagim hvarskim zimama. Tako je Hvar postao popularno zimsko odmorište. Nakon prvog hotela, ubrzo su se počeli graditi novi hoteli, a danas je Hvar poznato mondeno ljetovalište u koje dolaze turisti dubljeg džepa.

Slikovni rezultat za hvar hotspots

Pripreme za veliku obljetnicu počele već ovoga ljeta

 

Kako bi se sačuvala uspomena na te davne dane, 2018. će biti posvećena 150. obljetnici organiziranog turizma na tom otoku. Pripreme za tu veliku svečanost počele su već ovoga ljeta, a nastavit će se i u zimskom razdoblju kroz razne promotivne manifestacije Hrvatske turističke zajednice i nastupe na sajmovima u Dusseldorfu, Berlinu i Beogradu.

Središnja proslava obilježavanja 150. godina organiziranog turizma na Hvaru trajat će od 10. svibnja, blagdana sv. Prošpera, suzaštitnika grada Hvara do 15. svibnja 2018. godine. Zašto baš 10. svibnja? Upravo na taj datum osnovano je Higijeničko društvo, pa će se tako sva događanja, primjerice svečana sjednica Hrvatske turističke zajednice, kao i prigodan program na Trgu sv. Stjepana, uz gala koncert i primanje za uzvanike, održati upravo na taj dan. Važno je istaknuti kako to događanje ima i međunarodni karakter. Proslava će se održati pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, uz potporu Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije te Splitsko-dalmatinske županije.

Izložbe i promocije knjiga

 

Osim obilježavanja 150 godina organiziranog turizma na Hvaru, sljedeće godine slave se još dvije velike obljetnice – 160 godina hvarske meteorološke postaje, koja je jedna od najstarijih u Europi te 160 godina od rođenja izumitelja daktiloskopije, Hvaranina Ivana Vučetića. No, ni to nije sve! Hvarani zaista spremno dočekuju svoje goste, pa će se tako 2018., nakon više od desetljeća obnove, otvoriti obnovljena povijesna zgrada Arsenala s najstarijim javnim kazalištem Europe. Bit će to uistinu prilika da se Hvar pokaže u pravom svjetlu.U planu je otvaranje još nekoliko izložbi, među kojima se ističu izložbe o povijesti turizma te o prvom hvarskom meteorologu Grguru Bučiću u organizaciji Muzeja hvarske baštine.

hvar samostan 2

Poznato je da je Hvar mjesto u kojem se kultura iznimno cijeni, pa će se tako u suradnji s Dagmar Meneghello organizirati izložba radova Hvaranina akademika Kuzme Kovačića te izložba o Ivanu Vučetiću u suradnji s Maticom iseljenika Hrvatske. Kako bi se ljudima približio Hvar iz nekih prošlih vremena, posjetitelji će uživati u postavi izložbe starih razglednica i fotografija. Zanimljivo je da su nekada hvarski hotelijeri, osim promocije svoga otoka u letcima i oglasima u austrijskim časopisima vidjeli mogućnost predstavljanja hvarskog turizma putem razglednica. Česti motivi na tim razglednicama bili su Franjevački samostan, katedrala sv. Stjepana, palača Paladini, Arsenal, crkva sv. Marka, tvrđava, ali i romantični zalasci sunca. Osim te izložbe, posjetitelji će moći vidjeti i izložbu o Orsonu Wellesu u Hvaru te Hvar u filmu. Uz sve navedeno, bit će i promocije knjiga, primjerice promocija drugog dopunjenog izdanja „Turističkog spomenara“, autora Marinka Petrića te „Hvarska meteorologija“, autora Marka Vučetića.

Hvarsko kazalište

No, ni to nije sve! Uz sva ta događanja, održat će se i tradicionalne manifestacije poput znanstvenog skupa 45. Dani hvarskog kazališta, 22. Prix Marulić, međunarodni festival igrane i dokumentarne radio-drame, 57. Hvarske ljetne priredbe, 42. Međunarodna novogodišnja regata, te brojne druge manifestacije. Stoga ne dvojite ni minute već za mjesto svog odmora sljedeće godine svakako izaberite Hvar i uživajte u svim njegovim blagodatima.

Foto: Tz Hvar